Birdman wint zoals verwacht de Oscar voor Beste Film

Vanavond hebben we de 87e Academy Award show en misschien ook de meest voorspelbare. Er zijn echter een aantal films, filmmakers en acteurs die over het hoofd werden gezien. Laten we beginnen met A Most Violent Year (2014) die NUL Oscar-nominaties kreeg, Gone Girl (2014) kreeg vreemd genoeg geen nominatie voor Beste Script Adaptatie, The Lego Movie (2014) kreeg geen nominatie voor Beste Animatiefilm, Selma (2014) genomineerd voor Beste Film maar geen enkele van de acteurs kreeg een nominatie – zelfs de regisseuse Ava DuVernay werd vergeten (wat evenveel wil zeggen als dat de film waarschijnlijk niet de Oscar voor Beste Film winnen). Birdman wint uiteindelijk 4 Oscars (Beste Film, Beste Originele Script, Beste filmregie en Beste Fotografie). Voor de rest was het de meest ‘boring’ Oscar show in jaren met een wat lullige musical presentatie van Neil Patrick Harris. Hier zijn alle genomineerden en winnaars en hier kan je de highlight filmpjes bekijken.

De tv-kijkers met Telenet kunnen de show volgen, diegene met Belgacom kunnen de meest bekeken awardshow weer op hun buik schrijven, want zelfs on-line is het vrijwel onmogelijk om de show nog te volgen. En los van gewoon de resultaten is het altijd wel leuk om de show te volgen. Met een beetje geluk kan je misschien wel een torrent vinden met de show. Maar enkele uren voor de uiteindelijke show geven wij al onze pronostiek.

De Oscar winnaars van 2015


oscar_2015_jk_simmons.jpg

genomineerden: Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher), J. K. Simmons (Whiplash)

Voorspelling: J. K. Simmons wint de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Zijn vertolking is gewoon beter en meer intens dan de vertolkingen van de andere acteurs. Dit is dus eigenlijk een beetje van een giveaway. Mocht hij niet winnen gaan de Oscars wel heel fors uit de bocht. Maar ik vermoed dat hier wel het gezond verstand gaat zegevieren.
Uitkomst: Die hadden we dus juist !


oscar_2015_patricia_arquette.jpg

genomineerden: Patricia Arquette (Boyhood), Laura Dern (Wild), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) en Meryl Streep (Into the Woods)

Voorspelling: Voor de Oscar van Beste Vrouwelijke Bijrol gaat mijn keuze naar Patricia Arquette. Ook hier is er geen discussie mogelijk, zij is gewoon een veel betere vertolking dan haar concurrenten. Dit is een hands down slam dunk Oscar-winnaar.

Uitkomst: Die hadden we dus juist !


oscar_2015_eddie_redmayne.jpg

genomineerden: Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (American Sniper), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Michael Keaton (Birdman) en Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Voorspelling: Voor de Oscar voor Beste Acteur gaat mijn voorkeur naar Michael Keaton maar het zou me niet verbazen mocht The Academy hier kiezen voor Eddie Redmayne voor de film The Theory of Everything (2014). Een uitstekende acteur, die ook wel in staat is om te zondigen aan over-acting, zoals onlangs nog in Jupiter Ascending (2015).

Uitkomst: Zoals we hadden gedacht ging de Oscar naar Eddie Redmayne, ook al hadden wij liever Keaton op het podium gezien.


oscar_2015_julianne_moore.jpg

genomineerden: Marion Cotillard (Two Days, One Night), Felicity Jones (The Theory of Everything), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Gone Girl) en Reese Witherspoon (Wild)

Voorspelling: Ook al zou ik graag Rosamund Pike (pics) zien winnen, denk ik dat de Oscar van Beste Actrice dit jaar zal gaan naar Julianne Moore (pics). Moore heeft met deze haar 5de Oscar-nominatie binnen en het zou misschien eens beginnen tijd worden dat ze effectief een Oscar wint, en ik verwacht dat het uiteindelijk ook voor deze avond zal zijn.

Uitkomst: Die hadden we dus juist !


oscar_2015_alejandro_gonzalez_inarritu.jpg

genomineerden: Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel), Alejandro González Iñárritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher) en Morten Tyldum (The Imitation Game)

Voorspelling: De Oscar voor Beste Regisseur had kunnen gaan naar Wes Anderson, maar de prestatie van Richard Linklater zal niemand spoedig herhalen. Zijn film is een mijlpaal in de filmgeschiedenis, ook al is de film op zich misschien niet het beste wat je vorig jaar hebt gezien.

Uitkomst: Die hadden we verkeerd! Eigenlijk wel een spijtige zaak voor Boyhood, maar een Beste Film en Beste Regisseur zijn twee Oscars die eigenlijk wel samen horen.


oscar_2015_birdman.jpg

genomineerden: American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything en Whiplash

Voorspelling: En uiteindelijk, de Oscar voor Beste Film gaat volgens mij naar Birdman, ook al is dit een gok tussen deze prent en Boyhood, die in principe evenveel kans maakt om te winnen. De film van Linklater heeft wel iets van een momentum, maar Birdman heeft toch qua film een grote impact gehad.

Uitkomst: Die hadden we dus juist ! Ook al was er twijfel met Birdman was het een logische keuze voor The Academy.

4 Comments

 1. Gleny Boy

  Volledig eens met de pronostiek behalve voor Beste Film die volgens mij wel degelijk naar Boyhood zal gaan, ook al vind ik Birdman wel een betere film.

  Reply
 2. Ajax

  Vond het ook wel spijtig dat Michael Keaton niet gewonnen heeft. Toch wel een ondergewaardeerde acteur.

  Reply
 3. Jakob

  Verdiende winnaars. Boyhood en Bridman zijn aan elkaar gewaagd, kon eigenlijk alle kanten uit. Wel een beetje zuur dat Boyhood zo weinig beeldjes heeft ontvangen, maar is misschien een compensatie voor al datgene wat ze al in het verleden hebben gewonnen.

  Reply
 4. Kurt

  Vond de show nog wel best te doen, had het saaier verwachten. Sommige speeches waren echt wel te gek. Vooral die van de winnaar voor Beste Buitenlandse film.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *