The Lego Movie (2014) **** Blu-ray review

Het was stormloop voor The Lego Movie (2014) in de States, de 3D-animatiefilm van het Australische Animal Logic (Walking with Dinosaurs 3D), in opdracht van Warner Bros en de Deense speelgoedfabrikant Lego System. Met een bescheiden productiebudget van 60 miljoen dollar haalde de film een slordige 463 miljoen dollar op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Warner nu al spreekt van The Lego Movie 2 (2017), ook al was het verhaal eigenlijk afgerond.

The Lego Movie poster

Korte inhoud: Emmet (Chris Pratt), een doodnormaal Lego-figuurtje, wordt ten onrechte aangezien als de meest bijzondere MasterBuilder, en degene die de sleutel is tot het redden van de wereld. Hij wordt meegezogen in een gemeenschap van eigenzinnige figuren op een epische zoektocht naar een wapen tegen een kwaadaardige tiran, Lord Business (Will Ferrell). Een reis waar Emmet totaal niet tegen opgewassen is, maar toch wordt bijgestaan door de mooie WyldStyle (Elizabeth Banks) die hem brengt naar de wijze Vitruvius (Morgan Freeman), astronaut Benny (Charlie Day) en WyldStyle’s vriendje, Batman (Will Arnett)

The Simpsons Movie (2007), The Incredibles (2004) en The Lorax (2012) hadden ook een uitstekend openingsweekeinde, maar niemand had verwacht dat deze Lego prent zo’n succes zou hebben. Bioscoopanalisten denken dat het overdonderende succes de filmmaatschappij in staat stelt nu ook zijn naam te vestigen als belangrijke speler in het animatiegenre. Het wordt in ieder geval uitkijken naar hun nieuwe animatiefilm.

Er waren in het verleden al tal van direct-to-video Lego-filmpjes van Indiana Jones tot Star Wars en dus lag deze big budget langspeelfilm eigenlijk wel in het verschiet. Al van bij het begin van de film vuurt deze Lego Movie een onophoudelijk spervuur van jokes op de kijker, in een kleurrijke wereld met gekke personages. De Lego-figuutjes hebben bij ons niet alleen een nostalgische weerslag (ik beken dat ik er als puber ook mee aan het spelen was) maar het verhaal voert ook tal van film en comic iconen op, gaande van C-3PO (Anthony Daniels) tot Green Lantern (Jonah Hill) en er zijn ook nog een pak leuke stemmetjes door Will Ferrell, Dave Franco en Alison Brie.

Toch lijkt het bij momenten op een product placement commercial, maar in tegenstelling tot The Internship (2013) wat een veel te lang spotje was voor Google, bezit The Lego Movie eigenlijk een hilarisch script die net als een Andy Warhol de popcultuur gebruikt als middel om een nieuw verhaal te vertellen. Uiteraard worden Lego blokjes gebruikt en zien we verschillende DC Comics/Warner figuurtjes opduiken in het verhaal, maar het is op zo’n flagrante manier dat je op geen enkel manier de makers ervan kan beschuldigen slechte bedoelingen te hebben. De makers hebben een passie voor de Lego-blokjes, hun glans, textuur, hun verschillende figuurtjes, hun bouw-methodes en hun verschillende werelden. En ook al hebben we hier te maken met 3D-animatie, heb je toch dat realisme van een stop-motion film.

 The Lego Movie animated picture The Lego Movie animated picture
© Warner Bros. Belgium

Ouders die zijn opgegroeid met Lego zullen vrijwel zeker geprikkeld worden met nostalgie, en op het einde van de film brengen de blokjes jongeren en ouderen op een plezante manier tezamen. Maar het is meer dan een Lego film; het is op zijn manier een ode aan de cinema en een ode aan de creativiteit en de verbeelding. De film werd geregisseerd en geschreven door Phil Lord en Christopher Miller (21 Jump Street, 22 Jump Street), twee kerels die weten wat humor is en een voortreffelijke timing hebben, met bijzonder veel referenties naar populaire iconen zoals Star Wars, The Matrix en The Lord of the Rings. Lord en Miller komen duidelijk van het sitcom milieu en zijn in de 3D verzeild geraakt via films als Cloudy with a Chance of Meatballs (2009) en de fictie met de reboot van 21 Jump Street (2012). Twee projecten waarvan niemand had verwacht dat het een succes zou worden, maar dat waren ze wel. Ik heb tevens ook plezier beleefd aan de sequel 22 Jump Street (2014), die ik hier binnenkort wel zal bespreken. Het Lord-Miller duo is een regisseurs duo om op de voet te volgen.

De Blu-ray, Blu-ray 3D en DVD van The Lego Movie liggen volgendeweek woensdag op 18 juni 2014 in de winkelrekken. En de schijf gaat gepaard met een stortvloed aan bonusmateriaal gaande van making-off filmpjes, outtakes, deleted scenes en audio-commentaar. Het is zowat een antwoord op de Toy Story films van Pixar, maar dat met iets meer ballen. Het is in ieder geval een film die je een tweede visie moet gunnen, want de rijkdom die op het scherm wordt uitgesmeerd is uitermate gelaagd en de referenties naar onze pop-cultuur lijken gewoon eindeloos. Ik heb na deze film niet meteen mijn oude Lego doos bovengehaald, maar ik kan begrijpen dat velen dat wel zullen doen.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 juni 2014

***The Lego Movie trailer #2 ***

2 Comments

  1. Bennett

    Kan wat mij betreft concurreren met Pixar/Disney. Ziet er knap uit.

    Reply
  2. boyo

    Lego Batman moet gewoon zijn eigen spin-off krijgen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *