Nyad op Netflix met Jodie Foster en Annette Bening

Op Netflix kan je vandaag niet naast Nyad (2023) kijken met deze twee filmiconen; Jodie Foster en Annette Bening in de hoofdrollen. Het is een biopic gebaseerd op de lange afstandszwemmer Diana Nyad.

Korte inhoud: De 60-jarige Diana Nyad (Annette Bening) blijft gefrustreerd over de manier waarop ze haar zwemcarrière de rug heeft toegekeerd. Nadat ze 30 jaar eerder de marathon niet heeft kunnen volbrengen, begint ze opnieuw te trainen. Haar doel is de eerste persoon te zijn die zonder haaienkooi van Havana, Cuba naar de Verenigde Staten zwemt op Key West, een afstand van zo’n 177 km. Steun krijgt ze van haar beste vriendin en coach Bonnie Stoll (Jodie Foster), die er wel haar bedenkingen bij heeft. De zeevaarder John Bartlett (Rhys Ifans) helpt haar de gebieden, die door haaien vergeven zijn, te overbruggen.

De film werd geregisseerd door het Academy Award-winnende documentaristen Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyhi, die hier ook hun dramatische filmdebuut maken, gebaseerd op de memoires van Diana Nyad, ‘Find a Way’. Tegenwoordig is Nyad een zeer gerespecteerde auteur, journalist en motiverende spreker, maar daarvoor was ze een ervaren zwemster die nooit ophield haar ambities na te jagen. Een van die prestaties die haar een groot deel van haar leven was ontgaan, was de 177 kilometer lange zwemtocht van Florida naar Cuba, die ze meerdere keren had geprobeerd, maar er niet in slaagde te voltooien. Tegen het advies van haar vrienden en familie in besloot Nyad vervolgens opnieuw te gaan zwemmen, ondanks dat ze 64 jaar oud was.

Er was al een bestaand script op de Black List 2015 van Robert Specland maar het werd uiteindelijk een scenario van Julia Cox. En ik vermoed dat Julia vermoedelijk dit script nooit heeft willen lezen om zo toch haar eigen kijk op het leven van Nyad te brengen. Diana Nyad was trouwens betrokken bij de productie en heeft ook meegeschreven aan het script, dus authentiek zal het wel zijn.

Opmerkelijk aan de film is ook de muziekscore van Alexandre Desplat. Al bij al denk ik niet dat deze film bij de genomineerde films zal eindigen – gezien de toch wel enorme competitie – maar wie weet duikt één van de actrices op bij de genomineerde actrices. Vandaag op 3 november 2023 is de film te zien op Netflix nadat de film al op 20 oktober in een beperkt aantal zalen in de States werd vertoond.

*** Nyad trailer ***


1 Comment

  1. Kaitlyn

    Mijn soort film! Ik heb ervan genoten!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *