Verkrachtingsscène uit Russische oorlogsfilm Hot Sunshine verovert TikTok

Met de vele sancties die Rusland over zich heen kreeg na hun brutale invasie van Ukraïne heeft het Westen heel wat diensten afgesloten van het land. Rusland dacht dat het autonoom verder kon maar de sancties hakken echt in het dagelijkse leven en de economie. Niet alleen zag je voor de tweede keer na de invasie van de Krim de Russische munt in vrije val gaan, maar heel wat winkelketens slot hun deuren. Ook oliebedrijven tot creditkaart diensten lieten weten dat ze hun diensten tijdelijk stop zetten. Maar de blokkades kwamen er niet alleen van het Westen. Ook Rusland greep in door allerhande media af te sluiten voor de bevolking en door een harde politiek te voeren tegen “verraders van het land”. Al wie de woorden “oorlog, invasie of aanval” in de mond nam in plaats van het eufemistische “militaire operatie” riskeerde gecensureerd te worden en/of vervolgd.

YouTube zal binnenkort ook wel aan de ketting worden gelegd en bizar genoeg is er een soort “ijzeren gordijn” ontstaan op diensten als TikTok waarbij Russen enkel Russische content kunnen bekijken, afgeschermd van de andere TikTok gebruikers over de gehele wereld. Het was dan ook niet te verbazen dat VPN diensten in Rusland tot 2000% gestegen zijn. Maar voor wie niet beschikt over een VPN connectie moet het dus stellen met gefilterde content die door Rusland gedogen wordt, en één van die zaken zijn bijvoorbeeld scènes uit de ultra-gewelddadige film Hot Sunlight (2021) van Maksim Brius en Mikhail Vasserbaum, in het Russisch getiteld Solntsepyok (Солнцепёк), over de omstandigheden in de Lugansk regio in 2014.

En er zit een patroon in de TikTok accounts, met enerzijds het delen van het fragment en daarna een reactie van jongeren met tranen in de ogen die de gruwel te zien krijgt. Joseph Goebbels had dit niet beter kunnen orkestreren, maar dit is nu eenmaal de aard van het beestje, en dergelijke zaken zal je wel aan beide kanten van het front aantreffen.

Korte inhoud: Regio Lugansk, mei 2014. De familie Novozhilov bevindt zich toevallig midden in de gebeurtenissen in Lugansk. Vlad Novozhilov is een voormalig deelnemer aan de oorlog in Afghanistan. Hij weet uit de eerste hand wat oorlog is. Na genoeg gezien te hebben van de verschrikkingen van de oorlog in zijn tijd, wil hij in principe niet eens een wapen aanraken. En gedwongen door omstandigheden van een conflict tussen rebellen en Ukraïnse militairen ziet hij maar één uitweg: het land verlaten. Maar je kunt niet weglopen voor de oorlog, de grens is al gesloten. Om zijn gezin te redden, zal hij moeilijke morele keuzes moeten maken.

De film is niet anders dan vele pro-Amerikaanse oorlogsfilms, met dit verschil dat het met minder middelen is gemaakt en een pak amateuristischer. Maar deze film laat duidelijk geen ruimte voor nuance of kritiek. De Ukraïnse soldaten zijn nazi’s die wel lijken ontsnapt te zijn van de set van The Hills Have Eyes. Maar het toont ons wel een beeld van een onderdrukking van een volk. Eén scène die enorm wordt gedeeld is de beginscène van de film met een verkrachting van een vrouw en de brutale moord op een baby door “Ukraïnse nazi’s” (opgelet, dit fragment is niet voor gevoelige kijkers!). Jongeren op TikTok die dergelijke beelden te zien krijgen maken de nuance niet tussen fictie en realiteit en kunnen niet anders dan zwaar geschokt te zijn. We weten van onafhankelijke bronnen dat er gruweldaden zijn verricht in deze regio tussen Ukraïnse soldaten en pro-Russische rebellen en gewone burgers te midden van dit conflict. Het is dus niet uitgesloten dat dergelijke taferelen plaats hebben gevonden, maar volgens Amnesty International waren het vooral slachtoffers van ‘collateral damage’ van de gevechten.

Propaganda in tijden van oorlog is schering en inslag en dus neem je best alles met een korrel zout, zowel van Russische als Ukraïnse zijde, maar één ding is en blijft een feit: Wat er zich ook heeft afgespeeld in deze regio’s in 2014 gaan we niet herstellen door nieuwe gruwelen te maken in de rest van Ukraïne. Want binnenkort gaan we ook dit verhaal verfilmd zien en nog vele andere.

3 Comments

 1. J-P

  In heel wat Afrikaanse landen zijn dergelijke conflicten een alledaags gebeuren, en je kan zoals Amerika deed overal politie gaan spelen, maar je lost er in essentie niks mee op. Integendeel.

  Reply
 2. Olaf

  Spijtig is de film niet ondertiteld op YouTube …

  Reply
 3. GeorgeTib

  Ukraïne heeft wel een probleem met nazi’s maar het enige wat je niet kan zeggen is dat Zelensky een nazi is.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *