Terry Gilliam wil Johnny Depp casten als Satan

Het loopt niet meer zo gesmeerd voor Terry Gilliam. De Oscar-genomineerde regisseur kan geen geld meer vinden om zijn film gefinancierd te krijgen, zeker da een reeks van dramatische flops inclusief een film die halverwege productie afgevoerd moest worden omwille van allerhande verwikkelingen met locatie, crew en cast. Maar Gilliam heeft een goede vriend genaamd Johnny Depp die hem misschien wel aan een studio kan helpen voor zijn film The Carnaval at the End of Days.

Volgens de cineast kan hij het project maken voor 30 miljoen dollar. De film zou gaan over God die de mensheid wil uitroeien omdat zij zijn prachtige tuin, de aarde, hebben verpest. Er is maar één personage dat de mensheid nog kan redden en dat is Satan, want zonder de mensheid zou hij ook zijn functie kwijtspelen en hij is een eeuwig personage en dus is leven zonder nut een verschrikkelijk vooruitzicht. En ja, de rol van Satan zou gaan naar Johnny Depp.

Terry’s enige film die veel geld heeft opgebracht was Twelve Monkeys (1995) met 169 miljoen dollar op een 20 miljoen dollar productiebudget. Deze stunt heeft hij echter nooit meer kunnen herhalen. Zijn tweede meest succesvolle film was The Fisher King (1991), maar zo goed als als zijn film na deze twee procties waren filmflops. Ook zijn laatste film The Man Who Killed Don Quixote (2018) bracht nauweljks 2,4 miljoen op met een productiebudget van 16 miljoen dollar – en deze film had dan nog eens een sterrencast (Stellan Skarsgård, Adam Driver, Olga Kurylenko en Jonathan Pryce). Dus ja, om het even welke filmstudio die in zee wil gaan met Gilliam kijkt aan op een 90% kans dat de film zal floppen.

De kans is vreemd genoeg kleiner wanneer er meer budget wordt geïnvesteerd in het project. De inventieve en rijke wereld van Gilliam komt pas tot leven in films die voldoende middelen hebben om ditalles te financieren. Gilliam staat bekend om zijn gebruik van surrealistische elementen en fantasierijke werelden met vaak excentrieke en kleurrijke personages. Hij creëert vaak bizarre, droomachtige universums die de grenzen van de realiteit overschrijden, gefilmd met onconventionele camerahoeken, weelderige sets en uitbundige kostuums. Veel van zijn films bevatten ook dystopische en satirische elementen. Hij verkent vaak donkere en chaotische toekomstvisies, waarin de samenleving wordt gekenmerkt door bureaucratie, controle, en absurditeit. En wanneer de film een succes is, dan zou het wel eens een Oscar-waardig filmproject kunnen opleveren.

Het is te betwijfelen dat hij deze 30 miljoen dollar zal vinden om de film te draaien, inclusief een extra 30 miljoen om de film in de zalen te brengen en van een minimum aan reclame te voorzien. Misschien kan hij eens aankloppen bij YouTube fenomeen en miljonair MrBeast voor een steuntje. De toekomst zal het uitwijzen, maar indien de film in productie gaat denk ik dat Johnny Depp getroffen zal worden door een bliksem en de crew te kampen zal hebben een allesvernietigende tsunami. In ieder geval verwacht ik véél drama op de set en kijk ik eigenlijk meer uit naar de making off documentaire 🙂

10 Comments

 1. Skylar

  Hopelijk vind hij het geld want dat wil ik wel zien 🙂

  Reply
 2. Chips n Cola

  Terry Gilliam is eigenlijk een veredelde production designer die per ongeluk een regisseur werd. En deze film zal er nooit komen.

  Reply
 3. Williamlex

  Typische Terry Gilliam titel wel 🙂

  Reply
 4. veronika

  Depp zou beter met een Jack Sparrow film afkomen om hem opnieuw op de kaart te zetten dan …dit.

  Reply
 5. Hector

  Zolang dat Tom Waits de vader speelt van Satan ben ik hiermee ok.

  Reply
 6. Yuliana

  Doet me wat denken aan The Imaginarium of Dr Parnassus…

  Reply
 7. Kendrick

  Dit doet me denken aan een oude animatieserie genaamd ‘God, The Devil and Bob’, met in de hoofdrollen James Garner, Alan Cumming en French Stewart, over God en Satan die wedden dat als één man (Bob) geen fatsoenlijk mens kan blijken te zijn, God de hele mensheid zal wegvagen. Erg grappige serie, een echte aanrader als je hem kunt vinden.

  Reply
 8. komissaro

  Ik heb onlangs nog Baron Von Munchausen opnieuw bekeken en het herinnerde me eraan hoeveel ik hou van Gilliams gekke maatschappij-kritische geest en gevoel voor zwarte humor.
  Zal dit zeker bekijken als het ooit gemaakt wordt.

  Reply
 9. Itchie

  Zijn oudere films zijn veel beter dan wat hij de laatste 10-15 jaar heeft gedaan. Ik denk niet dat dit ooit in productie zal gaan. De tijden van filmmakers als Uwe Boll die met een belastingstruuk films kon maken zijn voorbij.

  Reply
 10. Serhat

  Terry Gilliam is 83 en dit zal vermoedelijk wel zijn laatste film worden. Wat is 30 miljoen als je ziet hoeveel geld in die laatste Indiana Jones flop werd gestoken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *