Netflix lijkt het paswoord-delen te beperken vanaf 2023

Het zal er al een tijdje aan te komen maar na de vrije val van Netflix op de beurs en het verlies van onnoemelijk veel abonnees lijken ze nu een antwoord uit te rollen voor de duizenden users die hun account “gratis” delen met andere mensen. Persoonlijk ken ik meer mensen die gratis Netflix kijken dan effectief mensen die een Netflix abonnement bezitten. Toch was dat geen al te voor de hand liggende zet gezien de flexibiliteit van het streamen wel aansloot bij de moderne gebruiken die thuis op zijn tv Netflix wil zien alsook op de trein op weg naar het werk, en dit op ipad of smartphone. Daar lijkt nu toch wel een einde aan te kopen in 2023 want het systeem lijkt financieel onhoudbaar.

Nadat gebruikers de mogelijkheid zullen krijgen om hun profielen over te zetten naar een nieuwe account, zal Netflix zijn abonnees vanaf volgend jaar subaccounts laten maken in overeenstemming met hun nieuwe beleid om op grotere schaal inkomsten te genereren van het delen van accounts. Met andere woorden, het zal geld kosten om een account te delen. Dit zal vermoedelijk gebeuren op basis van IP (wat op zich sneu is voor de gebruikers van VPN). Het aandeel kelderde een jaar geleden van een 700 dollar/aandeel naar 175 dollar/aandeel, maar is stilletjes aan het terugkrabbelen naar hun gemiddelde van 350 dollar. Momenteel zit het nog aan 275 dollar. Dit kwartaal zou Netflix ook 2,4 miljoen abonnees toegevoegd hebben (na hun verlies van zowat 2,3 miljoen abonnees wereldwijd) en volgende maand is de lancering van hun advertentie-ondersteund pakket. De streamer zegt dat het de afgelopen drie maanden is gegroeid met 104.000 betaalde abonnees in de VS en Canada, tegen 73.000 in dezelfde periode vorig jaar, en zegt dat het zich blijft inzetten voor het “bingeable release-model”.

Het bedrijf voerde tests uit waarbij gebruikers in Chili, Costa Rica en Peru extra moesten betalen voor een subaccount als Netflix ontdekte dat iemand het abonnement van de eigenaar buiten hun huishouden gebruikte. Het probeerde ook een manier voor gebruikers in Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek om extra “huizen” te kopen voor accounts die zich buiten het primaire huishouden van de abonnee bevinden. Meer recentelijk heeft Netflix op grote schaal een tool voor het overbrengen van profielen geïntroduceerd waarmee gebruikers hun persoonlijke aanbevelingen, kijkgeschiedenis, Mijn lijst, opgeslagen games en andere instellingen eenvoudig kunnen overzetten naar een nieuwe account nadat ze deze in andere landen hebben getest.

Netflix kondigde vorige week aan dat het zijn advertentie-ondersteunde pakket zou uitbrengen voor 6,99 dollar / maand, genaamd Basic, iets wat op 3 november 2022 zal uitgerold worden in 12 landen met name de VS, Canada, Australië, Brazilië, Mexico, Japan, Korea, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK. Dus neen, België zit er vooralsnog niet tussen. Netflix werkt samen met Microsoft om advertenties aan gebruikers weer te geven en zegt dat ze tussen de 15 en 30 seconden zullen duren. Deze nieuwe laag geeft abonnees echter geen toegang tot de hele bibliotheek van Netflix vanwege licentiebeperkingen. Basisabonnees kunnen ook niets downloaden op hun apparaten en kunnen alleen inhoud in HD bekijken en niet in 4K. Disney+ heeft trouwens zoiets gelijkaardig die ontrolt zal worden op 8 december 2022.

Ondanks de groeiende concurrentie van Disney, Warner Bros. Discovery, Amazon Prime, Paramount en NBC, blijft Netflix ervan overtuigd dat hun bedrijfsmodel de concurrenten zal overtreffen. Netflix gaat ervan uit dat hun streamingdienst een jaarlijkse winst zal opbouwen van tussen de 5 en 6 miljard dollar, daar waar de andere diensten aan het streamen vooral hun broek zullen scheuren. De toekomst zal uitwijzen wiens broek het meest zal scheuren.

1 Comment

  1. StevenBer

    Als ze het met IP doen zullen inderdaad veel mensen problemen ondervinden met accounts met variabele IP’s of VPN, maar dat ze iets zullen moeten vinden lijkt me logisch

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *