Lance Armstrong vertolkt door Matt Damon?

Zijn er wielerfans onder jullie (filmfanaten)? Het zou me eigenlijk wel sterk verwonderen dat de jongere generaties nog uitkijken naar de zondagskoers op tv, vooral met al die dopingsschandalen. Ik bedoel, hoe kan je nog zo’n sport volgen nadat je pertinent weet dat heel wat renners aan de EPO zitten. Daarnaast is het kijken naar bijvoorbeeld de Tour bij momenten al even spannend als gras zien groeien. Alles wordt gecontroleerd, de renners die het peleton ontvluchten worden bijna altijd ingehaald en bij de laatste meters wint Armstrong of Mark Cavendish. Maar, hoezeer de Amerikanen eigenlijk ook niet geïnteresseerd zijn in wielrennen zou er iemand met het idee spelen een film te maken over Lance Armstrong.

Matt Damon is de aangewezen acteur voor de rol van de zevenvoudige tourwinnaar (vorige zondag bijgerekend) Lance Armstrong. Matt Damon was verheugd, aangezien hij een fervente wielersportliefhebber is. “Yeah right, what else is new.” Wel, dat Damon en Armstrong sinds 2 jaar dikke vrienden zijn. Armstrong heeft er dan ook alle vertrouwen in dat zijn vriend de film tot een goed einde zal brengen.

“Ik heb de kans gehad om Matt Damon te leren kennen en we hebben veel gemeen. Damon is wielerfan en hij heeft ook wel eens met kanker te maken gehad. Ook liet hij duidelijk blijken geïnteresseerd te zijn in de rol.” Een andere acteur die in aanmerking zou komen voor de hoofdrol is Jake Gyllenhaal.

Lance Armstrong zelf stopt ondertussen met wielrennen. Zijn levensverhaal is bijzonder en dus ook volgens Armstrong zelf wellicht geschikt voor een film. Als enige wielrenner ooit bewerkstelligde hij zeven tourzeges achter elkaar en in de tussentijd overwon hij ook nog eens kanker. Toen de ziekte bij Armstrong geconstateerd was, gaven zijn artsen hem minder dan 50% kans op overleven. Armstrong vocht echter als een bull dog, overwon de kanker en deed in 1999 weer mee aan de Tour de France, die hij won.

Verwacht u dus maar aan een Amerikaanse heldenfilm over een man met ongelofelijk veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar even serieus, wielrennen is in Amerika even belangrijk als polsstokspringen bij ons. Nu Armstrong definitief van zijn fiets heeft geklommen is de vraag of er nog 1 Amerikaan interesse zal hebben in de Tour. Maar, uiteraard wil ik niets afdoen van de prestatie van de man. Hij is misschien wel het grootste sporttalent van de laatste jaren, dus is het maar normaal dat men hem ook even in de spotlight zet en zijn leven voor het nageslacht op pellicule (of HD-drager) bewaart. Tenminste zolang er geen staalharde bewijzen op tafel komen van doping-gesjoemel.

Ik kijk er niet naar uit, maar ik ben dan ook geen wielerfanaat. Tenzij ze iets willen maken rond doping. Maar dat zie ik niet gebeuren in deze film. En om eerlijk te zijn heb ik zelf mijn twijfels dat deze film ooit zal gemaakt worden zoals hier beschreven. Matt Damon heeft momenteel zijn handen vol met veel betere filmideeën en ik denk niet dat de jongeren (ja, het is het belangrijkste publiek waar Hollywood rekening mee moet houden) echt zitten wachten op een film met mannen met geschoren benen en rode bolletjes truitjes.
Foto van Lance Armstrong © 2009 Paul Coster via Flickr

14 Comments

 1. |sm|

  ge kent mij nog nie helemaal. ik kan wielrennen echt wel apprecieren. gewoon omdat daar zoveel meer achter zit dan je zou vermoeden. ik hou wel van de verhalen die erbij horen. 🙂
  ik ben er niet rouwig om dat lance stopt. ’t was niet mijn favoriet. en ik kan het heel moeilijk geloven dat wat hij presteert zonder hulp is van verboden middelen.
  en zou het waar zijn dat Sheryl Crow nu ook stopt met zingen? of zijn dat maar geruchten?

  enfin, om kort te zijn. ik kijk naar de film uit! (al ben ik geen damon fan).

  Reply
 2. dave

  ik had het kunnen raden! 😀
  Of Sheryl ook stopt of niet, geen flauw idee. Ik lig er eigenlijk ook niet wakker van.

  Reply
 3. karen

  Ik zal mij dan ook maar outen als wielerfan zeker 🙂
  Ik wil nog even corrigeren: de Tour de France is saai, maar doorgaans is wielrennen toch één van de spannendste sporten. Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix niet zien winnen zeker? Daar kan geen thriller tegenop.
  Ik ben ook geen fan van Armstrong, een beetje te glad en te Amerikaans naar mijn zin, ik heb het meer voor de eeuwige loser Jan Ullrich, daar zie je tenminste van dat hij afziet. Amstrong en Crow en zijn film kunnen mij eigenlijk gestolen worden 🙂

  Reply
 4. dave

  en dat van mijn twee grootste filmfreaks!
  Jullie zijn beide waarschijnlijk ook ‘Real Madrid’ supporters niet?
  😉

  Reply
 5. |sm|

  ik alvast wel.
  mja, ik heb dan ook meer dan 12 jaar zelf voetbal gespeeld.
  mijn favoriet is roberto carlos! 🙂

  Reply
 6. |sm|

  ik alvast wel.
  mja, ik heb dan ook meer dan 12 jaar zelf voetbal gespeeld.
  mijn favoriet is roberto carlos! 🙂

  Reply
 7. karen

  nee, geen real madrid hier, wel euh anderlecht 🙂
  onze muzikale voorkeuren zullen we maar voor ons houden zeker? lol

  Reply
 8. dimi

  Ik ben wél een wielerfan. IK fiets zelf ook gemiddeld zo’n 150 km per weekend:). Armstrong is toch wel bekender in de VS dan je denkt hoor, wielrennen wordt er ook alsmaar populairder. En dat de amerikanen niet meer geinteresseerd zouden zijn in de tour is toch ook wel de bal deels misslaan. Er zal mss minder interesse zijn maar er zijn echt nog veel amerikanen die de tour rijden hoor: Hincapie, Leipheimer, Landis, Julich, Horner en dan heb je nog Zabriskie, Danielson etc die opkomen en er zullen er altijd maar meer en meer bijkomen.

  Ik ben wel een fan van Lance. Kan hij er aan doen dat ullrich elke winter het beest uithangt en niet voor zijn sport leeft en altijd met 3 a 4 kg overgewicht aan de start van de tour verschijnt? Tuurlijk dat ullie dan afziet….ksnap niet dat mensen voor ullrich kunnen zijn.:) lol

  Fin coit de film zelf interesseert mij ook zo bijster veel niet. Maar momenteel ist in de cinéma toch ook maar huilen met de pet op, sebiet gak naar Mr. and MRs Smith gaan kijken (tegen beter weten in…)

  Reply
 9. dave

  sebiet start ik hier nog een wielrenners topic !

  😉

  ps: That’s how much American’s care about cycling.
  (klik link hieronder) LOL !

  Reply
 10. karen

  Jay Leno en Conan O’Brien zitten er ook altijd mee te lachen. Eentje van Leno die ik nog weet is: ‘Een Amerikaan in Frankrijk waar een Duitser achter rijdt, je zou voor minder snel rijden.’ (of zoiets) De gemiddelde Amerikaan geeft juist niks om wielrennen, ze denken dat er maar één koers op een jaar gereden wordt, en nu Amrstrong stopt zal dat er niet beter op worden want face die andere rijden er ook maar voor spek en bonen bij.

  PS een blog over wielrennen, da’s precies nog een gat in markt 🙂

  Reply
 11. |sm|

  een nederlandse versie is er al: http://wielrennen.blog.nl/ 🙂

  Reply
 12. dave

  moest je enigszins het vermogen hebben om nuances te onderscheiden zou je merken dat ik vond dat Amerikanen niet zo tuk zijn op de sport en niet op de persoon van Lance. Amerikanen gaan uiteraard massaal naar de Tour de France zien als hun held opnieuw de show steelt. Nu Lance weg is moet je volgend jaar maar eens terugkomen en dan gaan we nog eens praten.

  ps: Je hebt trouwens de groeten van de Daily Show, die zelfs zoals je zegt een topic wijden aan wielersport. Vreemd, maar zij delen ook jou mening niet. Maar zoiets komt jou waarschijnlijk wel vaker voor, niet? 😀

  http://www.comedycentral.com/sitewide/media_player/play.jhtml?itemId=16634

  Toch bedankt voor je bezoekje. 😉

  Reply
 13. frekke

  Voor iemand die in Amerika woont kent Jo de ballen van de Amerikaanse cultuur. De populariteit van wielrennen is misschien niet te vergelijken met polsstokspringen, maar zal niet veel schelen eenmaal deze Tour achter de rug is. Lance is weg en niemand (en ik heb het hier over de overgrote meerderheid van de bevolking) kent de andere Amerikaanse renners.

  De populairste sporten in Amerika zijn in volgorde 1. American Football 2. Basketball 3. Baseball en een verre 4. hockey. Tennis komt nog na de auto-sporten. Wienrennen is gewoon niet ingebakken in de Amerikaanse cultuur. Waarom? Wel, het is geen Amerikaanse sport (hockey is een uitzondering maar is ook veel minder populair), er is geen constante van goede Amerikaanse deelnemers en tenslotte is er geen eenvoudige spelstrategie met punten. “Loop met de bal achter de streep”, “smijt de bal in de korf”. Maar wat ook determinerend is, en wat dan te maken heeft met de Amerikaanse promotie en distributie-machine, is wielrenner niet rendabel genoeg. Tennis en stock car racing kost weinig om te organiseren en te filmen en brengt veel geld op. De toeschouwer zit in duurbetaalde zetels en met de regelmatige pauzes na de korte spannende acties blijft de tv-toeschouwer gekluisterd aan zijn tv-toestel voor de commercial breaks. Een reportage brengen van een wielrennerkoers is al andere koek. Je moet al verschillende mobiele camera’s hebben (helicopters, moto-cams, finish cam’s) en genoeg zendkracht om alles door te sturen. En meestal heb je dan ook beelden waar eigenlijk weinig op valt te zien.

  Trouwens, buiten Lance, Greg Lemond en Bobby Julich en het USPS team zijn er niet veel Amerikanen aan de top. In mountainbike racing was er zelfs nog meer interesse, maar dat was dan weer een Amerikaanse sport. Maar de populaiteit van die sport is ook fel gedaald nadat de grote sterren Overend, Tomac, Furtado, DeMattei, Tinker, en Missy het voor bekeken hielden.

  In wielrennen zou je denken, je moet als eerste met de fiets over de lijn, maar iedere wielrennerfan weet dat er meer aan is dan een gewone race. Vraag de amateur maar eens om de termen blocking, aanvallen, echelons, tijdritten, het verschil in truien,…uit te leggen. Voor een fan lijkt dit allemaal kinderspel, maar de gewone Amerikaan ligt daar niet wakker van en kijkt naar wielrennen omdat er toevallig een Amerikaan gewonnen heeft.
  Neem al die redenen en voeg daarbij nog eens mannen met geschoren benen, het gebrek aan fysiek geweld en contact tussen de deelnemers, de diverse doping schandalen en je zal begrijpen waarom wielrennen niet populair is in Amerika.

  Reply
 14. dennis

  ik denk trouwens niet dat de film ooit gemaakt zal worden, vooral met het doping schandaal en de complete desinteresse van de Amerikanen voor de sport.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *