Disney ziet kritiek op Obi-Wan Kenobi serie als racisme

De eerste twee episodes van de langverwachte Obi-Wan Kenobi serie zijn achter de rug en de ontvangst bij het publiek is toch wel wat gemengd. Niet alleen zijn de karakters niet altijd even overtuigend maar hadden de fans er gewoon véél meer van verwacht. Maar het is heus niet alleen het publiek, ook de recensenten zijn niet allemaal in de wolken. En volgens Vanity Fair heb je ook idioten die het niet kunnen laten om met racistische commentaren voor de dag te komen aan het adres van Moses Ingram die prominent aanwezig is in de eerste twee afleveringen. Maar het is wel grappig om te zien dat de studio – die het zwarte gezicht van Black Panther letterlijk maskeerde voor de Chinese markt – volledig voor de aanval kiest tegenover de “racistische misnoegde fans” en hiermee alle andere kritiek op de serie lijkt te overschaduwen of te stigmatiseren.

Daar waar The Mandalorian serie nog op handen werd gedragen lijken de eerste twee episodes van de Kenobi-serie hetzelfde probleem te vertonen als veel van de Disney/Star Wars content van de laatste jaren: “ze mikken vooral op fan-service in plaats van originaliteit”. Ik heb de eerste twee episodes gezien en ik hoop echt dat ze vanaf vandaag met de derde episode eindelijk het verhaal op de sporen zullen zetten in plaats van ons te paaien met familiaire scènes. Dit is iets wat Mandalorian-regisseur Jon Favreau heel goed had begrepen met zijn karakter, iets wat showrunner Joby Harold (Army of the Dead, King Arthur: Legend of the Sword) en regisseur Deborah Chow blijkbaar over het hoofd hebben gezien.

Is er dan geen sprake van racistische commentaren? Natuurlijk zullen er wel racistische commentaren zijn, en we veroordelen deze. Weet je, sociale media is vaak een beerput geworden van online (vaak anoniem) geweld tegenover individuen. De vraag is om je hieraan zoveel aandacht moet geven. Actrice Zoë Kravitz had een paar maand geleden op haar instagram een foto gedeeld na de Will Smith Oscar slap met de quote:”Here’s a picture of my dress at the show where we are apparently assaulting people on stage now.” Wel, de commentaren op haar instagram waren verdeeld tussen 2/3 van fans die haar statement ondersteunden en 1/3 die haar verleden wilden oprakelen en haar van pedofilie beschuldigen. De actrice had ooit gezegd als volwassene dat ze de toen 14-jarige Jaden Smith leuk vond met de woorden; “He has so much personality and so much swag, he is so much cooler than I am. And he’s so handsome, I was always like, when you’re older, you know, we’ll hang out…Nope, that’s inappropriate, you’re 14.”. In een ander interview zei ze op een gegeven moment over Jaden die haar had vergezeld op een event; “I dragged him out tonight. This is my date.” Maar uiteraard waren het gewoon goede vrienden, maar online haat heeft eigenlijk niet veel nodig om iemand door het slijk te halen.

Maar mispak je niet, naast de idiote online haat is er soms ook wat diversiteits-politiek, of hoe een journaliste een minoriteit van racistische commentaren op John Boyega als zwarte stormtrooper kon ombuigen in een retoriek tegen Donald Trump. Maar een artikel wijden aan de overgrote meerderheid die Boyega als één van de beste zaken uit de nieuwe Star Wars films zagen, daarmee trek je blijkbaar geen publiek mee aan. En laten we trouwens niet vergeten dat het de keuze was van Disney om het personage van Finn aan de kant te zetten. Je scoort vooral bij het zaaien van verdeeldheid (dat heeft de politiek ons geleerd) en het belichten van datgene wat verwerpelijk is, ook al overschaduw je hiermee vaak een onderliggend probleem of realiteit.

De overgrote meerderheid van de Star Wars fans zijn allesbehalve racistisch. De wereld van Star Wars is één van de meest diverse werelden die je maar kan bedenken. En ja, de eerste trilogie voerde vooral blanke acteurs op, maar laten we ook niet vergeten dat de meeste van die acteurs gecast werden uit de UK waar een kleine 90% blank is en er in die periode (de jaren 70) ook gewoon een pak minder bekende zwarte acteurs waren. Lando was gecast door een zwarte acteur, maar niemand had daar een probleem mee. Waarom zijn er zoveel Chinezen in Chinese producties of Indiërs in Bollywood films? Persoonlijk heb ik geen probleem met diversiteit, maar ik heb een probleem wanneer een politieke agenda op de voorgrond komt in plaats van creatieve overwegingen. En Disney mag dan nog wel vaak de kaart van het woke-isme willen trekken, in realiteit kijken ze vooral naar hun inkomsten en als ze voor de Chinese markt een zwarte acteur van hun affiche moeten halen zullen ze dat ook niet nalaten.

Het is wat ons betreft echter wel racistisch om Moses Ingram te zien als een ‘excuus voor diversiteit’ maar niet racistisch om haar vertolking, het zwakke script, de non-dramatische scènes en slechte camerawerk te bekritiseren. Wij zullen onze review van de Obi-Wan serie nog wat uitstellen tot de we alle episodes hebben gezien. We waren niet echt onder de indruk van het script en het soms zwakke acteerwerk, maar wie weet kan dat nog veranderen. De toekomst zal het uitwijzen.

5 Comments

 1. Odyssey

  Dit is gewoon Disney Star Wars en minder Lucas Star Wars, je merkt het ook aan het aantal kinderen die worden opgevoerd. Dit is hun doelpubliek en het acteerwerk en verhaal is ook ingesteld op hun leeftijd. Maar ja, het acteerwerk is vaak tenenkrullend.

  Reply
 2. Shifty

  De dochter van een senator ontvoeren ENKEL om ze te gebruiken als lokaas voor een Jedi-jacht is wel wat onnozel en bedreigt hiermee inderdaad de stabiliteit van het rijk. Als senatoren beseffen dat geen van hen veilig is, sluiten ze zich allemaal aan bij de Rebel Alliance en dat is dan weer een probleem voor Palpatine. De Grand Inquisitor had gelijk als hij het plan van Reva dom vond. Komt daar nog bij dat ze om de haverklap gaat roepen kan ik begrijpen dat niemand echt een fan van haar is.

  De serie zal wel beter worden eenmaal de actie zal beginnen.

  Reply
  1. Mathias

   Ontvoerd door een Red Hot Chili Pepper dan nog wel

   Reply
 3. Arkhan Sky

  Het is wat traag maar ik vond het nog wel meevallen. Het is iets simpels, maar ik ben blij dat Obi-Wan zichzelf aan Leia voorstelt als Ben! Ik heb me altijd afgevraagd waarom Leia de naam “Ben Kenobi” herkent in A New Hope, ook al verwees ze eerder expliciet naar hem als Obi-Wan. Ik herinner me ergens dat Kenobi een veelvoorkomende achternaam zou zijn, dus het is niet alsof ze Obi-Wan van zijn achternaam herkende.

  Reply
 4. The Dude

  Ik dacht dat de identiteit van Darth Vader een groot geheim was..??

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *