Night Swim (2024) ** Blu-ray recensie

We gaan hier vreselijk in herhaling vallen na Baghead (2023) maar ook deze Night Swim (2024) is een mislukte poging om een kortfilm te vertalen naar een langspeelfilm. Meestal vindt een horrorfilm plaats op een lichtjes lugubere locatie, gaande van een afgelegen klooster tot een verlaten Victoriaans huis, maar zelden speelt het zich af op een locatie waar mensen meestal komen om te ontspannen, met name een zwembad. Een moordend zwembad is precies wat centraal staat in deze nieuwe horrorfilm van producenten Jason Blum en James Wan.

© Universal Pictures Home Entertainment / Day One MPM

Korte inhoud: Ray Waller (Wyatt Russell) is een voormalige Major League-honkbalspeler die door een degeneratieve ziekte met vervroegd pensioen moet. Hij betrekt een nieuw huis met zijn bezorgde vrouw Eve (Kerry Condon), tienerdochter Izzy en zoontje Elliot. Ray hoopt stiekem, tegen alle verwachtingen in, terug te keren als professionele honkbalspeler en overtuigt Eve ervan dat het glinsterende zwembad in de achtertuin van het nieuwe huis leuk zal zijn voor de kinderen en hem fysiotherapie zal bieden. Maar een duister geheim uit het verleden van het huis ontketent een kwaadaardige kracht die de familie meesleurt naar de diepte van onontkoombare terreur.

Night Swim, geschreven en geregisseerd door Bryce McGuire, is gebaseerd op zijn eigen kortfilm uit 2014 met Rod Blackhurst. Eerlijk gezegd, hoewel het concept van een killer zwembad nogal dwaas lijkt als je het zo stelt, is het ook een heel eenvoudige, begrijpelijke en herkenbare draai aan het spookhuis-genre. Mijn eerste reactie bij het zien van de film was dat het allemaal nogal dom was, maar vaak, bij dergelijke eenvoudige concepten, krijg je soms wel pure horror voorgeschoteld, spijtig genoeg bleef dat wel wat uit. Poltergeist is zo een mooi voorbeeld van een huiselijke, warme situatie waarbij het televisie-toestel plots een portaal van demonen wordt of de boom in de tuin plots een dreiging vormt. Hier zit je toch wat op je honger.

Er is geen enkele “jumpscare” in Night Swim die je niet al eerder hebt gezien. Vanaf het begin zijn er horror-clichés in overvloed: van met modder doordrenkte meisjes die uit het water kruipen tot computerzoekopdrachten die leiden naar vermiste personen. Alleen gebeurt het allemaal rond een privézwembad, dat hier ongeveer net zo angstaanjagend blijft als Center Parcs. Zoals vaak het geval is in horrorfilms met huisdieren, is de kat van het gezin, Cider, mogelijk opgegeten door een griezel die op de loer ligt in het zwembad. Vanaf dat moment begint alles steeds agressiever te worden. Al snel wordt iedereen in de familie achtervolgd door stemmen, en vervolgens door duivelse, drassige geesten. De meeste zijn enigszins wel beangstigend, hoewel in een scène waarin Izzy het zwembad in sluipt om te flirten met een zwemteamgenoot, Ronin (Elijah J. Roberts), het watermonster helaas aan Bumba herinnert.

De film wil alle pathos die hij genereert gebruiken om opgeofferende liefde te onderzoeken, maar dat wordt gedeeltelijk ondermijnd door de schijnbare suggestie van McGuire dat een goed leven met een handicap heel moeilijk is. Ondanks de fantastisch kwetsbare poging van Condon om de film om haar heen op te tillen, is het moeilijk om alles serieus te nemen met zijn overdaad aan platitudes en eerstegraads dialogen. In plaats van ons te herinneren aan een flauwe B-film uit de jaren 80, doet het uiteindelijk meer denken aan een van zo’n mislukte Platinum Dunes horror-remake. De gehaaste laatste act, met regels die van scène tot scène worden bedacht, is vermoeiend onsamenhangend, uitmondend in een belachelijk emotioneel spelletje die geen steek houdt. Er ontbreekt veel in Night Swim, los van geslaagde horror misschien ook wat humor of een sterke vertolking. Dit was gewoon ondermaats. Night Swim is vanaf beschikbaar bij u thuis op Blu-ray en DVD.


Review Night Swim (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Night Swim trailer ***


2 Comments

  1. White

    Dit is geschreven als een komedie en je kunt mij op geen enkele manier van het tegendeel overtuigen.

    Reply
  2. Bjorn

    Dus… als het zwembad een “geschenk” geeft maar een slachtoffer neemt, betekent dat dan dat er ergens een hond is die zijn wens heeft gekregen ten koste van de kat?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *