Diefstal op set van Lupin dan toch geen promostunt

Begin maart 2022 in Nanterre, Frankrijk, zou een bende boefjes met 300’000 euro gestolen goederen aan de haal zijn gegaan op de set van “Lupin”. De serie jullie wel bekend draait ook over een meester boef dus kon je het gevoel niet onderdrukken dat dit misschien een promostunt was om de film in de kranten te krijgen. “There is no worse publicity than no publicity”.

Naar verluidt zouden tijdens de opnames plots zo’n twintigtal mensen op de set zijn opgedoken, een beetje in dezelfde stijl zoals er al heel wat overvallen zijn gebeurd in winkels waar een bende plots massaal binnenstroomt en alles weg graait. Vervolgens gooiden de gemaskerde dieven met mortiervuurwerk om de crewleden op afstand te houden, en blijkbaar zou er ook zijn gegooid naar hoofdacteur Omar Sy die gelukkig ongedeerd bleef. Ondertussen werden er zeven personen, van de leeftijd van 13 tot 21 jaar, opgepakt voor het incident. Het zevental wordt beschuldigd voor gewapende overval, bendevorming en heling van gestolen goederen. Dat bevestigde het parket van Nanterre aan het Franse persbureau AFP. Drie verdachten zitten momenteel in voorlopige hechtenis. De vier resterende verdachten staan onder gerechtelijk toezicht. Verder heeft de politie laten weten dat ze nog op zoek zijn naar de overige bendeleden. Een deel van de gestolen voorwerpen werd wel al teruggevonden.

Frankrijk lijkt deze dagen een beetje op gespannen voet met de nakende verkiezingen in aantocht en de ruk naar rechts van heel wat kandidaten. Eén van de grootste ergernissen van de bevolking is de algemene onveiligheid; het vandalisme, de inbraken en agressie op de straat in het bijzonder. Maar liefst drie (extreem) rechtse partijen hebben hiermee al elk afzonderlijk meer dan 12% van de kiezers kunnen overtuigen. En één van hen, Eric Zemmour, neemt ook geen blad voor de mond en zegt waar het schort en wat zijn oplossingen zijn. Over identiteit en afkomst mag je niet spreken in Frankrijk, en al zeker niet wanneer we te maken hebben met minderjarigen, maar dergelijke bendevormingen zijn schering en inslag bij een deel van de jonge bevolking met migratieachtergrond, die vaak gediscrimineerd worden op het werk, in de huisvesting en door de politie. Misschien een gedeelde verantwoordelijkheid maar in ieder geval iets waar niemand tot op vandaag hier iets wil/kan aan doen. Omar, geboren in Frankrijk, heeft ook immigratie-roots en hij lag onlangs zwaar in de clinch met Zemmour over zijn ultra-nationalistische politiek op het randje van het racisme.

En gezien dit politiek geladen kruidvat heeft het promo-geile Netflix hier geen misbruik van gemaakt. Ze hadden een paar dagen geleden wel formeel bevestigd aan Variety dat er een diefstal was. Het streamingplatform benadrukte hierbij dat iedereen veilig was en dat er niemand gewond is geraakt. Na een korte pauze van drie dagen konden de opnames voor het derde seizoen van de reeks hervat worden.

Wordt er in België wel eens iets gestolen op een filmset? Het antwoord is: vroeger veel meer dan nu. Filmcamera’s en lenzen kosten veel geld en deze worden goed bewaard door de DoP en zijn assistenten. Daarnaast zijn er doorgaans op een filmset veel security agenten of opnameleiders aanwezig die een oogje in het zeil houden, zowel dag als nacht. Maar zo een massabestorming van een set hebben we hier bij mijn weten nog nooit gehad, Gelukkig.

1 Comment

  1. Vince

    Je wil niet weten hoeveel er soms gestolen wordt op een bouwwerf, gelukkig nog geen massa bestormingen wat blijkbaar een nieuwe modetrend is geworden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *