David Cronenberg’s Dead Ringers krijgt tv-serie reboot

Velen zullen zich vermoedelijk nog de thriller Dead Ringers (1988) van David Cronenberg herinneren met Jeremy Irons in de hoofdrol als even briljante als onstabiele tweeling. Wel hier is de tv-serie “Dead Ringers” (2023), gebaseerd op de roman ‘Twins’ van Bari Wood. De serie wordt uitgebracht op 21 april 2023 door Prime Video met Rachel Weisz in de hoofdrol, een genderswap die misschien wel interessant kan zijn.

Deze psychoseksuele thriller met zes afleveringen beschrijft het paar als een tweeling die alles deelt: drugs, minnaars en een onbeschaamd verlangen om te doen wat nodig is – inclusief het verleggen van de grenzen van medische ethiek – in een poging verouderde praktijken en de gezondheidszorg voor vrouwen op de voorgrond te plaatsen. De Dead Ringers film is één van Cronenbergs meer cerebrale thrillers, waarbij hij zich concentreert op de afhankelijkheid die twee broers van elkaar hebben – tot het punt dat ze minnaars delen – en niet zonder de ander kunnen leven. Cronenberg heeft een voorliefde voor het vlees, naakt en/of verminkt, en een karakter in een operatiekamer is dus ook iets wat hem heft aangetrokken tot het werk. Het is wat mij betreft één van zijn meest verontrustende films, samen met een van de beste uitvoeringen van Jeremy Irons.

Samen met Weisz als de Mantle-tweeling, bestaat de cast van “Dead Ringers” uit Britne Oldford (The Umbrella Academy, American Horror Story: Asylum) als Genevieve – een personage dat geïnspireerd lijkt te zijn door het personage van Geneviéve Bujold uit de originele film. We zien ook Poppy Liu (Hacks, iCarly), Michael Chernus (Severance, Orange is the New Black), Jennifer Ehle (Zero Dark Thirty) en Emily Meade (The Deuce, The Leftovers). De eerste twee afleveringen zijn geregisseerd door Sean Durkin (Martha Marcy May Marlene, The Nest, The Iron Claw); hij was ook mede-regisseur van de laatste aflevering. Andere regisseurs zijn Karyn Kusama (Jennifer’s Body, Girlfight), Karena Evans (P-Valley, Snowfall) en Lauren Wolkstein (A Friend of the Family, Y: The Last Man). De showrunner is Alice Birch. Er zijn dus heel wat vrouwen die deze film in goede banen hebben geleid.

De originele film was gebaseerd op Stewart en Cyril Marcus, maar deze film heeft daar dus nog maar weinig mee te maken. Films waarin één acteur twee rollen speelt hebben we al geregeld gezien, gaande van het fascinerende The Prestige (2006) tot kwakkels als Gemini Man (2019). Vaak voelt het aan als een gimmick maar soms kan het ons verrassen.1 Comment

  1. Alex

    Cronenbergs Dead Ringers nog niet gezien maar de trailer spreekt me wel aan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *