A Beautiful Mind (2001) *** Blu-ray review

Vanavond wordt A Beautiful Mind (2001) nog eens opgevoerd op zender Eén, en hiervan hadden we ook nog geen review over geschreven. Het is verre van de beste film van Ron Howard. Desondanks werd deze biopic genomineerd voor 8 Oscars en werden uiteindelijk 4 beeldjes binnen gehaald, waaronder deze van Beste Scenario, Beste Regisseur, Beste Actrice én Beste Film.

a_beautiful_mind_2001_blu-ray_cover.jpg

Korte inhoud: Wanneer de briljante wiskundige John Nash (Russell Crowe) net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw (Jennifer Connelly) is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

Dat super slim zijn niet altijd een goede zaak is bewijst deze John Nash. Als wiskundige die met zijn theorieën de wereld-economie kon gaan bijsturen, sleurde eveneens een paranoïde schizofrenie met zich mee. Nash bracht dan ook een groot deel van zijn leven door in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij achterna werd gezeten door imaginaire personages en cijfercodes. Het feit dat de film gebaseerd is op waar gebeurde feiten zorgt meteen ook voor een grotere impact. De vertolking van Nash door de talentvolle Russell Crowe is ook zeer opvallend en het duo Crowe en Connelly is een formule die zelfs nog eens werd herhaald in Noah (2014). Ook al overdreef Crowe – die een ontmoeting had met de echte Nash – wel een beetje met zijn method-acting aanstellerij. Alle clichés van de obsessieve-compulsieve stoornis werden wel iets te nadrukkelijk aanwezig in zijn vertolking, zelfs op het randje van de karikaturale. Toch besloot Ron Howard om de film chronologisch op te nemen om zo Crowe de mogelijkheid te geven om gradueel te veranderen in zijn dwangstoornis.

Het script van Akiva Goldsman, gebaseerd op het boek van Sylvia Nasar, heeft in ieder geval zijn verdiensten. Indien je nog niet zo heel veel weet over Nash ga je als kijker volledig mee met de intrige en geloof je in alle ontmoetingen die het hoofdpersonage heeft (ook al zijn er voldoende aanwijzingen die aangeven dat het niet echt is: zoals het meisje die door een veld loopt met vogels die niet wegvliegen). Wanneer de realiteit anders blijkt te zijn dan datgene wat we gezien hebben, ben je wel even onder de indruk. Anderzijds heeft Goldsman ook afstand genomen van bepaalde waar gebeurde zaken (homoseksualiteit, verschillende affaires, politie-arrestatie, zijn communicatie met aliens, zijn anti-semitische commentaren, zijn ijver om het Amerikaans burgerschap op te zeggen omdat hij dacht dat de regering achter hem zat, …) die de essentie van Nash zouden gaan overschaduwen of bepaalde verkeerde interpretaties zou geven – zoals homoseksualiteit gelijk zetten met een psychische ziekte.

Het zijn het soort biopics die fictie brengen in een poging om dichter bij de waarheid te komen. Het is wat mij betreft veruit het beste script van Goldsman die toch meer onnozele dingen (I Am Legend, The Da Vinci Code, Lost in Space, Batman & Robin) op papier heeft gezet dan Oscar-winnende verhalen. Dit hebben gezegd vind ik dat het script wat langdradig begint te worden naar het midden toe en de scenarist slaagt er niet in om diep in het personage van Nash binnen te dringen. Ron Howard zet wel veel in op de sfeer en de actie, Russell Crowe op zijn tickjes en zijn handbewegingen en Goldsman op de beschrijvingen van de situaties en de ruimtes. Spijtig was er niemand die interesse had in de echte gevoelens van Nash.


a_beautiful_mind_2001_pic03.jpga_beautiful_mind_2001_pic02.jpga_beautiful_mind_2001_pic01.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment (Belgium)

Het is tevens een film om bij de huilen, met die pakkende muziekscore van James Horner. Ook de donkere en sfeervolle fotografie en de verfijnde gouden-look van de historische scènes van Roger Deakins zijn echt wel indrukwekkend in Hi-Def. Er zitten ook heel wat visuele effecten in de film, maar Ron Howard nam het wijze besluit om hier niet al teveel mee te knoeien ten voordele van zijn acteurs.

Op de Blu-ray van A Beautiful Mind staan een pak bonussen, gaande van making-of filmpjes van de productie en de visuele effecten, deleted scenes, een ontmoeting met John Nash, audio-commentaar met Ron Howard en scenarist Akiva Goldsman, en nog veel meer. Ook al was de film zelf bij momenten een beetje teleurstellend, is dit wel een zalige Blu-ray editie.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 21 februari 2015

 


*** A Beautiful Mind trailer ***

4 Comments

  1. Daan

    Inderdaad wel een beetje langdradig, maar toch wel knap acteerwerk van beide acteurs. Had er toch wel véééél meer van verwacht met al zijn Oscars.

    Reply
  2. Strikeout

    Vanavond ga ik deze voor het eerst bekijken. Ben benieuwd.

    Reply
  3. jerre

    Alleen het einde viel me een beetje tegen, vond em ook te snel oud worden en de make-up zag er fake uit. Voor de rest wel een ontroerende film.

    Reply
  4. Karel

    De film zit zeer mooi in elkaar. Ietwat te langdradig op sommige momenten, maar Beautiful Mind is zeer ontroerend en meeslepend.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *