Warning (2021) ***½ recensie

De film is een jaar oud maar kreeg toch een plaats op het BIFFF en ik ben er dankbaar voor, want dit was een aangename verrassing. Warning (2021) is ook een frustrerende film want het lijkt op het eerste zicht op en samenraapsel van korte verhalen die net die de selectie van “Black Mirror” hebben gehaald. Het verschil is dat deze sci-fi-prent op een subtiele manier toch een verhaal weet te vertellen doorheen zijn verschillende karakters zonder de gebruikelijke nadruk te leggen op het fantastische aspect.

Korte inhoud: “Warning” is een aaneenschakeling van verschillende sci-fi verhalen die allen iets vertellen over een misgelopen relatie tussen mens en technologie. In de nabije toekomst dient de technologie als vervanging voor het contact tussen de mensen. Maar de elektronica geraken wereldwijd verstoord wanneer een storm de planeet teistert. Dit blijkt dodelijk voor de mensheid die nu de gevolgen moet dragen voor de technologische vooruitgang.

Niet alle verhalen zijn even sterk maar sommige verhalen verdienen een eigen film en dat maakt alles zo intrigerend. De film is het langspeelfilm-debuut van Agata Alexander, naar een scenario van Alexander, Jason Kaye en Rob Michaelson. In de hoofdrollen zien we ondermeer Alex Pettyfer, Alice Eve, Annabelle Wallis, Benedict Samuel, Charlotte Le Bon, Thomas Jane, Patrick Schwarzenegger, Rupert Everett, Tomasz Kot, Kylie Bunbury en Garance Marillier. Een toch wel indrukwekkende casting. De film heeft behoorlijk veel negatieve reviews over zich heen gehad maar voor een debuutfilm is zoiets geheel onterecht want de film heeft meer kwaliteiten dan heel wat andere debuutfilms. Ik hoop dan ook dat Agata snel met een nieuw project begint want zij heeft de kwaliteiten van een echte verhalenverteller en acteursregisseur.

Het probleem ligt hem in het script die een beetje alle kanten uitgaat en nooit echt aankomt. De verhalen voelen vaak aan als half voltooide schetsen maar dan wel bijzonder intrigerende voorontwerpen. We zien de gedoemde astronaut David (Thomas Jane) zweven met beperkte luchtvoorraad door de ruimte nadat hij na een stroomstoot is losgerukt van zijn ruimtetuig, een tragisch verhaal van de verouderde gezelschapsrobot Charlie (briljant gespeeld door Rupert Everett), een zwakker verhaal over een jonge vrouw (Alice Eve) die moeite heeft met haar nieuwe God 2.0 robot, maar ook een pakkend verhaal van een meisje (Garance Marillier) die geld nodig heeft en haar lichaam wil delen in een body-swap technologie genaamd “Second Skin” die helemaal uit de hand loopt en mijn favoriete verhaal over een vrouw (Annabelle Wallis) die een relatie heeft met een cyborg (Alex Pettyfer) en op bezoek is bij zijn cyborg familie.© Lionsgate

De “waarschuwende” en filosofische overpeinzingen zijn van het ‘vinger-wijzend’ type maar het is ook gebracht op een pretentieloze manier, een beetje zoals de “Black Mirror” afleveringen. Het gemakkelijker is om in een illusie te leven dan in de realiteit en hierin speelt de technologie een grote rol. Technologie is ontstaan om ons leven “eenvoudiger” te maken, maar heeft ons misschien ook wel vervreemd van het echte leven. Vesper (2022) duurt bijna 2 uur en heeft een meer simpele boodschap dat Warning en deze duurt nog geen 90 minuten. Daar zit ook een beetje het probleem. Warning is ondertussen uit op DVD en Blu-ray en hopelijk binnen afzienbare tijd ook op Netflix. Op kunnen julie Warning zien op het grote scherm op het BIFFF om 16u30 in Cine 2.


Review Warning (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Warning trailer ***

7 Comments

 1. François

  Ik geraak niet op het Bifff, ik ben afhankelijk van openbaar vervoer en het kost me al 40 minuten om naar de Heizel te gaan na mijn werk en na één film moet ik al direct terug want anders heb ik geen openbaar vervoer meer terug. Welk kieken het een goed idee vond om het festival te verplaatsen naar het peperdure Heizel aan 15’000 euro per dag per zaal (zonder faciliteiten), is mij een mysterie.

  Reply
 2. ScottDreat

  Wie had kunnen denken dat ‘Warning’ stond voor ‘vermijd deze film ten allen koste’ 🙂

  Reply
 3. Sinister

  De God 2.0 was wel een leuk idee dat zijn eigen film verdient. Misschien moet de regisseuse gewoon de draad terug oppikken en effectief de films maken.

  Reply
 4. Bullet

  Intrigerend was het wel.

  Reply
 5. DaanOm

  Ik had het gevoel dat er zo’n 5 prima korte films in zaten, maar ze hadden eigenlijk weinig tot niets met elkaar te maken buiten het science fiction aspect.

  Reply
 6. MRanker

  Wel een groot déjà vue gevoel als je Black Mirror kent

  Reply
 7. Raymond

  Ik heb die gezien…Ik vond het leuk. Het was een goed origineel sci-fi indie-thriller. Enige klacht die ik had is dat ik denk dat het iets langer had moeten duren om wat dieper in te gaan op het verhaal en wie weet ook banden met elkaar te smeden zoals in Magnolia.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *