Remake van Alfred Hitchcock’s Vertigo in de maak

Paramount Pictures heeft de rechten verworven van de door Alfred Hitchcock geregisseerde psychologische thriller Vertigo (1958). Robert Downey Jr. lijkt in ieder geval getipt te worden voor de hoofdrol. Een rol die briljant gespeeld werd door James Stewart.

Korte inhoud: Scottie Ferguson is een voormalig politieagent uit San Francisco die vanwege zijn hoogtevrees met pensioen is. Een oude vriend vraagt hem diens vrouw te volgen vanwege haar zelfmoordneigingen. Nadat hij haar met succes van een sprong in het water heeft gered, raakt hij langzaam maar zeker geobsedeerd door deze prachtige, maar verwarde vrouw.

Het script wordt geschreven door Steven Knight, de maker van “See” en “Peaky Blinders”. Hij is trouwens ook bezig met het script van de nieuwe Star Wars-film, in regie van een tv-maker zonder echte ervaring in actie of SF-films. De Vertigo film zal ook geproduceerd worden door Downey.

Paramount was de thuisbasis voor de originele film, en het Hitchcock Estate gaf de voorkeur aan de studio om deze remake in goede banen te leiden. Het origineel is geschreven door Alec Coppel en Samuel A. Taylor uit de Boileau-Narcejac-roman ‘From Among the Dead’. De film was de eerste die de “zoom out and track in” shot gebruikte of nog de ‘Vertigo zoom’, een cameratruuk dat het perspectief vervormt om desoriëntatie te creëren bij het publiek en om in deze film het hoogtevrees te accentueren. Nadien heeft Steven Spielberg deze truuk ook nog eens toegepast in zijn Jaws (1975), in een scène waarin Brody in zijn strandstoel plots een haai lijkt op te merken in het water.

Deze Vertigo was 30 jaar lang in handen van de Hitchcock Estate, samen met The Man Who Knew Too Much (1956), Rear Window (1954), Rope (1948) en The Trouble with Harry (1955), maar in 1983 kocht Universal de distributierechten. Dus weet ik niet hoe wie de film nu uiteindelijk zal uitbrengen want Universal en Paramount zijn twee verschillende studio’s.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *