Land of the Dead en The Devil’s Rejects

the_devils_rejects_2005_poster.jpgVoor de horrorfans zijn er de laatste jaren niet meteen hoogtijden geweest. Gelukkig kwam er zo af en toe nog een horror prent uit Azië, maar dan nog kon men niet echt spreken van pure horror. In mijn vorige post had ik het nog over het politieke klimaat in de Verenigde Staten die het genre heeft aangetast. Wat tegenwoordig moet staan voor ‘horror’ film zijn teenager films zoals Final Destination (2000) of The Amityville Horror (2005). Maar waar blijven de horrors zoals The Thing (1982), The Texas Chainsaw Massacre (1974), The Fly (1986), Halloween (1978), Friday the 13th (1980), The Omen (1976), An American Werewolf in London (1981), Poltergeist (1982) of The Exorcist (1973).

Hier zijn misschien twee horrorfilms die hun genre waardig zijn: George A. Romero’s Land of the Dead (2005) en The Devil’s Rejects (2005). Nadat Hollywood zijn grote kannonen heeft geledigd is er opnieuw ruimte voor pure en onversneden cinema en zou de horrorfilm wel eens echt op zijn retour kunnen zijn?

In Land of the Dead is de hele wereld overgenomen door zombies. Slechts één stad heeft – dankzij het immense wapenarsenaal van hun leider Paul Kaufman (Dennis Hopper) – weerstand kunnen bieden aan de monsters. In het centrum van de stad leven de allerrijksten. Dat is ook de plaats waar Dead Reckoning, een versterkt rijdend fort waarmee de buitenwereld verkend kan worden, zich bevindt. Kaufmans heerschappij lijkt onbedreigd. Maar plots blijken de zombies onvermoede krachten te bezitten en keert de bemanning van Dead Reckoning zich tegen hun leider. (De trailer van de film bevindt zich onderaan de pagina). En bij wijze aan wederzijds respect heeft de regisseur Asia Argento in zijn film gecast, dochter van horror-meester Dario Argento.

Regisseur Romero is één van de stichters van het genre dus is het altijd wel een soort eerbetoon om naar zijn films te zien. Aan de film zal dus veel bloed en geschreeuw aan te pas komen. Een paar maanden geleden moesten we nog een remake van Romero slikken, namelijk Dawn of the Dead (2004), maar hier is dus opnieuw een film van de grootmeester van de horror. Romero is niet alleen gekend voor zijn horror-scènes maar ook voor zijn gevoel voor zwarte humor. (Als jullie vandaag 31/07 inloggen op deze blog zien jullie trouwens een quote van Dennis Hopper in de film – grappig en zeer verhullend)

Het tweede exemplaar, The Devil’s Rejects, is misschien iets grauwer en gewelddadiger van ondertoon. Geen monstertjes maar wel veel bloedvergieten en terreur van psychopaten en sadistische ordediensten. De film is een vervolg op de horror culthit House of 1000 Corpses (2003), waarin sheriff Wydell wraak neemt op de psychopatisch gestoorde Firefly familie die niet raar opkijkt van moord, kannibalisme en satanistische rituelen. De inmiddels voortvluchtige Captain J.T. Spaulding, Otis B. Driftwood, en Vera-Ellen ‘Baby’ Firefly krijgen het dus opnieuw aan de stok met de wraakzuchtige sheriff Wydell (William Forsythe). Na de moord op zijn broer, heeft de sheriff het recht in eigen hand genomen. Geholpen door het premiejagersduo The Unholy Two, is hij uit op een bloederige afrekening.

Zowel het script als de regie ligt opnieuw in handen van rockmuzikant Rob Zombie die met deze film zijn tweede langspeelfilm maakt. Devil’s Rejects is opnieuw een mix van horror, western en thriller. Terugkerend uit de House Of 1000 Corpses cast zien we onder meer Sid Haig als Captain Spaulding, Bill Moseley als Otis en de vrouw van Rob Zombie, Sheri Moon als Baby. En als je echt wil huiveren ga je misschien beter naar de bioscoop (2 november 2005).

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *