Kutcher en Kunis excuus-video na verdediging van vermeend verkrachter Danny Masterson

Mocht je denken dat Zachary Levi het monopolie heeft op ‘carrière vernietigende daden’, dan moet ik jullie het verhaal vertellen van Ashton Kutcher en Mila Kunis die vorig week in de bres hebben gesprongen voor hun voormalige That 70’s Show collega en Scientologist Danny Masterson (47) die 30 jaar celstraf heeft gekregen voor een dubbele verkrachting van een 28 jarige vrouw in 2003 en een 23-jarige vrouw in 2004. De man zo ook zijn vriendin meermaals hebben misbruikt maar gezien de relatie is zoiets heel moeilijk te bewijzen.


Ashton Kutcher en Mila Kunis waren twee van de meer dan vijftig mensen die de veroordeelde acteur hadden verdedigd. Kutcher speelde met Masterson in Netflix’s “The Ranch”. Masterson werd in het derde seizoen uit de show geschreven, nadat hij in 2017 werd beschuldigd van aanranding. Kutcher en Kunis schreven brieven in een poging de rechter aan te sporen tot een lagere straf. In de brief van Kutcher noemde hij Masterson … een ROLMODEL! In de brief van Kunis stond ze in voor Mastersons ‘uitzonderlijke karakter’ en noemde ze hem een ‘uitstekende oudere broer’.

Masterson riskeerde dertig jaar tot levenslang, wat de maximale straf is die de wet toestaat. Zijn verdediging eiste vijftien jaar tot levenslang, dus degenen die brieven aan de rechter schreven wisten waarschijnlijk dat hij minstens vijftien jaar gevangenisstraf zou krijgen. Donderdag werd hij in het centrum van Los Angeles veroordeeld tot maximaal dertig jaar tot levenslang. Hij komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating als hij 77 jaar oud is.

In de brief van Kutcher schrijft hij: “Hoewel ik me ervan bewust ben dat het vonnis schuldig is bevonden aan twee aanklachten van verkrachting met geweld en dat de slachtoffers een groot verlangen naar gerechtigheid hebben, hoop ik dat er rekening wordt gehouden met mijn getuigenis van zijn karakter, bij de veroordeling. Ik geloof niet dat hij voortdurend schade toebrengt aan de samenleving en dat het opgroeien van zijn dochter zonder huidige vader op zichzelf een tertiair onrecht zou zijn. Bedankt dat u de tijd heeft genomen om dit te lezen.” In de brief van Kunis wordt toegevoegd: “Ik sta van ganser harte in voor het uitzonderlijke karakter van Danny Masterson en de enorme positieve invloed die hij op mij en de mensen om hem heen heeft gehad. Zijn toewijding aan het leiden van een drugsvrij leven en de oprechte zorg die hij aan anderen besteedt, maken hem tot een uitstekend rolmodel en vriend.” Zowel Kutcher als Kunis schreven over de drugsvrije levensstijl van Masterson en merkten op dat hij een positieve kracht in hun leven was. Tijdens het proces zeiden de aanklagers dat Masterson vrouwen had gedrogeerd voordat ze hen seksueel misbruikten.

Masterson werd in juni 2020 beschuldigd van drie aanklachten wegens verkrachting als gevolg van vermeende incidenten die plaatsvonden tussen 2001 en 2003. Zijn rechtszaak uit 2022 eindigde in december in een nietig geding. De rechter besloot de zaak opnieuw te behandelen en Masterson kreeg dit jaar te maken met een tweede rechtszaak, die eindigde in een veroordeling voor twee gevallen van verkrachting. Hij werd op 7 september veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. In een gesprek met Esquire in januari 2023 zei Kutcher dat hij wilde dat Masterson “onschuldig werd bevonden aan de aanklachten tegen hem.” Kutcher hoopte dat het vermeende gedrag van Masteron niet waar was, omdat Masterson gedurende zijn hele carrière zo’n mentor voor hem was. Bij de veroordeling vertelden de drie Jane Doe’s in de zaak aan de rechter dat de misdaden van Masterson hun leven hadden verwoest, en vroegen ze de rechter om Masterson levenslang achter de tralies te geven. Masterson sprak niet tijdens zijn veroordeling.

Natuurlijk ontketende dit een ware media-orkaan, en daardoor voelden die twee zich genoodzaakt om een voorgekauwde, fake aandoende excuses-video de wereld in te sturen. Alsof het niet al te laat was voor spijt. Maar ook het feit dat ze lijken te zeggen dat ze “sorry zijn voor het leed DE BRIEVEN hebben veroorzaakt”, in plaats van “sorry voor het leed die is veroorzaakt door ONZE brief” of “sorry dat WIJ leed hebben veroorzaakt”. Het lijkt een detail, maar in ‘apology video’s’ – en vooral deze die gescript zijn zoals deze – had je wel mea culpa kunnen slaan, anders zwijg je gewoon. Hebben die twee niet ergens een manager of een agent rondlopen die hen in godsnaam kan influisteren dat dit niet bepaald de slimste zet is? We praten hier niet over Jan en Mieke werkzaam bij De Post; dit zijn Hollywood-sterren! Ze worden gevolgd door miljoenen fans. Het schrijven van een brief ter verdediging van een vermeende serieverkrachter lijkt me niet bepaald de meest briljante vorm van zelfpromotie. Het is op zijn zachtst gezegd even dwaas als de video van superrijken zoals Dwayne Johnson en Oprah Winfrey die geld inzamelen voor Maui, het op één na grootste eiland van Hawaï, dat geteisterd wordt door bosbranden. En dit alles terwijl Oprah zelf notabene 4 vierkante kilometer grond op het eiland heeft opgekocht voor een spotprijsje. Vreemde week was me dat.

En, dit incident lijkt zelfs nog een staartje te krijgen, want één van Masterson slachtoffers lijkt te wijzen op een telefoontje die Masterson deed aan Ashton Kutcher, de dag dat zijn date Ashley Ellerin werd vermoord. To be continued.

2 Comments

  1. Notorious

    Een rolmodel?! lol!

    Reply
  2. Olivia

    Die dachten vermoedelijk dat de brief binnenskamers zou gehouden worden. Oeps.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *