Mini-serie The Gold over de beruchte Brink’s-Mat-overval

Hebben jullie al gehoord van de Brink’s-Mat-overval? Ik in ieder geval niet maar zal met deze miniserie dit gat in mijn cultuur opvullen. “The Gold” is dus gebaseerd op een echte overval, met name de grootste overal ooit in Groot-Brittannië. De overval vond plaats 6 november 1983 en de dieven gingen er van de haal met 29 miljoen pond aan goud, diamanten en geld (met inflatie zou dat nu zowat 100 miljoen pond zijn geweest). De Schotse scenarioschrijver Neil Forsyth heeft zijn tanden gezet in het project en het verhaal verteld in 6 afleveringen.

Korte inhoud: De overval op Brink’s-Mat vond plaats op 26 november 1983 om 06.40 uur toen zes overvallers inbraken in het Brink’s-Mat-magazijn, eenheid 7 van het Heathrow International Trading Estate nabij Heathrow Airport in West-Londen, Engeland. Het werd beschreven als “de misdaad van de eeuw”. De bende kreeg toegang tot het magazijn via bewaker, die medeplichtig was aan de overval. Eenmaal binnen goten ze benzine over het personeel en bedreigden ze met een aangestoken lucifer als ze de combinatienummers van de kluis niet prijsgaven. De overvallers dachten dat ze voor ongeveer 1 miljoen pond aan Spaanse peseta’s zouden stelen, maar ze vonden ook drie ton puur ongemunt goud in de hoofdkluis in 6.840 staven in 76 dozen. Het goud was een nacht in het pakhuis opgeslagen voordat het de volgende dag naar Hong Kong zou worden overgebracht. Bovendien stalen ze platina, 1.000 karaat diamanten en 250.000 dollar aan reischeques.

De heist-serie met Hugh Bonneville, Dominic Cooper, Jack Lowden, Charlotte Spencer, Tom Cullen, Emun Elliott, Sean Harris, Ellora Torchia, Stefanie Martini, Daniel Ings en Adam Nagaitis gaat vertoond worden op Paramount+. Van wat ik heb kunnen lezen is de heist niet alleen belangrijk maar ook datgene wat zich nadien heeft afgespeeld. Blijkbaar was er een grote hoeveel aan content te rapen voor de makers. Als je per ongeluk 3 ton goud steelt, wat doe je dan vervolgens? Hoe verzilver je het goud? En zoals alle verhalen van hebzucht lopen deze meestal niet al te best af voor de graaiers, ook al zijn het in eerste instantie geen echte criminelen maar eerder mensen die ontwaakten als respectabele leden van de samenleving en tegen de tijd dat ze naar bed gingen, betrokken waren bij een grote internationale criminele samenzwering.

Het lijkt er ook op dat de makers oog hadden voor detail en zo nauwkeurig en authentiek mogelijk het verhaal wilden vertellen, aangezien veel van de betrokken mensen – en hun families – nog steeds in leven zijn. Ik denk dat de makers de gevoeligheden van het verhaal wilden respecteren en ervoor hebben gezorgd dat ze heel voorzichtig zijn geweest op de manier waarop dit onderwerp benadert werd. Het gevaar was uiteraard dat ze net iets teveel details zouden vertellen dat het verhaal heel traag op gang zou komen. Daarom hebben ze bewust gekozen voor een mini-serie met 6 afleveringen dat op 17 september 2023 wordt uitgezonden.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *