Rendition (2007) ***½ Blu-ray review

De titel Rendition (2007) verwijst naar een anti-terrorismewet die onder het presidentschap van Bill Clinton werd goedgekeurd en waardoor personen die van terrorisme verdacht worden, mogen opgepakt en ondervraagd worden zonder duidelijke bewijzen van hun schuld of betrokkenheid. Maar het is pas na 9/11 dat deze wet veelvuldig werd toegepast onder het mom van de ’terrorismebestrijding’. Verschillende buitenlanders werden zo op Amerikaanse luchthavens opgepakt en naar ultrageheime gevangenissen in het buitenland gebracht waar ze gefolterd werden totdat ze de nodige informatie gaven. Ook al waren ze onschuldig.

rendition_2007_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De Egyptenaar Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally) is als wetenschapper te gast op een oliecongres in Zuid-Afrika. Wanneer de man terug naar zijn Amerikaanse vrouw (Reese Witherspoon) en kind wil terugkeren, wordt hij tegengehouden op de luchthaven van Washington. In Marokko is er immers een zelfmoordaanslag geweest waarbij 17 doden zijn gevallen waaronder een hooggeplaatste Amerikaan CIA agente (Meryl Streep). De CIA denkt over bewijzen te beschikken dat El-Ibrahimi contact heeft gehad met het brein achter de aanslag en dus wordt de man bij aankomst in de VS onderschept en naar een onbekende locatie buiten het Amerikaanse grondgebied gebracht. Daar wordt hij aan allerlei folteringen blootgesteld om de waarheid uit zijn mond te horen onder leiding van Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal).

Deze film past in het rijtje politieke films die Hollywood de laatste tijd op de wereld loslaat. Zo waren er al Syriana, Munich, The Kingdom, Lions for Lambs, The Good Shephers en binnenkort volgt Charlie Wilson’s War. En het is de Zuid-Afrikaan Gavin Hood, die enkele jaren geleden met Tsotsi nog de Oscar voor beste buitenlandse film won, die deze Amerikaanse praktijken aan de kaak wil stellen. In de film zet El-Ibrahimi, nochtans een gerespecteerd Amerikaanse familieman, nietsvermoedend voet op Amerikaanse bodem en wordt gearresteerd. Zijn vrouw en familie blijven in het ongewisse, maar El-Ibrahimi’s vrouw Isabella besluit het hierbij niet te laten en klopt aan bij een oude studiegenoot die nu medewerker is van een senator.

Hood kan voor zijn Amerikaans debuut beroep doen op een uitstekende cast met een perfecte combinatie tussen gevestigde waarden en jong aanstormend talent. Amerika’s favoriete actrice Reese Witherspoon speelt de vrouw van El-Ibrahimi en doet dit op een behoorlijk overtuigende manier. Haar jonge collega Jake Gyllenhaal speelt de CIA-agent die belast wordt met de ondervraging van Anwar El-Ibrahimi, maar gaandeweg begint te geloven in de onschuld van de man en last krijgt van zijn geweten. Peter Sarsgaard herken je dan weer als de oude vriend van Isabella en medewerker van de senator.

De grootste ontdekking is echter Omar Metwally, die El-Ibrahimi op een emotionele manier neerzet. Het jonge acteergeweld wordt gecounterd door Alan Arkin en Meryl Streep, die respectievelijk de senator en het hoofd van de CIA spelen (als er een bitch moet gespeeld worden, is Streep blijkbaar altijd in de buurt). Een sterke cast dus, die geholpen wordt door een strak scenario van Kelley Sane.


rendition_2007_pic01.jpgrendition_2007_pic02.jpgrendition_2007_pic03.jpg

© 2007 New Line Cinema

Hier en daar valt Rendition toch een beetje licht uit en blijven sommige vragen onbeantwoord. Zoals hoe hoe weinig het personage van Gyllenhaal op het einde in de weg wordt gelegd. Door de veelheid aan personages en verhaallijnen is het ook onvermijdelijk dat sommige karakters te weinig screentime krijgen en onuitgewerkt blijven. Zo staat Witherspoon wel als eerste op de poster, maar komt haar personage maar 20 minuten in beeld. En ondanks de Zuid-Afrikaanse regisseur is het einde weer op en top Amerikaans.

Rendition doet door zijn structuur met verhaallijnen op verschillende plaatsen ter wereld hier en daar denken aan Babel van Alejandro Gonzalez Inarritu. Ook daar was een feit aanleiding tot een reeks noodlottige gebeurtenissen van andere personages. Hood is misschien iets minder op dreef dan Inarritu, maar weet al bij al toch een aardige balans te vinden tussen de politieke boodschap van de film en het thrillerelement. Volgens jaar mag Hood zich proberen te bewijzen in een totaal ander genre, namelijk dat van de blockbuster met X-Men spin off Wolverine.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 16 februari 2007

***Related Post***
25/11/2007: Reese Witherspoon high quality pics

 


*** Rendition trailer ***

1 Comment

 1. Tragiestar

  Eindelijk gezien, en het viel me toch aan de ene kant mee en aan de andere kant tegen.
  Had meer verwacht, meer emotioneel en actie en aan de andere kant had ik het verhaal veel ingewikkelder verwacht en saaier en dat was het op een paar enkele scenes na niet!
  De cast is verbluffend, zowel Meryl Streep als Reese Witherspoon behoren tot me favoriete actrices en Jake Gyllenhaal zie ik ook wel graag, al was ie soms een tikkeltje irritant, maar dat is wel vaker bij hem. Iets in zijn gezichtsuitdrukking irriteert me soms. Misschien omdat hij toch wel een babyface heeft? Streep en vooral Witherspoon waren hier in geweldig ook al hadden ze niet zo’n heel erge grote rol, maar eigenlijk niemand had een hele grote rol, want de cast was uitgebreid genoeg en de film had meerdere verhaallijnen.
  Op het einde weet je eindelijk hoe het een beetje in elkaar steekt, en zie je ook hoe het eraan toe kan gaan, maar je weet ook hoe de gebeurtenissen in elkaar steken. Vrij droevig allemaal en heel erg dat dit gebeurd. Maar, zo kan je er op meerdere manieren tegen aan kijken en is over te discussiëren.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *