Apple censureert de Jon Stewart show

Neen, Apple is niet het progressieve bastion in de woestijn, maar eerder een mega corporatie waar alles draait om de winstmarges. Apple had eerder al kritiek gekregen op zijn arbeidspraktijken, met name in zijn overzeese toeleveringsketen. Rapporten over slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en schendingen van arbeidsrechten bij sommige van zijn leveranciersfabrieken, zoals Foxconn, hebben zorgen geuit over de uitbuiting van werknemers en onvoldoende toezicht.


© Apple

En ondanks zijn toewijding aan milieuduurzaamheid, heeft Apple een gigantische ecologische voetafdruk. Het bedrijf is beschuldigd van onvoldoende inspanningen om zijn koolstofemissies te verminderen en om te gaan met e-waste problemen met betrekking tot zijn producten. Dit naast de ondoorzichtigheid wat betreft hun systemen die blijkbaar serieus afbrokkelen na een periode van 3-4 jaar alsof het systeem met updates er voor zorgt dat alles ook trager zal beginnen werken, desondanks de exorbitante prijzen die ze vragen voor hun goederen.

En de reputatie van Apple krijgt nog maar eens een deuk nu blijkt dat ze volgens The New York Times hebben willen interveniëren in de show van ex-The Daily Show host, Jon Stewart, zowat één van de meest populaire Amerikaanse tv-figuren die sinds Trump opnieuw wil meedoen aan de politiek opnieuw in actie is gekomen. De show ‘The Problem with Jon Stewart’ werd gehost op Apple, maar in de aanloop voor de opnames van het derde seizoen heeft de leiding beslist om Jon niet toe te laten om in zijn nieuwe nummer kritiek te spuien op AI en China. Jon wou niet inbinden, en is dan maar opgestapt. De #CancelCulture zal wederom veel hits genereren op X. Bij Apple houden ze de lippen op mekaar en praat iemand uit de biecht.

Apple wist waaraan ze begon – of had dit toch moeten weten – dat ze (veel) kritiek zouden krijgen voor de politieke show die Jon Stewart presenteerde, maar zal vermoedelijk nu nog meer kritiek krijgen na de verwijdering van de show. Apple werkt naar verluidt aan zijn eigen AI-model en heeft zijn werknemers verboden andere AI-tools te gebruiken, zoals ChatGPT. AI-tools worden ook gebruikt door de fotografie- en zoeksoftware van de iPhone. Wat China betreft: een groot deel van de productie van Apple vindt daar plaats en het bedrijf heeft zwaar geïnvesteerd in de infrastructuur van het land. Kennelijk genoeg dat Apple het niet leuk vindt dat de Chinese overheid bekritiseerd wordt, althans niet op de eigen streamingdienst.

Uiteraard zal Jon wel ergens opgepikt worden … wie weet door Elon Musk of zelfs Spotify. Maar dergelijke figuren cancellen is toch wel een bedenkelijke zet en een stap achteruit voor de vrije meningsuiting in een land die nu al gebukt gaat onder de links-rechts-polarisering van het publiek debat.

1 Comment

  1. Noa

    Al die shows zullen hun weg wel vinden naar X.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *