Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022) ** 4k UHD recensie

Ik heb genoten van Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016), iets minder van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) en deze Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022) is misschien wel de minst geslaagde van de drie. Het hielp ook niet dat Warner Bros de beslissing had genomen op Johnny Depp de laan uit te sturen, ook al zou achteraf blijken dat hiervoor geen enkele reden was. Een verkeerde gok die deze 200 miljoen dollar productie liet floppen aan de box-office met een wereldwijde recette van slechte 400 miljoen dollar, wat nauwelijks genoeg was om uit de kosten te komen, en ver weg van een initiële recette van 800 miljoen dollar.

Korte inhoud: Professor Albus Dumbledore (Jude Law) weet dat de krachtige duistere tovenaar Grindelwald op weg is om de controle over de tovenaarswereld te grijpen. Omdat hij hem niet alleen kan stoppen, vertrouwt hij magizoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne) toe om een ​​onverschrokken team van tovenaars, heksen en een dappere Dreuzelbakker te leiden op een gevaarlijke missie, waar ze oude en nieuwe beesten tegenkomen en botsen met Grindelwalds groeiende legioen van volgelingen. Maar met de inzet zo hoog, hoe lang kan Dumbledore nog aan de zijlijn blijven?

Wat weinigen weten is dat Depp effectief op de set stond en een scène gespeeld alvorens de studiobonzen hem aan de deur hadden gezet. Maar Depp had wel een play-or-pay contract en Warner mocht 16 miljoen dollar ophoesten ook al hadden ze een andere acteur, met name Mads Mikkelsen. Uiteraard is hij een waardige vervanger maar ik kan me niet inbeelden dat dit goed zat bij de schrijfster J.K. Rowling en de Harry Potter-regisseur David Yates. Maar in alle eerlijkheid dragen zij ook wel een deel van de verantwoordelijkheid in het teleurstellende eindproduct en is het niet alleen maar de schuld van een handvol studio execs die de verkeerde signalen hebben opgevangen.

Het verhaal is zo traag dat je een gevecht zal leveren met je oogleden om wakker te blijven. Het emotieloze acteerwerk helpt ook niet om ons wakker te schudden. Het is alsof de gehele cast depressief is met het vertref van Depp dat ze het ook hebben laten blijken in hun vertolking. Ik hou van het werk van Mads maar hier voel je dat hij er niet met zijn volle goesting is en Grindelwald nooit echt uit de verf komt. Het verhaal op zich bracht ook geen nieuwe echte plotwendingen of zelfs iets wat maar rook naar een “fantastisch beest” of “magie”. Het is zelfs niet geheel duidelijk wat de film ons wil vertellen. Een teleurstellend slot van wat zoveel jaar geleden toch een film was met een enorme potentie op de Harry Potter franchise op te volgen.

Het enige wat wel dik in orde was waren de visuele effecten van Digital Domain, het post-productiehuis van James Cameron. Het zou me niet verbazen dat de helft van het budget naar hen is gegaan. Spijtig genoeg heeft dit het zwalpende verhaal niet kunnen redden en vooral ook niet de relatie beter uitgewerkt tussen Newt en zijn broer Theseus (Callum Turner). Jacob Kowalski (Dan Fogler) is altijd vermakelijk als een Dreuzel uit zijn element, en hij zorgt voor de humoristische noot. Het verhaal lijkt iets te willen vertellen over hoezeer hij zijn vriendin, Queenie Goldstein (Allison Sudol), mist en hoewel hier een dramatische curve wordt uitgetekend, voelt het nooit echt emotioneel impactvol aan.© Warner Bros

Voor mochte jullie deze trilogie toch nog een kans willen geven heeft Warner wel een 4k UHD box uitgebracht met de drie films. Misschien worden de films wel beter met de jaren en ga ik alles nog wel eens een tweede kans geven in een paar jaartjes. Laat weten wat jullie ervan vonden. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, is vanaf beschikbaar op 4K UHD, Blu-ray en DVD, samen met de 3-Film Collection.


Review Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *