Netflix krabbelt terug op hun paswoord delen crackdown

Mensen die regelmatig eens op social media vertoeven zullen hebben opgemerkt dat er heel wat video’s circuleren waarin gebruikers en influencers allemaal misnoegd zijn om de recente berichten van Netflix die een plan heeft uitgewerkt om het paswoord-delen tegen te gaan door gebruikers te dwingen elke maand in te loggen met hun toestel op het thuis-neterk IP. Je kan een 6-dagen uitstel vragen voor mensen die Netflix willen gebruiken tijdens trips. Uiteraard zal de zoon of dochter op kot niet meer kunnen gebruik maken net de account van hun ouders, en hetzelfde geldt voor grootouders of andere familiedelen, vrienden, ja zelfs buren.

Netflix stuurt een e-mail naar de primaire accounthouder met een 4-cijferige verificatiecode waarbij ze 15 minuten hebben om in te voeren voordat deze verloopt, volgens de Netflix-site. De streamingdienst zegt dat het IP-adressen, apparaat-ID’s en accountactiviteit gebruikt om te bepalen welke apparaten deel uitmaken van hetzelfde huishouden. Als je betrapt wordt op het delen van een wachtwoord, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u meteen een vergoeding krijgt. Netflix zegt dat het “niet automatisch kosten in rekening brengt als je je account deelt.” Let wel, ‘niet automatisch’ wil niet zeggen dat ze geen kosten zullen aanrekenen.


Wat jullie echter moeten weten dat het grote succes van Netflix er net was gekomen omdat gebruikers de flexibiliteit van de service konden waarderen, en ook de optie om het paswoord te delen met familieleden die misschien af en toe eens een film of serie willen bekijken. Bij gezinnen met meerdere kinderen die allen op kot zitten was Netflix een geschenk uit de hemel want stel je voor dat je 3-4-5 abonnementen moet kopen voor in vele gevallen slechts sporadisch gebruik van de dienst. Je behoort tot de familie indien je samen hetzelfde abonnement hadden en ook konden zien naar welke films en series je aan het kijken was. En wanneer iemand een relatiebreuk had en de ex het delen van Netflix had stopgezet, wist je meteen dat het menens was.

Maar deze familie-band lijkt nu te gaan verdwijnen en op social media was het duidelijk dat velen er eigenlijk geen probleem mee hadden om de stekker uit Netflix te trekken. En deze duizenden berichten zullen ook het hoofdkwartier van Netflix hebben bereikt. Netflix heeft ondertussen gemeld dat het om een vergissing gaat! Nu hebben ze hun post over de crackdown op paswoord-delen verwijderd en geschreven dat het “nog niet aan de orde is voor de VS”, wat dit ook moge zeggen. “Gisteren is er korte tijd een artikel in het helpcentrum verschenen met informatie die alleen van toepassing is op Chili, Costa Rica en Peru. We hebben het sindsdien bijgewerkt”, zegt Netflix-woordvoerder MoMo Zhou. Het bedrijf heeft geen datum gegeven waarop de wijziging van toepassing kan zijn op gebruikers in de Verenigde Staten of elders. Volgens Netflix delen ongeveer 30 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten en Canada hun wachtwoorden.


Het feit dat een toestel zal bepalen wie al dan niet behoort tot het huishouden is op zich al een krankzinnig gegeven, los van het feit dat er een bestand zal zijn die zal bijhouden wanneer jij thuis bent (kan ook interessant zijn voor criminelen). Hoe zoiets geen inbreuk is op de privacy wetten is mij een mysterie. Ik begrijp ik dat Netflix wel een deel van die gratis kijkers wil laten betalen. De vraag is of dit wel het beste systeem is. Er zijn ook steeds meer huishoudens met een VPN netwerk met variërende IP adressen.

Netflix heeft momenteel zo’n 208 miljoen leden en denkt dat er 20-30% van deze gebruikers hun accounts delen met mensen die niet tot het huishouden behoren. Dus zou het gaan om 60 miljoen gebruikers, waarvan nu mogelijks wel een groot deel van de gebruikers het voor bekeken houdt mocht de crackdown er uiteindelijk komen, meer dan dat er plots 10-20 miljoen abonnementen bij de 208 miljoen zullen komen. Wat wel eens zou kunnen is dat Disney+ met zijn 100 miljoen abonnementen plots een stijging ondervindt. De toekomst zal het uitwijzen.

4 Comments

 1. Danique

  Disney+ en HBOMax hebben er ondertussen al de popcorn bij genomen 🙂

  Reply
 2. Qwerty Guy

  Stel je voor dat je met jouw tv-scherm als student elke maand met de was mee naar huis neemt om in te loggen op Netflix om te vermijden dat het gezin nu 2 accounts moet nemen.

  Reply
 3. Jon

  Dit gaat er toch van komen vrees ik. En ik denk dat het veel meer dan 30% is dat paswoorden deelt (meestal wel binnen het gezin voor zoon en dochter).

  Reply
 4. baladur

  Oeps foutje…yeah right.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *