Harde slasher horror In a Violent Nature op het BIFFF

Vanavond is het zover, en kunnen jullie op het BIFFF proeven van In a Violent Nature (2024), een onversneden slasher zoals ze er niet meer maken. Ja, deze Canadese horrorfilm is een B-film met een exploitation karakter, maar tevens een film die op het Sundance Film Festival veel lovende kritieken kreeg waarin de film werd geprezen als iets nieuws.

© IFC Films / Shudder Films

Korte inhoud: Wanneer een medaillon wordt weggenomen uit een ingestorte brandtoren in het bos waar het rottende lijk van Johnny (Ry Barrett) ligt begraven, een wraakzuchtige geest die wordt aangespoord door een gruwelijke 60 jaar oude misdaad, wordt zijn lichaam weer tot leven gewekt en is hij vastbesloten het terug te halen. De ondode zombie richt zich op de groep vakantiegangers die verantwoordelijk zijn voor de diefstal en gaat ze vervolgens methodisch één voor één afslachten in zijn missie om het terug te krijgen, samen met iedereen die hem in de weg staat.

Schrijver/regisseur Chris Nash maakt met In a Violent Nature zijn speelfilmdebuut en de film onderscheidt zich vrijwel meteen van de rest. Terwijl af en toe flarden van gesprekken tussen de jongvolwassenen worden afgeluisterd – soms nauwelijks hoorbaar, soms alsof Johnny dichtbij luistert – blijft de camera van Nash bij Johnny. We hebben eerder al moordende POV-opnamen gezien, maar hier zijn we zelden meer dan een paar meter verwijderd. Het verhaal komt net zo goed over door de bekendheid van het genre als door de afgeluisterde gesprekken. Een gewelddadige daad jaren geleden, een mysterieuze slachting, de plaatselijke legendes die daarop volgden. We begrijpen de essentie, en we kunnen als goede horrorfans wel de puzzel in elkaar steken?

De gimmick voor deze film is dat het allemaal vanuit de POV van een ondood, hongerig zombiewezen komt: je volgt hem terwijl hij rondscharrelt en zich een weg baant door een afgelegen bos. Oké, natuurlijk, de film is niet helemaal POV, maar de camera’s blijven gericht op de moordenaar, en niet op zijn slachtoffers, zoals de meeste slashers doen. In de hoofdrollen hebben we geen filmsterren maar bekwame acteurs als Andrea Pavlovic, Cameron Love, Reece Presley, Liam Leone, Charlotte Creaghan, Lea Rose Sebastianis en Sam Roulston.

Chris Nash heeft al heel wat kortfilms op zijn naam staan. Hij werkte ook in speciale effecten en was de supervisor van creature-fx bij Psycho Goreman (2020). De man is dus eigenlijk wel een beetje van een geek en dat heeft bij dergelijke films wel zijn voordelen want hij kent de horror-conventies en weet ook wel hoe hij deze moet gaan vernieuwen. Neem daar nog bij de niet onaardige fotografie van Pierce Derks en de geslaagde muziekscore en je hebt een degelijke slasher. De film is vandaag te zien op het BIFFF om 21u30.


Review In a Violent Nature (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

1 Comment

  1. Skylar

    Hopelijk houdt het publiek zich koest bij deze film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *