Na American Sniper is er nu Ukrainian Sniper The White Raven

Er is niet zo zot veel verschil tussen American Sniper en deze Sniper: The White Raven (2022). Het zijn beide films gebaseerd op waar gebeurde feiten en beide films zijn behoorlijk patriottisch en dus niet altijd geheel waarheidsgetrouw. Het grootste verschil is dat de Oekraïense film gemaakt werd met een productiebudget van 1 miljoen daar waar de Clint Eastwoodfilm een budget had van 60 miljoen dollar. Maar deze trailer moest niet onderdoen voor een Hollywood broertje.

Korte inhoud: Mykola (Aldoshyn Pavlo) is een excentrieke pacifist die nuttig wil zijn voor de mensheid. Alles verandert wanneer de oorlog begint in de Donbass regio en pro-russische anti-gouvernementele separatisten, gesteund door Rusland, strijd voeren tegen het Oekraïense leger. Mykola’s pacifistische wereld stuikt in mekaar als separatisten zijn zwangere vrouw (Maryna Koshkina) vermoorden en zijn huis platbranden. Hersteld, neemt hij het besluit om zijn geliefde te wreken en wordt hij ingelijfd bij een Oekraïens elite sluipschutters regiment.

Het is een klassiek vendetta verhaal zoals er zo honderden bestaan, maar wat deze film uniek maakt is dat hij een verhaal verteld over de Donbas situatie in 2014. Een jaar geleden was er al een propagandafilm Hot Sunshine (2021) van de Russen over de brutaliteit van het Oekraïense leger in de Lugansk regio, deze film vertelt de andere kant van het verhaal. En in een oorlog zijn er altijd twee kanten en twee versies.

De film lijkt net iets beter gemaakt dan de Russische film en ook iets realistischer qua uitwerking. Dit is ook een gedroomde rol voor een acteur die op dramatisch vlak van het ene uiterste in het andere kan belanden. Het lijkt me ook een film die geen versieringen, onnodige plotwendingen en gratuit geweld nodig heeft om ons te binden aan het hoofdpersonage. Regisseur en scenarist van dienst Marian Bushan lijkt er echt een karakterstudie van hebben gemaakt. En dit verhaal vertellen wanneer we dagelijks verontrustende rapporten te horen krijgen de Russische invasie, met hun complete vernielingsdrang en hun onverschilligheid voor menselijk leed. Maar deze film zal ons misschien ook wel iets leren over de veerkracht, woede en hun nationale trots van heel wat Oekraïners. De film werd uiteraard opgenomen net voor de oorlog en gelukkig is deze in een goede staat kunnen afgewerkt worden. Ondertussen is er een Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse release en hopelijk krijgen we deze Sniper The White Raven deze zomer ook bij ons te zien.

*** Sniper The White Raven trailer ***

1 Comment

  1. Alex

    Het ziet er eter uit dan American Sniper.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *