De Star Wars franchise in slechte handen bij Disney en verlieslatend

Het is zover, de 200 miljoen dollar Star Wars serie “The Acolyte” zit erop en de laatste aflevering was niet meteen een verbetering op de vorige afleveringen. Meer nog, ze hebben er Yoda op het einde bij gesleurd in de hoop dat fans alsnog zouden schreeuwen voor een tweede seizoen, maar Bob Iger is al begonnen met mensen te ontslaan, vermoedelijk ook de showrunner Leslye Headland, en naar alle waarschijnlijkheid komt er geen vervolg.

© Disney

Ik snap niet wat uiteindelijk de bedoeling was van de serie. Wilden ze een antwoord geven op de ontstaansgeschiedenis van Anakin die dan een baby zou zijn uit een heksenverbond? Was het de bedoeling om Jedi door het slijk te halen als een bende corrupte idioten die kinderen ontvoeren? Of was het de bedoeling om een zo divers en inclusief mogelijke cast samen te brengen los van verhaal of karakter-opbouw, gewoon om de laatste fans van de franchise uit te lachen. Het script is van het niveau van een derderangs SyFy tv-serie met dialogen die enkel door ChatGPT geschreven kunnen zijn. Soms vraag ik me af of iemand van het management het script heeft gelezen. In ieder geval heeft de maker en ex-Harvey Weinstein assistente Leslye Headland duidelijk gemaakt dat ze geen moer heeft over de Star Wars geschiedenis die George Lucas heeft geschreven. Ze wou haar eigen Star Wars maken.

Het is geleden van “Resident Evil” dat ik nog een serie heb gezien met zo’n slecht acteerwerk. Het acteerwerk van Amandla Stenberg was verschrikkelijk. Ze had letterlijk drie gezichtsexpressies in de 8 afleveringen en speelde dan nog eens twee rollen! En dan was er Lee Jung-Jae die gewoon bij momenten niet verstaanbaar was zonder ondertitels. Los van de rol van Manny Jacinto was niemand hier echt memorabel en dat is wel heel pijnlijk voor zo’n peperdure serie die 4 keer meer heeft gekost dan het eerste seizoen van “Game of Thrones”. Ja, de vechtscènes zijn indrukwekkend maar ik weet niet goed naar waar al dat geld naar toe is gegaan.

Darth Plagueis, één van de krachtigste Sith ooit bestaan, heeft zijn Force-krachten dus geleerd van heksen terwijl hij zich als een engerd in een grot begaf. Dit kan je gewoon niet meer serieus nemen. Doe jezelf een plezier en download het nieuwe boek van Darth Plagueis. Het speelt zich af in dezelfde periode als deze en vertelt eigenlijk een verhaal vanuit het perspectief van de Sith en laat zien dat de Jedi arrogant en dwaas zijn. En dat alles terwijl het goed geschreven en coherent is. Waarom Disney besloot om niet zomaar een show te maken gebaseerd op het boek, zal ik nooit begrijpen. De twins was het minst interessante element uit deze serie en toch werd het naar voren geschoven.

Hoe dan ook, sinds Disney het Lucasfilm bedrijf heeft opgekocht is het nooit echt goed gekomen met de franchise, en neen, het heeft op zich niets te maken met “diversiteit” maar wel het gebrek aan intelligente scenaristen en talentvolle filmmakers. Het is gewoon een gebrek aan kwaliteit. Niet enkel “Acolyte” was een trein-ongeluk, ook die “Obi-Wan” serie was een flauwe grap. De franchise kost Disney bakken geld en jaagt fans weg, dat kan toch geen gezond investeringsplan zijn. En gezien Bob Iger Kathleen Kennedy blijkbaar niet kan ontslaan – om één of andere reden – zou hij beter de franchise verkopen aan Apple of Amazon. Dit is het beste wat kan gebeuren voor de franchise en voor de fans (als er nop zijn).

1 Comment

  1. Conan the Librarian

    Ze hadden alles rond de nieuwe Sith moeten maken en dat flutverhaaltje van die twins laten voor wat het was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *