MMA-specialiste Gina Carano in Haywire van Steven Soderbergh

Regisseur Steven Soderbergh heeft een zwak voor sterke vrouwen (cf. Erin Brockovich, Out of Sight), en ook in deze Haywire (2011) is dat niet anders. Mallory Kane (Gina Carano) is niet zomaar een mooie vrouw, ze is een gevaarlijke geheim agente én martial art specialiste, en dat komt al van bij het begin van de trailer aan bod tijdens een “onderonsje” tussen Carano en haar tegenspeler Channing Tatum.

haywire,steven soderbergh,Gina Carano,Michael Fassbender,salt,Blood and Bone,Lem Dobbs,Antonio Banderas,michael douglas,bill paxton,Ewan McGregor,Mathieu Kassovitz,Channing Tatum,Michael Angarano,traffic

Korte inhoud:
De mooie freelance geheim agente Mallory Kane wordt door verschillende globale organisaties gevraagd om klussen uit te voeren die regeringen niet zelf kunnen en mogen goedkeuren. Na een gijzelaar bevrijdt te hebben in Barcelona, wordt Mallory snel op een missie gestuurd in Dublin. Als die missie fout gaat ontdekt ze dat ze bedrogen is en moet ze al haar vaardigheden, trucs en mogelijkheden aanwenden om een internationale klopjacht te ontlopen, en terug te keren naar Amerika.

De plot van deze spionage thriller blinkt niet meteen uit in originaliteit. We hebben opnieuw te maken met een ‘agent going rogue’– verhaaltje, een soort Jason Bourne concept maar dan met een vrouw zonder het geheugenverlies. Heeft tevens iets weg van Salt (2010). Dit is tevens de eerste hoofdrol van Gina Carano, die twee jaar geleden nog een klein rolletje had in die andere vechtfilm Blood and Bone (2009). Soderbergh heeft trouwens geen schrik om iemand een hoofdrol te geven met weinig acteer-ervaring. Zo gebruikte hij ook de pornoster Sasha Grey voor The Girlfriend Experience, en dat werd met veel lof onthaald.

In het echte leven heeft deze 29-jarige Gina Carano tevens een indrukwekkende status opgebouwd in de MMA (Mixed Martial Arts) en zou ze gespecialiseerd zijn in Muay Thai (een soort kickboxen maar dan met kniestoten en elleboogwerk). Je zou het niet meteen zeggen met haar knap snoetje, maar de dame is met haar 65 kilo en 1m73 één brok geweld. Zo kan je haar via deze link aan het werk zien. Steven Soderbergh heeft haar dan ook aangetroffen in de ring (of in de kooi, want het was een cage-fight) en was meteen in de wolken van haar kunsten. Met haar laatste kamp in augustus van 2009 verloor ze haar titel tegen de gevaarlijke Cristiane Santos, die nog steeds op #1 staat. Hopelijk blijft Gina acteren, want het zou zonde zijn mocht haar gezicht/figuur compleet in mekaar getimmerd worden.

De carrière van Soderbergh ken evenveel up’s als down’s, en ik denk dat deze misschien een beetje tussen de twee zal bengelen. Het is niet de doorsnee actie-vechtfilm zoals er elk jaar honderden worden uitgebracht, maar van wat je kunt afleiden uit de trailer lijkt het script van scenarist Lem Dobbs te zijn samengevat op twee A4 blaadjes. Anderzijds zit het vol van bekende gezichten; zo is er Antonio Banderas, Michael Douglas, Bill Paxton, Mathieu Kassovitz en Ewan McGregor, naast acteurs als Michael Fassbender en Michael Angarano. Als Gina Carano een acteer-coach nodig heeft, dan is ze in ieder geval in goed gezelschap.


haywire,steven soderbergh,gina carano,michael fassbender,salt,blood and bone,lem dobbs,antonio banderas,michael douglas,bill paxton,ewan mcgregor,mathieu kassovitz,channing tatum,michael angarano,traffichaywire,steven soderbergh,gina carano,michael fassbender,salt,blood and bone,lem dobbs,antonio banderas,michael douglas,bill paxton,ewan mcgregor,mathieu kassovitz,channing tatum,michael angarano,traffichaywire,steven soderbergh,gina carano,michael fassbender,salt,blood and bone,lem dobbs,antonio banderas,michael douglas,bill paxton,ewan mcgregor,mathieu kassovitz,channing tatum,michael angarano,traffic
© A-Film Home Entertainment

In tegenstelling tot de ballen kritiek die de tweede Jason Bourne film over zich heen kreeg, wordt Haywire geprezen voor zijn camerawerk, die grotendeels verzorgd werd door Soderbergh. Ook de mise-en-scene van de vechtscènes lijken zeer efficiënt in elkaar te steken. En of dat al niet genoeg was heeft ook Gina Carano veel lof ontvangen voor haar vertolking. Zoals we van de regisseur gewend zijn zal deze actieprent er heel afgelikt en visueel verfijnd uitzien, met welbepaalde kleurcodes (zoals in Traffic). Bestemd voor een publiek die zich wil ontspannen en niet al te diep hoeft na te denken over het verhaal. De film zou ergens in 2012 bij ons in de zalen moeten draaien.


*** Haywire trailer ***

***Related Post***
21/05/2012: Haywire filmbespreking

3 Comments

  1. karel

    Trailer ziet er wel leuk uit, ook al lijkt het op een regelrechte Bourne rip-off. Maar ik sta wel open voor een nieuwe actieheldin. Begon een beetje moe te worden van Angelina Jolie.

    Reply
  2. jurgen

    Gina Carano kicks ass !

    Reply
  3. ricky

    Lijkt me een goeie tv-film. Veel actie, weinig verhaal. Maar ben ook wel benieuwd naar Gina! Waarom zit die trouwens niet in The Expendables 2?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *