Hugo (2011) *** Blu-ray review

Je zou het niet verwachten van een regisseur die bekend staat voor zijn films waar vuurwapens en scheldwoorden schering en inslag zijn, maar Martin Scorsese heeft gekozen voor de verfilming van een jeugdboek van Brian Selznick, The Invention of Hugo Cabret. En hij heeft dit met succes gedaan, want niet alleen is Hugo (2011) een pareltje van een film, maar kreeg daarbij ook nog eens de Golden Globe voor Beste Regie en zal naar alle waarschijnlijkheid ook genomineerd worden voor een Oscar.

hugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3d

We worden compleet in het verhaal gezogen vanaf het openingsshot, met een heerlijk panorama van het Parijs van de jaren ’30, met een camera die de ‘city of light’ in al zijn fonkelende pracht op digitale film zet. We zien er de 12-jarige Hugo (Asa Butterfield), die woont in het Monparnasse station die de gigantische klokken help onderhouden. Hij steelt er ook af en toe een croissant, buiten het zicht van de inspecteur voor weeskinderen (Sacha Baron Cohen). Alleen op de wereld na de dood van zijn vader (Jude Law), werd hij overgelaten aan een dronken oom (Ray Winstone).

Korte inhoud: Parijs, 1930. Hugo Cabret is een 12-jarige wees die in de muren van een druk treinstation in Parijs woont. Sinds zijn oom spoorloos verdween, heeft hij in het geheim de zorg voor de stationsklokken op zich genomen. Dan komt hij in aanraking met een vreemd meisje (Chloë Grace Moretz) en een bittere oude man (Ben Kingsley) die de speelgoedwinkel in het station beheert. Plotseling komen Hugo’s verborgen leven en het waardevolle geheim dat hij bewaart in gevaar.

Dat grote cineasten meerdere filmgenres aan kunnen is bij deze bewezen. Scorsese heeft op een bevlogen manier het bronmateriaal vertaald naar het witte doek, en het plezier waarmee hij dit voor mekaar heeft gekregen druipt van het scherm. Het is een zuivere familiefilm met sterke karakters. Het scenario is van de hand van John Logan, die in tegenstelling tot heel wat andere Hollywoodfilms, geen hulp had van co-scenaristen. Er zijn uiteraard hier en daar een aantal verschillen met het boek, maar dat kan haast moeilijk anders.


hugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3dhugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3dhugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3d
hugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3dhugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3dhugo,martin scorsese,brian selznick,sacha baron cohen,asa butterfield,jude law,chloe grace moretz,ben kingsley,john logan,3d
© Universal Pictures Home Entertainment

Dit is tevens de eerste keer dat Scorsese zich waagt aan een 3D film, dus zet maar dat verdoemde brilletje op de neus. En ik moet toegeven dat in tegenstelling tot vele andere 3D vehikels, deze Hugo echt wel de moeite is. De beelden blijven lange tijd nazinderen, ook al is de 3D-techniek ten dode opgeschreven. Scorsese verscherpt niet alleen zijn voorgronden en verspilt zijn tijd niet met objecten naar de lens te smijten. Daarentegen maakt hij gebruik van de nieuwste technologie om op de eerste plaats een uitstekend verhaal te brengen en een ode te brengen aan de roots van de cinema, van Georges Méliès tot de stille film. Jawel, achter deze afschuwelijke posters en media-campagne (1, 2, 3, 4, 5), schuilt een pracht van een film.

Spijtig genoeg ontbreekt het audio-commentaar van Martin Scorsese op de blu-ray, maar zijn er wel voldoende extraatjes. De combo’s bevatten bijna een uur aan bonusmateriaal, waaronder een verhelderende making-of featurette, een terugblik op het buitengewone genie van cineast Georges Méliès, een blik op de mechanische man die centraal staat in HUGO, alsook interviews met cast en crew en nog heel wat meer. De film is tevens te verkrijgen in 3D voor de mensen met een 3D-toestel met brilletjes. (4/5)

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 6 juni 2012


*** Hugo trailer ***

2 Comments

  1. julie

    De film kreeg overal blijkbaar veel goede recensies. Ondanks dat ik Scorsese als regisseur enorm waardeer kon de trailer van de film me nauwelijks bekoren. Ik vond het nogal teleurstellend, met name dankzij Sacha Baron Cohen die echt als karikatuur naar voor komt. Maar kennelijk is het toch goedgekomen want de positieve commentaren zijn overal te lezen. Vooral veel lof over de personages, met name Chloë Moretz. Misschien moet ik deze maar eens bekijken.

    Reply
  2. miiki

    Beste 3D film tot nu toe ! Enig puntje van kritiek: er zit wel heel weinig actie in en Sacha Baron Cohen moet dat zo een beetje recht trekken, maar op dat vlak kon dat wel iets beter.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *