Site icon De FilmBlog

Everything Everywhere All at Once is zoals verwacht de grote Oscar-winnaar

Dit weekend is het weer zo ver en worden de Oscars uitgedeeld, zowat de belangrijkste filmprijzen, of toch de meest prestigieuze, van het jaar. En ook al staan The Academy Awards vooral bekend voor het belonen van de grootste filmsterren, marken we toch dat de laatste jaren steeds meer “independent films” of buitenlandse producties in de aandacht komen, alsook hun cast. En dat is opmerkelijk zeker als je weet hoeveel zichtbaarheid de grote filmsterren hebben, via talkshows en magazine-covers. Maar laten we ons geen blaasjes wijsmaken, de Oscars zijn op de eerste plaats ook een erkenning voor de films met de betere media-campagne en één was was daar een meester in, en hij zit nu in de Twin Towers Correctional Facility voor een 23-jarige celstraf.

Wat meteen opvalt bij de Oscar Nominaties van 2023 is dat Tom Cruise, ondanks zijn 6 nominaties niet is genomineerd in de categorie Beste Acteur voor Top Gun: Maverick (2022), precies wat we hadden voorspeld in onze post over de afwezigheid van een aantal genomineerde acteurs op de Golden Globes ceremonie. Ok, niemand had gedacht dat hij ooit zou winnen, maar gezien hij op zijn eentje toch wel de meest succesvolle film van 2022 heeft gemaakt en hij de rol met perfectie bracht en dit toch ook wel een prestatie is zou je denken dat hij op z’n minst toch een nominatie zou krijgen. Maar de concurrentie was groot. Te groot voor Cruise zo blijkt. De film is wel genomineerd voor Beste Film, maar de kans is klein dat hij wint – ook al zou je kunnen zeggen dat binnen 20 jaar mensen zich Maverick zullen herinneren in plaats van The Fabelmans of Everything Everywhere All at Once. De kansen van onze Belgische inzending voor Close zijn ook klein maar toch mooi een nominatie op zak, en wie weet. De film die vermoedelijk zal winnen, All Quiet on the Western Front is ook genomineerd voor Beste Film en mensen zouden kunnen denken dat ze daarom een andere film zouden belonen als Beste Buitenlandse Film. Maar we zullen zien.

Ook Danielle Deadwyler lijken ze te zijn vergeten voor haar knappe vertolking in Till (2022) en The Woman King (2022) is nergens te bespeuren. Die laatste was enerzijds te verwachten, ook al had ik gedacht dat Viola Davis misschien wel een erkenning zou krijgen in de vorm van een nominatie, want ook al trok de film op niet veel was haar transformatie toch opmerkelijk, meer nog dan Ana de Armas in Blonde – en haar acteervermogen is voor mij geen uitgemaakte zaak. Maar de oude garde van The Academy hebben nu eenmaal een voorliefde voor vertolkingen van oude Hollywoodsterren. Voor James Cameron zal het knagen dat hij niet is genomineerd voor Beste Regisseur, alsook voor Matt Reeves voor The Batman (2022). Maar bekijk hieronder de lijst en onze pronostiek hebben we aangeduid met sterretjes. Dit is wie we denken dat zal winnen, niet noodzakelijk diegene die verdient te winnen.

UPDATE 13/03/2023: Eigenlijk waren er maar weinig verrassingen deze nacht op de uitreiking van de Academy Awards. De beste hebben allemaal gewonnen en wij zater er met onze pronostiek eigenlijk ook niet zo ver naast met uitzondering van Jamie Lee Curtis die dan toch de Oscar won voor Beste Actrice van Angela Bassett. Het was dan ook de nacht van Everything Everywhere All at Once die 7 Oscars won. De twee grootste verliezers van de nacht waren The Banshees of Inisherin die geen enkele van hun 9 nominaties konden verzilveren, en Elvis die geen enkele van hun 8 nominaties kon omzetten in een Oscar-beeldje.

Beste film

Beste regisseur

Beste mannelijke hoofdrol

Beste vrouwelijke hoofdrol

Beste mannelijke bijrol

Beste vrouwelijke bijrol

Beste Internationale Film

Beste Origine Script

Beste Geadapteerde Script

Beste Fotografie

Beste Visuele Effecten

Beste Production Design

Beste Beeldmontage

Beste Kostuums

Beste Make-Up

Beste Klank

Beste Muziekscore

Exit mobile version