Son of a Gun (2014) *** Blu-ray recensie

Vanavond om 23u15 kunnen jullie op VTM 3 proeven van de actiethriller Son of a Gun (2014) met de Obi-Wan bebaarde Ewan McGregor in een wel heel ongeraffineerde rol. Samen met acteur Brenton Thwaites (speelde Henry Turner in Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) spelen ze gevangenen in een West-Australische gevangenis. Ewan speelt zowat de beschermeling van Brenton, in ruil voor zijn hulp bij een ontsnappingspoging.

Korte inhoud: De 19-jarige JR (Brenton Thwaites) zit vast voor een klein misdrijf. Hij leert al snel de harde realiteit van het gevangenisleven. Het sleutelwoord is bescherming. Bij toeval valt hij onder de hoede van de beruchtste misdadiger van Australië, Brendan Lynch (Ewan McGregor). Maar bescherming is niet gratis. Wanneer JR terug op vrije voeten is moet hij Lynch en zijn crew een dienst bewijzen.

En de klus die ze samen moeten zien te klaren is een miljoenen-heist. Het is dus een beetje van een dubbel verhaal. En zoals bij elke heist film, heb je wel individuen met dubbele agenda’s en loert het verraad om de hoek. Voeg daar nog een enigmatische, doorwinterde femme fatale aan toe, gespeeld door Alicia Vikander (zie still), en de spanning is verzekerd.

Ik ben wel verzot op heistfilms, en dan vooral omwille van de personages die altijd een paar stappen vooruit denken en het publiek meestal wel voor zijn. Een geslaagde heist-film is zelden voorspelbaar. Het is een soort schaakspel tussen criminelen. De regie en het script komen van Julius Avery die met deze Australische prent zijn langspeelfilmdebuut maakt. En naast de bovenvermelde namen zien we ook nog Matt Nable, Jacek Koman en Nash Edgerton.

De film is behoorlijk intens. Het was meteen duidelijk dat regisseur Julius Avery zijn inspiratie heeft gevonden in Michael Mann, maar dan vooral de looks, want inhoudelijk heeft Avery niks te vertellen. Hij is het soort regisseur dat je zou zetten op tv-films. Maar studio’s hebben geen verstand van wat goede of minder goede regisseurs zijn, ze kijken vooral naar de box-office. Bijgevolg krijg je dan films als het domdwaze Samaritan (2022) met Sylvester Stallone of nog The Pope’s Exorcist (2023) met Russell Crowe. 100% schijtfilms, maar blijkbaar is er een publiek voor dergelijke rotzooi dus blijft de man wel films maken. Echter, Son of a Gun vind ik eigenlijk nog wel een ca va, en dat voornamelijk te danken aan co-scenarist John Collee.© Dutch FilmWorks

De plotwendingen zijn nog wel ‘ok’, en bij momenten voelt de heist aan als iets spannend en zelfs wat authentiek. Hoewel de film voor wat hersenloos amusement zorgt, blijft er een gevoel van onvervulde ambitie bestaan. Het prikkelt de kijkers met een verhaal over sluwe criminelen die elkaar te slim af zijn. Brendan is bedoeld als een meesterbrein, wat blijkt uit zijn schaakvaardigheid, en van JR wordt verwacht dat hij over verborgen diepten beschikt en uitblinkt in schaken. De vader-zoon-dynamiek, die de emotionele kern van de film zou moeten zijn, ontwikkelt zich nooit echt – het wordt alleen maar “vermeld”, maar niet overtuigend weergegeven.

Ewan MacGregor levert een gruizige vertolking en krijgt een substantiële rol, ook al heeft het hem geen awards opgeleverd. Op een gegeven moment verwerpt Brendan het typische Michael-Mann-strandhuis met slechts één uitgang, en kiest voor een minder glamoureuze en meer praktische woning. Was Avery maar op dezelfde manier afgeweken van zijn invloeden en zijn unieke stem omarmd, maar de recente geschiedenis heeft aangetoond dat de regisseur niet echt aan het groeien s op narratief vlak. Op is de film te zien op VTM 3 maar uiteraard kunnen jullie de film bekijken op DVD en Blu-ray.


Review Son of a Gun (2014)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating


*** Son of a Gun trailer ***

2 Comments

  1. Gleny Boy

    Harde trailer…maar inderdaad, ze verklappen wel heel de plot.

    Reply
  2. Sven

    Ewan McGregor movembert mee.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *