Kevin Costner niet tevreden met zijn vertrek uit Yellowstone

Het nieuws van Kevin Costner’s beslissing om zijn iconische rol als John Dutton in “Yellowstone” niet voort te zetten na seizoen vijf viel zwaar bij de trouwe fans. Costner, die sinds het debuut van deze Paramount-dramaserie de rol van het Dutton-familiehoofd vertolkte, leek verwikkeld te zijn geraakt in onenigheid met de showrunners. Dit liet fans al bezorgd speculeren over zijn vertrek lang voordat het officieel werd bevestigd. De makers zelf leken te wijzen op een vrijwillig vetrek van Costner die zich meer wou gaan toespitsen op zijn western-saga Horizon. Maar tijdens de echtscheidingszaak van Kevin Costner in Santa Barbara leek de acteurs combattief en helemaal niet opgezet met hoe de zaken zijn verlopen en overweegt nu zelfs volgens Variety naar de rechtbank te stappen.

Volgens verschillende rapporten en bronnen verklaarde hij tijdens zijn getuigenis dat een gang naar de rechter waarschijnlijk zou zijn als gevolg van de omstandigheden rondom zijn vertrek. Mocht hij deze route kiezen, dan zouden de aangeklaagden hoogstwaarschijnlijk 101 Studios (de producenten) en Paramount Network (het moederbedrijf) zijn. Op de vraag van de advocaat van zijn vervreemde vrouw, Christine Baumgartner, of hij een aanbod had gekregen om seizoen 6 te doen, antwoordde Costner met enige terughoudendheid dat het “ingewikkeld” was. Volgens een Fox News-rapport, dat de opmerkingen van Costner bevestigde via bronnen dicht bij de zaak, onthulde hij dat er onderhandelingen hadden plaatsgevonden, waarbij hem een bedrag van 24 miljoen dollar was aangeboden voor seizoenen 5, 6 en 7. Hij benadrukte echter dat er creatieve geschillen waren gerezen en dat zijn pogingen om de impasse te doorbreken tevergeefs waren geweest.

Hoewel Costner al was betaald voor het vijfde seizoen van “Yellowstone”, dat tot nu toe alleen de eerste helft van de afleveringen omvatte, leek de vermelding van $ 24 miljoen in de rechtbank te verwijzen naar de toekomstige seizoenen zes en zeven. De kern van de problemen lag in onenigheid over het opnameschema tussen de producenten en Costner. Volgens bronnen wilde de acteur, die aanvankelijk slechts 65 dagen had gepland om te filmen voor het eerste deel van seizoen 5, dit beperken tot slechts 50 dagen. Voor het tweede deel van seizoen 5, dat nog moest worden opgenomen en het slot van de serie zou markeren, wilde Costner slechts één week filmen. En in deze optiek kan ik begrijpen dat de makers op dergelijke basis wel met een probleem zitten.

Costner, die in januari een Golden Globe won voor Beste Acteur in een Dramaserie voor zijn rol in “Yellowstone”, is hoe dan ook bezig met de postproductie van het eerste deel van de westerse epos Horizon, waarin hij zowel de hoofdrol speelt als regisseert, en dat hij samen met Jon Baird heeft geschreven. Deze filmreeks wordt geproduceerd door Warner Bros. en New Line. Costner uitte zijn frustratie in de rechtszaal: “Ergens onderweg wilden ze dingen veranderen. Ze wilden zowel deel 1 van seizoen 5 en deel 2 doen, wat mijn plannen voor Horizon zou dwarsbomen. Ik zou mijn film maken en dan terugkeren voor deel 2. Een show die ik oorspronkelijk maar één keer per jaar deed, werd nu twee keer per jaar.”

In mei had Paramount aangekondigd dat “Yellowstone” met Costner zou eindigen met seizoen 5, gevolgd door een vervolg door de showrunner van de serie, Taylor Sheridan. Of Costner serieus overweegt een rechtszaak aan te spannen voor onrechtmatige beëindiging van zijn contract of dat dit deel uitmaakt van de juridische manoeuvres in zijn steeds bitterder wordende echtscheidingszaak, blijft onduidelijk. De producenten van “Yellowstone” hebben nog geen commentaar gegeven op Costners uitspraken in de rechtbank. Bronnen merkten echter op dat de acteur zichzelf in feite “onbeschikbaar” maakte voor de show, wat zijn juridische positie met betrekking tot zijn contractuele verplichtingen zou bemoeilijken. Komt daar nog bij dat de acteur één van de best betaalde sterren is in Hollywood en dat rechters doorgaans geen fan zijn van ‘money grab’ manoeuvres.

3 Comments

 1. Wachowski

  Goede acteur, klier van een kerel.

  Reply
 2. Jen

  Seizoen 1 was zo goed, het grootste deel van seizoen 2 zag er geweldig uit en toen voelde het einde alsof ze geen tijd meer hadden en een snelle oplossing bedachten en zo gaat elk seizoen met cliffhangers die nooit echte gevolgen hebben. Het is pijnlijk duidelijk dat de show was uitgemolken met die honderden kleine subplots die nergens naartoe gingen. Ik vind de show nog steeds erg leuk, maar het is jammer dat het nu alleen maar een geldzaak is geworden. Dit gaat al lang niet meer over “creatieve meningsverschillen”.

  Reply
 3. Zoya

  Eerste seizoen was goed, nadien ging de kwaliteit sterk achteruit en werd het een soapy western-tvserie

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *