The 355 (2022) **½ Blu-ray recensie

Een vrouwelijke Jason Bourne, zo zou je de actiefilm The 355 (2022) het best kunnen omschrijven. Maar dan wel een van de latere edities uit de Bourne-franchise, want aan het niveau van de eerste films raakt The 355 jammer genoeg niet. Nochtans zitten er aardig wat bekende namen in de cast, maar die lopen grotendeels verloren in het rommelige script dat meer dan eens je suspension of disbelief op de proef stelt. Met je verstand op nul is The 355 nog best vermakelijk, maar heel lang kan je hier best niet over nadenken.

Korte inhoud: In de Colombiaanse jungle verovert meestercrimineel Elijah Clarke (Jason Flamyng) een decriptieprogramma dat hem toegang kan bieden tot alle digitale systemen in de wereld. Paniek bij alle geheime diensten ter wereld want dat geeft Clarke de macht om vliegtuigen te laten crashen of de elektriciteitsvoorziening te controleren. CIA-agente Mason Brown (Jessica Chastain) wordt eropuit gestuurd om de drive te kopen van een stroman. Ze vertrekt met haar partner Nick Fowler (Sebastian Stan) naar Parijs waar de deal zal doorgaan.

In Parijs wordt de ruil echter gedwarsboomd door de Duitse undercoveragente Marie Schmidt (Diane Kruger) van BND, waardoor niet alleen de drive verdwijnt maar ook Fowler sterft. Op het CIA-hoofdkwartier krijgt Brown te horen dat ze de drive het koste wat het kost te pakken moet zien te krijgen om een Derde Wereldoorlog te vermijden. Brown trekt daarop naar Londen waar ze een van haar beste vrienden én voormalige MI6-agente en computerspecialiste Khadijah Adiyeme (Lupita Nyong’o) overhaalt om samen te werken.

Ondertussen is de drive toevallig in handen gekomen van psychologe Graciela Rivera (Penélope Cruz) van de Colombiaanse inlichtingendienst DNI. Maar uiteraard verliest ook Rivera de drive aan mannen die niet zo’n onschuldige plannen met het ding hebben. Wanneer ook de Chinese Lin Mi Sheng (Bingbing Fan) ten tonele verschijnt, wordt het de vijf vrouwen duidelijk dat ze zullen moeten samenwerken om het wapen te bemachtigen.

Het idee van The 355 komt van actrice Jessica Chastain die een vrouwelijke Mission:Impossible of James Bond wel zag zitten. Tijdens de opnames van Dark Phoenix vertelde de Amerikaanse actrice haar concept aan regisseur Simon Kinberg die wel iets zag in het project. Op het Filmfestival van Cannes in 2018 kreeg de film groen licht waarna de productie van start kon gaan. Door de Covidpandemie werd de film nog een jaartje uitgesteld waarna hij in 2022 uiteindelijk toch uitkwam.

Helaas zonder veel potten te breken, want met een verdienste van 27 miljoen wereldwijd kon de film zijn kostprijs van 75 miljoen dollar niet goed maken. Ook de reviews waren niet echt bijster positief waardoor de film al heel snel uit de bioscoopzalen verdween. En er zijn wel meerdere redenen te bedenken waarom The 355 publiek en pers niet wist te overtuigen. Ten eerste is er regisseur Simon Kinberg wiens vorige film Dark Phoenix uit de X-Men-franchise toch ook een kwestie was van ‘net niet’, en ook The 355 steekt er niet bovenuit door zijn regie. Zo zijn de actiescènes wel vrij overzichtelijk maar ook weinig verrassend.

Dan is er het scenario dat Kinberg geschreven heeft met Theresa Rebeck, die eerder het twijfelachtige Catwoman (2004) met Halle Berry schreeft, maar in 2000 ook de vermakelijke thriller Gossip. Het scenario van The 355 kan echter weinig verrassen en biedt weinig origineels aan de spy movies die we al kennen. De meeste plottwists zie je ook al van ver aankomen. Jammer is dat er geen echte hoofdschurk is maar de tegenstanders van ‘de 355’ eerder wat schimmige figuren uit de onderwereld zijn waardoor het gevaar nooit echt urgent en wereldbedreigend lijkt.

Bovendien zijn er te veel personages in The 355. Je kan de bedoeling van de makers snappen om zoveel mogelijk nationaliteiten in de film te vertegenwoordigen in de hoop je publiek te vergroten, maar daardoor lopen de vrouwen elkaar soms letterlijk voor de voeten. Nochtans zijn Chastain, Cruz, Kruger en Nyong’o niet de minste en moeten zij in staat zijn om een film overeind te houden als ze degelijk materiaal krijgen aangereikt. De personages zijn echter te weinig uitgewerkt en blijft hangen in karikaturen waardoor je je niet echt verbonden met hen voelt.

Het is een euvel waar nog wel eens meer actiefilms aan lijden, maar helaas ontsnapt The 355 hier ook niet aan. Jammer want met drie Oscarwinnaars in je cast moet je gewoon zorgen dat ze hun tanden in hun rol kunnen zetten. Wat levert het op: een weinig originele actiefilm die, toegegeven, wel knappe actiescènes en spektakel biedt, maar die je ook snel weer bent vergeten. Jammer want hier zat echt wel veel meer in.

The 355 is reeds beschikbaar sinds op Blu-ray, DVD en digitaal. Op de blu-ray staan nog enkele extra’s zoals verwijderde scènes, ‘Chasing Through Paris’, ‘Action That Hurts’, ‘Reconstructing Marrakesh’, ‘Chaos at the City of Dreams’ en ‘VFX Breakdowns’.

En oh ja, voor wie wil weten waarvoor de titel The 355 staat, dit is een referentie naar ‘Agent 355’, een ongeïdentificeerde vrouwelijke spionne die aan de zijde van de Patriotten vocht tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.


Review The 355 (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The 355 trailer ***

1 Comment

  1. Quantum

    die woke actiefilms behoren tot een bepaalde tijdsgeest maar deze zal geen cultfilm worden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *