Top 10 Favourite 80’s Movies

Een lijstje opmaken van de beste films uit de jaren ’80 is niet zo eenvoudig zoals het lijkt. Er zijn honderden films die je met veel gemak zou kunnen nomineren. We hadden eigenlijk onze favorieten moeten indelen in beste komedie, beste horror, beste hairstyle, de foutste film uit de jaren ’80,… Maar hé, we kunnen deze lijst nog verder ontleden in de comments, suggesties zijn altijd welkom.

De jaren ’80 zijn een interessant jaar geweest en vaak zien we films die volledig deze neon-verlichte stijl op typische synthesizer muziek overnemen, denk maar aan films als Drive (2011) of series als “Stranger Things”. We laten bij deze de Gremlins, Terminators, Ghostbusters en Rambo’s op jullie los, met 1.21 jigawatts en Madonna-netkousen. Hier volgen onze All Time Top 80ties Movies:

All Time Top 10 Favourite 80ties Movies

10. The King of Comedy (1983) (Martin Scorsese)
Scorsese heeft heel wat knappe films gemaakt in de jaren ’80, en deze film is misschien één van zijn minder bekende. The King of Comedy is een wel bijzonder grappige en uiterst originele satire met een schitterende Robert De Niro (Rupert Pupkin), een uitstekende Sandra Bernhard en een onvergetelijke serieuze Jerry Lewis die in deze film misschien wel zijn beste acteerprestatie neerzet. De film parodieert de celebrity-cultus en is vandaag de dag nog steeds zeer actueel.

9. Scarface (1983) (Brian De Palma)
Ik had eigenlijk gemakkelijk dit lijstje vol kunnen zetten met Brian De Palma films, maar heb uiteindelijk gekozen voor zijn meest representatieve 80ties film, Scarface, een ultra-gewelddadige remake van de gangsterklassieker van Howard Hawks uit 1932. Subtiel kan je de film niet noemen maar let maar eens op de stilistische kwaliteiten, de karakterstudie en de onversneden acteerprestaties in deze anti-Godfather film: we zien een keiharde Al Pacino (Tony Montana), een super sexy Michelle Pfeiffer en een aanstekelijke Mary Elizabeth Mastrantonio die het recht opeist om zichzelf te vernietigen. Dit alles in een met neon bezet nightclub-atmosfeertje. De Palma heeft in zijn jeugd een overdosis Hitchcock geslikt, maar in deze film zijn de knipoogjes naar de meester tot een minimum beperkt en krijg je liters bloed, vuurspuwende machinegeweren à volonté en een diepe perceptie in de wereld van een crimineel. Wat wil je nog meer.

8. Angel Heart (1987) (Alan Parker)
Nog een film waarvan de beelden me een tijdje hebben achtervolgt. Opnieuw met Robert De Niro, een erotische Lisa Bonet, maar vooral een Mickey Rourke die schittert in deze unieke moderne thriller die de films van David Fincher en vele andere moderne cineasten sterk zullen beïnvloeden. Angel Heart is een afdaling naar de hel in een met kippenbloed besmeurde occulte atmosfeer en geregisseerd door een groot regisseur die zowel een meester is in thrillerfilms (Midnight Express) en drama’s (Angela’s Ashes). Twee belangrijke ingrediënten in deze film.

7. Rain Man (1988) (Barry Levinson)
Het duo Tom Cruise en Dustin Hoffman hebben het niveau van vele roadmovies opgekrikt. Weinig jaren 80 films kan je vandaag nog zien zonder schaamrode wangen te krijgen, maar Rain Man hoort daar niet bij. Ook de sfeervolle Hans Zimmer muziek mag er best wezen. De film kreeg een oscar voor Beste Film, Beste script, beste regie en beste acteur (Hoffman). Cruise kreeg zelfs geen nominatie voor de film, hoewel hij hier opnieuw de pannen van het dak speelt.

6. Witness (1985) (Peter Weir)
Neem een basis-concept en draai het in een adembenemende thriller, een hartverwarmende romance, en een verrassende karakterstudie van twee mensen die leven in twee totaal verschillende werelden, en je krijgt een stevige prent. Harrison Ford speelt er een ruige detective uit New York die een jonge Amish gezin zal moeten redden van een zekere dood. Witness is één van de best geschreven scenario’s uit de jaren 80’.

5. The Thing (1982) (John Carpenter)
Een uitstekende film over paranoia, met een groep ontdekkers in de Zuidpool die een kamp vinden waar een UFO werd geborgen. Horrorfilms zijn zelden zo goed als deze film. Je zit nagelbijtende te kijken van het begin tot einde en de lugubere Ennio Morricone muziek maakt alles nog eens ijzingwekkender. Zeker een van de betere Carpenter films en laat je dromen dat Carpenter ooit nog eens zijn oude vorm zal terugvinden. In de film kunnen we naast de afschuwlijke monsters ook genieten van een Kurt Russell met een stevige baard en cowboy hoed.

4. Blood Simple (1984) (Joel & Ethan Joel)
De complexe voorliefde van de Coen Bothers voor het surreële maakt van elke seconde uit deze neo-film noir een moment van puur genot. Een uiterst bizar en tezelfdertijd briljant scenario met zalige vertolkingen van John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh. Net zoals vele Brian De Palma films is deze prent beïnvloed door de meester van de suspens, Alfred Hitchcock. Nog even duister en zwartgallig als 25 jaar geleden en dat heeft alles te maken met de genialiteit van zowel Ethan als Joel Coen.

3. Blade Runner (1982) (Ridley Scott)
En hier zijn we aan onze Top 3 gekomen, te beginnen bij een andere neo-noir film van de meester-regisseur Ridley Scott. De making of Blade Runner boeken zou een essentieel onderdeel uit het studiepakket van een filmstudent moeten zijn. Blade Runner is een studie van het mens zijn, onze ontwikkeling en evolutie. Zonder enige twijfel de meest invloedrijke film van zijn generatie met geweldige vertolkingen van Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young en Daryl Hannah. En Uiteraard is er ook die onvergetelijke muziek van Vangelis.

2. Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981) (Steven Spielberg)
Wat mij betreft nog steeds de beste Steven Spielberg film. Voorzichtigheid, perfectie en nobel gedrag zijn niet meteen besteed aan Indiana (Harrison Ford), en dat maakt het personage des te aantrekkelijker. Raiders is een klassieke avonturenfilm op zijn best met Oud-Testament spiritualiteit, spetterende stoere actie-scenes en een satirische kaakslag op het Nazi fascisme. De film heeft trouwens veel betere one-liners dan alle James Bond films samen. Jammer genoeg krijgen we dergelijke kwaliteit-summer-blockbusters nog maar zelden meer te zien.

1. Star Wars V: The Empire Strikes Back (1980) (Irvin Kershner)
Een technisch virtuoos en geniaal meesterwerkje, met een Irvin Kershner die datgene voor zijn rekening neemt waar Lucas vreselijk in is: namelijk acteursregie. De film heeft bijgevolg geen markante zwaktes. Star Wars V is de best geschreven en best geregisseerde film uit de twee trilogieën. Een diepgaand, duister en volwassen Hamlet verhaal die zich afspeelt “in a galaxy far, far away” met een scenario die gemakkelijk de bijbel zou kunnen vervangen. Dit alles met geweldige personages vertolkt door ijzersterke acteurs. Ja, dit is de 4de film met Harrison Ford.

15 Comments

 1. Venom

  The Thing en Blade Runner vind ik een beetje overroepen. Verder een zeer aardig lijstje waarvan ik King of Comedy en Angel Heart nog moet zien. Misschien iets meer Brian De Palma films wat mij betreft.

  Reply
 2. Jabba

  Scarface, Indiana Jones,… goeie films. Ik sta er wel verwonderd van dat TESB nr. 1 staat bij jou. Dit is mijn favo film aller tijden… .

  Reply
 3. Agnus

  Films met pacino, de niro en ford, succes verzekerd.

  Ik had er zelf nog Lethal Weapon en Die Hard aan toegevoegd (gibson en willis). Twee films die ook hun stempel hebben gezet op de 80ties. Mooi lijstje.

  Reply
 4. Horst

  leuk lijstje, alleen the thing vond ik tegenvallen toen ik hem gezien heb, maar misschien verdient hij wel een tweede kans. Ik heb me vooral laten leiden door nostalgie deze keer.

  Reply
 5. Glenn

  King of comedy moet ik zeker nog eens herbekijken en daar is zo’n lijstje dan een goede impuls voor.
  scarface, angel heart, star wars, blade runner en the thing zijn ook voor mij stuk voor stuk toppers!
  alleen bij rain man heb ik zo mijn twijfels…
  blood simple is ruw maar wel ondergewaardeerd.
  qua indiana verkies ik toch temple of doom boven raiders.
  Staat die making of van blade runner op de dvd? ik dacht van niet…spijtig genoeg…

  Reply
 6. Fran

  toppers zoals platoon, raging bull ( twee uit mijn top twintig aller tijden! ) en the shining, terminator mis ik toch wel…

  Reply
 7. |sm|

  Angel heart, Star wars en rain man zijn toppers!

  Reply
 8. Jim

  Witness is mijn favoriete film, Harrison Ford mijn favoriete acteur. De film is heruitgebracht op dvd met nieuwe extra’s!

  Reply
 9. TTC

  80’s film is nog steeds de allereerste “Die Hard”. Deze mis ik wel in dit lijstje.

  Anders puike films in je Top 10!

  Reply
 10. Janaïka

  Zou alleen Aliens en Back to the Future erbij zetten.

  Reply
 11. Pim Graafmans

  The Goonies. Wat mij betreft een echt nummer 1 🙂

  Reply
 12. Brun

  ik ben blij dat de king of comedy derin staat, persoonlijk één van mijn favorieten
  wel bizar dat Blue Velvet vergeten is
  van mij mag Rumble Fish der ook nog bij

  Reply
 13. Stijn

  The Thing blijft voor mij de ultieme 80’ties film.

  Reply
 14. Claas

  De eerste Karate Kid film mag er zeker nog bij. Ook nog Top Gun en Dirty Dancing. Allemaal films die hun stempel hebben gezet op die periode, de ene al wat beter dan de andere.

  Reply
 15. twins Andnixanders

  Rambo First Blood, Conan the Barbarian, The Terminator, Lethal Weapon, Die Hard, ET, Back To The Future, Platoon, The Shining, Full Metal Jacket, The Untouchables, Aliens, Blue Velvet, Brazil, Amadeus,A Fish Called Wanda, Wall Street,Poltergeist,Mad Max2, Batman, A Nightmare On Elm Street, Robocop,Predator, Ghostbusters. Al deze films zijn voor mij ook de stempel van de 80’

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *