A24 horrorfilm Men van Ex-Machina regisseur Alex Garland

Regisseur Alex Garland verwoord het als volgt: “What haunts you, will find you” en daar is geen ontkomen aan. Garland’s derde speelfilm en 2de film voor A24, het kwaliteitslabel voor independent horrorfilms. In tegenstelling tot Ex Machina (2015) of zelfs Annihilation (2018) is Men (2022) een spookverhaal.

Korte inhoud: ‘Men’ volgt een jonge vrouw (Jessie Buckley) wier ex-man recentelijk is overleden. Om het overlijden een plaats te geven, wil ze ertussenuit gaan. Ze gaat vervolgens solo op vakantie naar het Engelse platteland.

In de film zien we de Oscar-genomineerde Jessie Buckley schitteren als Harper, een jonge weduwe die na de dood van haar man (Paapa Essiedu) een afgelegen vakantiehuis op het Engelse platteland heeft gehuurd. De herbergier (Rory Kinnear) waarschuwt Harper echter om niet in de “verboden vrucht” op het terrein te bijten, maar Harper kan de verleiding niet weerstaan. Plots ziet ze zijn gezicht in elke inwoner van de stad. Zoveel “mannen” dat het te veel wordt…

Met de beklijvende trailer die de letterlijke verstikking van genderdynamiek oproept; het gevaar dat een vrouw wordt bekeken door mannen met kwade bedoelingen, en de inherente paranoia die gepaard gaat met verdriet. Men is gemaakt met een minimum bezetting van slechts een handvol acteurs, maar dat was ook al het geval in zijn voorgaande films. De regisseur heeft een eigen stijl een komt met nieuwe ideeën aandraven, en daarom zijn de films die hij maakt ook zo bijzonder.

“De film gaat over het geven van 50 procent van iets, wat toetsstenen kunnen zijn, en de kijker geeft nog eens 50 procent. Als dat je reactie daarop is, fascineert me dat,” heeft Garland over zijn film gezegd. “Mensen hebben het gevoel van ‘Oh, ik weet wat er nu gaat gebeuren’. Maar als je daar een beetje mee kunt rommelen en ze scherp houdt, is dat in ieder geval een goed plan.” En dat is trouwens een beetje de rode draad doorheen zijn werk, ook al lijkt dit minder een intellectuele film en meer een film uit de onderbuik, een meer agressieve film die op de kijker afkomt met af en toe wat gekke beelden.

Het zal in ieder geval geen voorspelbare prent worden. Vanaf 1 juni 2022 kunnen we deze gaan ontdekken bij ons in de bioscoop.

*** Men trailer ***


1 Comment

  1. Noa

    Ik zoiets al gezien in The Suicide Squad van James Gunn. Ik ben echt benieuwd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *