Blue Beetle wordt de zoveelste box-office teleurstelling voor DC

Het is niet dat we dit hier niet hebben zien aankomen, maar dat het zo slecht zou zijn voor Blue Beetle (2023) van Angel Manuel Soto is toch wel verbazingwekkend. Wereldwijd haalde de film in zijn openingsweekend slechts 43 miljoen, waarvan 25,4 miljoen dollar in de States. De film presteerde zelfs minder dan The Suicide Squad (2021) – uitgekomen in een Covid-jaar én gelijktijdig op streaming – en deze film haalde op het einde van de rit slechts 168 miljoen dollar op. Blue Beetle moet minsten 200 halen voor nog maar een break-even. Aan dit ritme vraag je je af of er eigenlijk wel iemand zal opdagen voor de release van Aquaman 2: The Lost Kingdom (2023).

De nieuwe CEO’s van DC James Gunn en Peter Safran hadden eigenlijk hun reboot-plannen achter gesloten deuren moeten houden, maar door aan te geven dat de DCEU volledig wordt herwerkt hebben ze deze films eigenlijk ten dode opgeschreven, ook al hadden we hier te maken met een gloednieuwe en nooit eerder geziene origin story. Je zou je kunnen afvragen of het publiek gewoon het merk DC niet meer zo hoog inschatten. En dat mensen minder naar de cinema zouden gaan lijkt ook niet helemaal te kloppen als je ziet dat Barbie (2023) bijna 1,3 miljard ophaalt en Oppenheimer (2023) die een meer volwassen publiek aanspreekt nu al boven de 700 miljoen dollar zit.

Oorspronkelijk was Blue Beetle ontworpen als een direct-to-streaming-titel – het budget van de film was ook beperkt tot ongeveer de helft van wat andere DCEU-titels meestal kosten. Bovendien zijn er nog steeds aanhoudende SAG-AFTRA- en WGA-stakingen waarbij geen van de castleden kon deelnemen aan promotionele activiteiten, wat een verdere impact had op het box-office resultaat. Dus ja, er zijn veel verzachtende omstandigheden. Ook al vonden wij de film eigenlijk teleurstellend zijn er heel wat mensen die de film goed vonden en hoofdacteur Xolo Maridueña prezen … althans op Rotten Tomatoes. Ze hadden de film moeten uitbrengen exclusief voor het streamingplatform. Vandaag spreek nu iedereen van de malaise binnen de DC muren en dat kan niet gezond zijn voor de toekomst. Die Superman: Legacy (2025) film zal maar beter niet ontgoochelen of DC kan opgedoekt worden.

Komen er dan geen DC films in 2024? Wel toch, de Joker (2019) sequel Joker: Folie à Deux (2023), ook al is dit toch wel iets van een stand-alone project.

*** Blue Beetle trailer ***


1 Comment

  1. Daan

    Dit was te verwachten. DC en Marvel zijn allebei aan een sabbatjaar toe.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *