Mickey’s Mouse is publiek domein en hier is de horror Mickey’s Mouse Trap

Omdat niets zo horror schreeuwt als een moordenaar met een Mickey Mouse-masker in een low budget film gemaakt door amateurs. Hier heb je dus de eerste trailer van het jaar en deze stinkt een uur in de wind. De film heet Mickey’s Mouse Trap (2024), duurt 80 minuten en werd gemaakt door een zekere Jamie Bailey, die ook instond voor het camerawerk en de montage. De reden waarom we deze film delen is enerzijds omwille van het copyright verhaal maar anderzijds omdat 800K net onder het startbudget is voor Vlaamse langspeelfilms en dat we hoe dan ook trots mogen zijn op de kwaliteit die wij leveren.

Bij de top van de Vlaamse films hebben we Zillion (2023) had wel een budget van 5,6 miljoen euro, daarnaast hadden we Het Smelt (2023), Close (2022) had een budget van 3,8 miljoen euro, De Helaasheid der Dingen moest het stellen met 2,2 miljoen euro, het regiedebuut van Veerle Baetens met een budget van 2 miljoen euro en het debuut van Lukas Dhont met Girl had een productiebudget van 1,5 miljoen euro. Voor de rest liggen de meeste langspeelfilms toch rond de 1,2 miljoen euro. Deze Mickey’s Mouse Trap werd integraal gefinancierd met privé-middelen, bij Vlaamse films wordt 50 tot 75% gefinancierd door de privé met uitzonderingen voor grotere budgetten waar de inbreng van het VAF misschien maar 15-20% is. Bij mijn weten ligt het plafond voor filmsubsidie van een langspeelfilmproductie tussen de 800k en 1 miljoen euro.

Korte inhoud: Het is de 21e verjaardag van Alex, maar ze zit tijdens een late dienst vast in de amusementshal, dus haar vrienden besluiten haar te verrassen, maar een gemaskerde moordenaar (Simon Phillips) verkleed als Mickey Mouse besluit een eigen spel met hen te spelen dat ze moet overleven.

De reden waarom de killer een Mickey Mouse masker heeft is omdat vandaag de rechten op Mickey Mouse verlopen in het publieke domein na 95 jaar. De kortfilm Steamboat Willie kwam uit in 1928. Zowel Mickey en Minnie Mouse zijn nu publiek domein en deze makers hebben dus meteen van deze opportuniteit gebruik gemaakt om er meteen een slasher van te maken, iets wat door Disney zelf nooit goedgekeurd zou zijn geweest. Maar ket wel, het gaat om de ‘Steamboat Willie’ Mickey Mouse, die er meer als een rat uitziet, niet de modernere versie van Mickey Mouse. Wat ook niet mag is Mickey Mouse gebruiken en de indruk wekken dat dit een product is van Disney. In het geval van deze film denk ik dat ze hier geen problemen mee zullen hebben. Maar de kans is wel groot dat deze low budgetfilm meer zal opbrengen dan heel wat geflopte Disney producties.

Winnie the Pooh was een jaar geleden al in publiek domein beland en hiervan heben ze tevens ook een horrorfilm gemaakt, met name Winnie the Pooh: Blood and Honey (2023) die tevens dit jaar een sequel heeft: Winnie-The-Pooh: Blood and Honey 2 (2024). Ook deze film is niet veel soeps en als we de makers mogen geloven zou de eerste film slechts $100k hebben gekost, wat zou betekenen dat zowat iedereen gratis heeft gewerkt en enkel geld werd uitgegeven voor de huur van cameramateriaal en licht. En er is nog meer nieuws. Er zou effectief ook nog een Steamboat Willie horrorfilm in de maak zijn die deze lente in productie gaat. De film volgt een sadistische muis die een groep nietsvermoedende veerbootpassagiers kwelt.

*** Mickey’s Mouse Trap trailer ***

4 Comments

 1. Archi

  Het doet me wat denken aan die eerste Covid films. Gewoon geen scenario maar snel snel iets in mekaar knutselen om toch maar op die golf te zitten. De films hebben zo een laag budget dat ze inderdaad wel winst zullen boeken, al was het op de dvd markt.

  Reply
 2. Sicle

  Er is ook al een Mickey Mouse horrorgame uit. lol

  Reply
 3. cartoonjunkie

  Waarom altijd goedkope horror???

  Reply
  1. Glow

   Het is het genre met de laagste drempel. Je mag gerust B-acteurs gebruiken met zo goed als geen geld, nog zal er een publiek voor zijn.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *