Beschuldigingen tegenover Marilyn Manson waren leugens

Opmerkelijke twist in het proces tegenover zanger Marilyn Manson want een paar dagen geleden heeft actrice Ashley Morgan Smithline in een 3-pagina-lange-declaratie bekend dat ze heeft gelogen wat betreft het (seksueel) misbruik van Marilyn in haar publieke statement in de coverstory van People Magazine in mei van 2021. Volgens haar getuigenis was ze onder druk gezet door de ex van Manson, de Westworld actrice Evan Rachel Wood om met zo’n verhaal naar buiten te komen.

In mei 2021 heeft Wood een rechtszaak begonnen tegen Manson voor seksueel misbruik en mishandeling (‘battery’), tezamen met 4 andere vrouwen. Dit was het gevolg van eerdere bekentenissen in een interview in 2018. Manson heeft deze beschuldigingen altijd al afgedaan als leugens en de man heeft – in tegenstelling tot wat je zou denken – in het verleden zelden een aanvaring gehad met het gerecht, en al zeker niet voor seksueel misbruik. Hij zou al eens een security agent in het gezicht gespuwd wat hem voor de rechter heeft gebracht, maar ondanks zijn duivelse imago kleurt hij toch binnen de lijntjes. Maar zijn imago kreeg de laatste jaren toch een ferme deuk in de nasleep van #MeToo en hij verdween beetje bij beetje van het publieke forum. Geen talkshow optredens en interviews, minder covershoots, en vermoedelijk ook een pak minder concerts. En ook wij hebben hier destijds bericht over de wat dubieuze figuur van Manson, ook al hebben we zijn reputatie toch intact willen houden. Marlyn is een shock-artiest maar zijn kunst bestaat er net in om de hypocrisie in onze samenleving aan de kaak te stellen.

Ashley Morgan Smithline zei dat de beweringen, die ze in februari 2021 voor het eerst op haar Instagram-account plaatste, “onware uitspraken bevatten” over Manson, “waaronder dat er geweld en niet-consensuele seksuele activiteit was in onze korte relatie.” Ze verklaarde ook dat er “geen branding of snijden” was tijdens de relatie, “en zeker geen initialen van ‘Marilyn Manson’ die op mijn lichaam waren gegraveerd.” Iets wat veel stof heeft doen opwaaien. Smithline beweerde ook dat ze onder druk was gezet om de valse beschuldigingen te uiten door Evan Rachel Wood, de ex-vriendin van Manson, die hem er publiekelijk van beschuldigde haar te hebben misbruikt tijdens hun vierjarige relatie. Ze beweerde dat ze door Wood en anderen, waaronder Woods vriendin/partner Illma Gore (ook bekend als Ashley Gore), was gemanipuleerd om deel te nemen aan een publiciteitscampagne tegen Manson. Naast de People-covershoot verscheen Smithline op “The View” en spande ze een federale rechtszaak aan waarin ze Manson beschuldigde van gewelddadig seksueel misbruik.

Ze beweert nu dat ze overtuigd was om de valse beschuldigingen te uiten na het horen van de verslagen van Wood en Esme Bianco, een andere aanklager van Manson. Ze zei dat ze, toen ze in 2020 voor het eerst met Wood sprak, ontkende misbruikt te zijn. Maar ze beweert dat Wood haar vertelde dat ze haar herinneringen moet hebben ‘verdrongen’. In feite beweert ze dat ze gehersenspoeld is. “Uiteindelijk begon ik te geloven dat wat mij herhaaldelijk werd verteld, met mevrouw Wood en mevrouw Bianco ook met mij gebeurde”, zei ze. Zoiets heeft trouwens een naam: “gaslighting” ~ iemand manipuleren met behulp van psychologische methoden om hun eigen gezond verstand of redeneervermogen in twijfel te trekken.

Kort nadat de beschuldigingen in februari 2021 naar boven kwamen, werd Manson gedropt door zijn platenlabel, Loma Vista Recordings, dat een verklaring uitbracht waarin stond dat ze niet langer met hem zouden werken. Bovendien werd Manson geschrapt bij zijn talentenbureau, CAA, en gecancelled voor zijn optredens in de tv-shows “Creepshow” en “American Gods”. Ten gevolge van de intrekking van de beschuldigingen van Ashley Morgan Smithline, wil Manson volgen Variety dat zijn ex Evan Rachel Wood nu voor de rechter mag komen voor smaad en laster, tezamen met haar partner Illma Gore. Beiden zouden Marilyn herhaaldelijk hebben beschuldigd van een verkrachter en een misbruiker te zijn.

4 Comments

 1. Hunman

  Dergelijke vrouwen zorgen ervoor dat werkelijke slachtoffers van seksueel misbruik nog maar nauwelijks geloofd worden. Anderzijds is het wel moedig van haar om schuld te bekennen. Velen zouden zwijgen tot in hun graf. In ieder geval hoop ik dat social media iets minder snel conclusies maakt en dat we het gerecht zijn ding laat doen.

  Reply
 2. Elise

  Haar herroeping van haar beschuldigingen, en de verklaringen die daarvoor worden gegeven, zullen ernstige twijfels doen rijzen over de betrouwbaarheid van de getuigenissen van de overige beschuldigers. Ik ben een fan van Marilyn Manson, maar dat neemt niet weg dat hij wordt beschuldigd van misbruik. Als er ook maar een greintje waarheid in de beschuldigingen zit, moet gerechtigheid geschieden. Echter heb ik zelf altijd mijn reservaties gehad over deze affaire zeker na de getuigenis van Dita Von Teese die 7 jaar lang (!) een relatie heeft gehad met Manson en herhaaldelijk heeft gezegd dat deze beweringen van Wood in geen geval herkenbaar waren met haar persoonlijke ervaringen met Manson. Dita is trouwens fel gekant tegen elke vorm van misbruik in een relatie en vindt dat iedereen die slachtoffer is van misbruik ook stappen moet nemen.

  Reply
 3. Wachowski

  Er lijkt een tweede Johnny-Depp-ish-defamation-trial in de maak dus.lol. Maar ik vrees voor Manson, net zoals voor Depp trouwens, dat het kwaad is al gebeurd en dat hun imago al is besmeurd. Zaken van seksueel misbruik zijn moeilijk aan te tonen dus moet men ze ook serieus nemen, maar wanneer het effectief gaat om valse beschuldigingen, moet hier ook een straf tegenover staan.

  Reply
 4. Filip Van Den Heuvel

  “The beautiful people”…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *