After Yang (2022) **** DVD recensie

Sommige films passeren haast geruisloos langs de bioscoopzalen en krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Hoewel ik me kan herinneren een poster van After Yang (2022) te hebben zien hangen in UGC Antwerpen, ben ik de film uiteindelijk niet gaan bekijken. Jammer, zo blijkt nu, want dit is echt wel een film die het bekijken meer dan waard is en een kijkbeurt op het grote scherm verdient. Een film die je ook doet nadenken over de toekomst en wat er nu echt belangrijk is in het leven. Dat er bovendien ook nog sterk in geacteerd wordt, maakt van deze intieme After Yang helemaal een sterke film die tot nadenken aanzet.

Korte inhoud: In de toekomst heeft haast elk gezin een robot in huis. Deze robots (of techno sapiens) zijn uiterlijk perfecte kopieën van mensen en kunnen ingezet worden in het huishouden, bij de opvoeding en opvang van kinderen of om eenzaamheid tegen te gaan. Dergelijke robots nemen een grote hap uit het gezinsbudget en wanneer Yang (Justin H. Min) de geest geeft, zoeken Jake (Colin Farrell) en zijn vrouw Kyra (Jodie Turner-Smith) dan ook wanhopig naar een – liefst zo goedkoop mogelijke – manier om hun robot terug aan de praat te krijgen.

Yang is immers de beste vriend van hun dochter Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja) en het meisje zeurt haar ouders de oren van de kop naar een herstelde Yang. Het is immers Yang die grotendeels instaat voor de opvoeding van Mika, omdat haar ouders beide een drukke baan hebben, zo is Jake eigenaar van een artisanale theewinkel. Jake trekt eropuit om een oplossing voor de defecte Yang te vinden, en dat brengt hem in contact met merkwaardige figuren op merkwaardige plaatsen.

After Yang werd geregisseerd door de in Korea geboren regisseur Kogonada die opgroeide in Louisville, Kentucky. Kogonada is niet zijn echte naam, maar verwijst naar scenarist Kogo Noda, die veel samenwerkte met regisseur Yasujiro Ozu over wie Kogonada zijn thesis schreef. Over de identiteit van Kogonada is verder niet zo veel bekend, en dat draagt enkel maar bij tot de geheimzinnige sfeer die ook aawezig is in After Yang.

After Yang speelt zich af in de toekomst, maar wanneer precies wordt niet gepreciseerd. Uit details in de film kunnen we afleiden dat er een decennialange oorlog tussen de VS en China heeft plaatsgevonden. Er zijn zelfrijdende auto’s in gebruik, huizen hebben futuristische snufjes en synthetische kledij wordt niet meer geproduceerd. En mensen kunnen dus een beroep doen op robots. Deze hebben een artificieel innerlijk dat kan opgevuld worden met nuttige data, aangepast aan de noden van de eigenaar(s). Omdat Mika door Jake en Kyra is geadopteerd, heeft Yang een Aziatisch uiterlijk en bevat hij allerhande data en weetjes om Mika’s komaf niet te vergeten.

Yang – niet toevallig vernoemd naar de mannelijke energie – maakt het leven van Jake en Kyra heel wat makkelijker, en dat besef komt hard binnen wanneer Yang er de brui aan geeft. Dan pas merken ze hoe Yang de opvoeding van Mika heeft overgenomen waardoor ze niet precies weten wat te doen. Dan pas merken ze ook hoe ze allemaal van elkaar vervreemd zijn, ook al doen ze als ontspanning mee met een maandelijkse virtuele danscompetitie voor gezinnen (overigens een schitterende scène).


© Remain in Light

De zoektocht naar reparatie van Yang wordt zo een zoektocht naar zichzelf, naar hun gezin en naar leven en liefde, naar verlies en verbinding. Dat alles in een donkere wereld met subtiele lichttoetsen. Het geeft After Yang een intimistisch karakter, ook al behandelt de film op de achtergrond zware thema’s. Mika is geadopteerd en de tweeling van de buren zijn klonen, er is dus hoogstwaarschijnlijk een vruchtbaarheidscrisis aan de gang. Klonen zijn bovendien ook nog niet helemaal aanvaard door de maatschappij.

In zijn zoektocht komt Jake in contact met de ietwat schimmige Russ (Ritchie Coster) die Yang openmaakt en zijn harde schijf eruit haalt. Jake komt zo in het bezit van beelden die Yang zelf de moeite waard vond om op zijn geheugen op te slagen. En dat werpt meteen de vraag op in welke mate wij mensen worden geleid door onze herinneringen. Knap is ook hoe het geheugen van Yang visueel wordt getoond, als lichtpuntjes in een zee van zwart. Esthetisch gezien valt er dan ook niks aan te merken op After Yang. De film ziet er prachtig uit en over elk detail lijkt nagedacht.

After Yang is een sciencefictionfilm voor de liefhebbers van Ex Machina (2015), Moon (2009) of Her (2013). Films waar je zelf ook een beetje bij mag nadenken en die niet alle vragen beantwoorden. De film bevat ook wel wat citaten van de Chinese filosoof Lao Zi, zoals “Wat voor de rups het einde is, is wat de rest van de wereld een vlinder noemt.“ Op het eerst zicht, een redelijk standaard uitspraak, tot je er dieper over begint na te denken. Net zoals deze mooie After Yang.

After Yang is sinds beschikbaar op DVD.


Review After Yang (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** After Yang trailer ***

1 Comment

  1. Fran

    Een sci-fi film zoals ik nog nooit eerder heb gezien, die openingsscène is geweldig !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *