Wat je niet mocht missen in 2004

Laat ik misschien deze post beginnen met alle bezoekers een Zalige Kerst toe te wensen. We naderen het einde van 2004 en de tijd is rijp voor een kort filmoverzicht van het beste uit het voorbijgaande jaar.

Vaak lees je op verschillende sites de meest uiteenlopende voorkeuren. Laten we deze diversiteit dus ondersteunen en daarvoor stelt Boy Meets Girl een persoonlijke top 10 samen van de films die bij ons zijn uitgekomen.

Het jaar 2004 zal de geschiedenis ingaan als een grand-cru jaar, met veel verrassingen, zowel bij de blockbusters, als bij de kleine onafhankelijke producties. Het is bijgevolg heel ingewikkeld om er 10 uit te pikken. Dus heb ik eerst een lijstje gemaakt van een honderdtal favorieten en daarna beginnen schrapen.

Het resultaat is wat het is, een persoonlijke voorkeur. Misschien delen jullie mijn mening, misschien absoluut niet.

Het Beste uit 2004

10. Old Boy van Park Chan-wook
Dat de vernieuwing vooral uit Azië komt was zelfs te merken aan de kleine filmproducties. Op een gewaagde en virtuoze manier ontrafelt hij de geknelde psychologie van een man in een gecontroleerde en gemanipuleerde wereld.

9. The Incredibles van Brad Bird
Misschien wel de eerste grote postmoderne animatiefilm die op een schitterende manier de retro-futuristische alledaagsheid mengt met super-hero actie met knipoogjes naar het exotische van de eerste James Bond films.

8. Shaun of the Dead van Edgar Wright
Voor mij de revelatie uit Groot-Brittannië en zal zonder enige twijfel een cult-klassieker worden. In tegenstelling tot de remake van Dawn of the Dead herwerkt op een hilarische manier de zombie film.

7. La Mala Educación van Pedro Almodóvar
Aangrijpende film van een cineast die ons op een geniale manier verleidt met poëtische kunstzinnigheid en obsessionele passie. Het is touwens de eerste film noir waar de femme fatale een man is.

6. 2046 van Wong Kar-Wai
De regisseur die na In the Mood For Love een opera regisseert van melancholie waar de liefde universeel, tijdloos en onvergetelijk worden. Een film om te gaan zien en honderd keer opnieuw te zien.

5. Hero van Zhang Yimou
Gewoon een apotheose van pure schoonheid, waar de actie en de oosterse-vechtkunst op een poëtische en filosofische manier vertaald worden voor een breed publiek.

4. Collateral van Michael Mann
Ik snap niet dat je een lijstje kan maken van de beste films in 2004 en deze elegante, abstracte en lyrische film over het hoofd kan zien, van de meester van de politie-actiethrillers. Een aangrijpend portet over eenzaamheid en gebroken dromen.

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry
In een periode waar alle verhalen al honderden keren zijn verteld en waar Hollywood hopeloos zit te remaken, sequelen en prequelen is hier een film die zich ontdoet van elk symbool en die ons uitnodigt om te genieten van koude liefde die tot niets zal leiden. Gemaakt door een gek (Gondry), geschreven door een gek (Kaufman) en geacteerd door de grootste gek in Hollywood (Carrey).

2. The Lord of the Rings: The Return of the King van Peter Jackson
Superlatieven ontbreken me om deze film te beschrijven, maar dit is de kroon op het werk van een monumentale trilogie. In tegenstelling tot Eternal Sunshine is deze film een apotheose van de symboliek. Een pure spektakelfilm, vol met emotie, spanning en intimiteit. Buitengewone adembenemende cinema!

1. Spider-Man 2 van Sam Raimi
Er valt niet over te discussiëren, deze film is uitmuntend. Het is trouwens de eerste blockbuster die zichzelf in vraag stelt. Een knap verhaal met een sterke dramatische structuur die zich niet laat misleiden of gijzelen door zijn adembenemende speciale effecten. Gewoon betoverend!

5 Comments

 1. Dries

  Persoonlijk vond ik Spiderman ontgoochelend, eerlijk gezegd ik vond dat dit jaar ‘van hollywood zijde althans’ geen echt super-filmjaar was.

  Reply
 2. Dave

  Wat betreft het filmjaar, ik heb me kostelijk geamuseerd. Uiteraard waren er zwakke films, maar vergeleken met voorbijgaande jaren kan je niet zeggen dat het geen superjaar was. Los van mijn persoonlijke mening moet je maar eens kijken naar de blockbusters: Spider-Man 2, Shrek 2, Harry Pötter 3, The Passion, dat zijn 4 films die zomaar eventjes in de TOP 10 van de ALL TIME BOX OFFICE in Amerika staan (dat is 40%). En dit geweld maakte nog ruimte voor Lost in Translation, Eternal Sunshine of a Spotless Mind, The Incredibles, Garden State, Fahrenheit 9/11, … En dan heb ik nog niets gezegd over de wereldmarkt met 2046, Hero, House of Flying Daggers, Old Boy, Vera Drake, Un Long Dimanche de Fiancailles, The Motorcycle Diaries, Closer, Gegen die Wand, Innocence, Les Choristes, Exils, Shaun of the Dead, …

  Wat Betreft Spider-Man 2, mijn recensie staat op de blog dus heb je een klein ideetje van wat ik van deze beste Comic verfilming ooit vind. Neen, doe mij maar volgend jaar hetzelfde. Naast 2000 en 1995 een bijzonder leuk filmjaar voor mij.
  😉

  Reply
 3. Sine Metu

  ik heb ook genoten van de films dit jaar. Collateral, 2046 en Old Boy moet ik wel nog zien. Over spider-man 2 hebben we het al gehad en dat laat ik rusten. 🙂
  ik zal nog eens nadenken over mijn persoonlijke top 10 van 2004, maar er is alvast plaats voor deze: lost in translation, eternal sunshine, the incredibles, shrek 2, gegen die wand en ja, misschien ook wel shaun of the dead, hero en un long dimanche de fiancailles.

  Reply
 4. karen

  jouw top 10 ziet er niet slecht uit en spiderman heb ik niet gezien dus daar ga ik over zwijgen 🙂 Maar muggenzift muggenzift, is The Return of the King niet van 2003?

  Reply
 5. dave

  officieel uitgekomen in eind 2003 in de VS. In Europa uitgekomen in 2004. Dus heb ik me gebaseerd op de releases in Europa en heb ik films zoals de nieuwe met Kate Winslet en Johnny Depp, of de nieuwe Scorsese ook niet meegerekend. En blijkbaar zijn dat dus ook 2 schitterende films.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *