Stranger Things makers werken met Spielberg aan King’s The Talisman

Wanneer je naar Stranger Things kijkt heb je automatisch het gevoel naar een Steven Spielberg / Stephen King serie te kijken. En kijk, Matt en Ross Duffer gaan nu effectief samenwerken met Spielberg voor de verfilming van King’s The Talisman in een Netflix serie. Ze hebben al jaren geprobeerd om dit project tot leven te wekken, maar nu lijkt het er toch van te komen. In 1985 waren er zelfs al concrete plannen met Spielberg en Michael J. Fox, en in de 40 jaar die volgende hebben menig scenaristen hun toetsenbord versleten aan dit project (Mick Garris, Vadim Perelman, Ehren Kruger, Ed Zwick, Josh Boone, Chris Sparling, …). Het boek telt 900 pagina’s en werd geschreven door King en Peter Straub.

Korte inhoud (boek): Jack Sawyer, twaalf jaar oud, vertrekt vanuit Arcadia Beach, New Hampshire in een poging zijn moeder te redden. Zij is stervende aan kanker. Door een kristal te vinden dat ‘de Talisman’ wordt genoemd kan Jack haar leven redden. Een reis die hem voert doorheen het Amerikaanse binnenland en “the Territories”, een vreemd fantasieland dat zich afspeelt in een universum dat parallel loopt aan dat van Jack’s Verenigde Staten. Individuen in de gebieden hebben “twinners” of parallelle individuen in onze wereld. Geboorten, sterfgevallen en andere belangrijke levensgebeurtenissen van twinners lopen meestal parallel. In zeldzame gevallen kan een persoon in de ene wereld sterven, maar niet in de andere, waardoor de overlevende heen en weer te schakelen tussen de twee werelden. Jack leert hoe hij dit kan doen door een mysterieuze figuur die bekend staat als Speedy Parker, die de twinner is van een revolverheld genaamd Parkus in the Territories.

Verschillende mensen helpen of hinderen Jack in zijn zoektocht. Van bijzonder belang zijn de weerwolven, eenvoudigweg bekend als Wolfs, die de territoria bewonen. Dit zijn niet de woeste moordenaars van de traditie: ze dienen als koninklijke herders of lijfwachten en kunnen soms onder stress vrijwillig veranderen in de vorm van een wolf, naast het ondergaan van een onvrijwillige transformatie die ongeveer drie dagen duurt op het moment van de volle maan. Een zestienjarige Wolf wordt door Jack Sawyer naar Amerika getrokken en dient als zijn metgezel. Wolf is buitengewoon sympathiek, aardig, loyaal en vriendelijk, net als een hond, hoewel zijn wolfskarakter af en toe zichtbaar is. Aan de andere kant hebben enkele Wolfs zich aangesloten bij de kwaadaardige factie die Jack probeert te stoppen. Terwijl het verhaal heen en weer gaat tussen de Territories en de Verenigde Staten ontsnapt Jack uit de ene levensbedreigende situatie na de andere. Vergezeld door Wolf en later door zijn jeugdvriend Richard, moet Jack de Talisman terughalen voordat hij in handen valt van de kwaadaardige intrigant Morgan Sloat, de vader van Richard.

Dit is heugelijk nieuws voor elke Stephen King fan, die lang dachten dat het boek veel te uitgestrekt was om ooit een adaptatie te krijgen, maar ook voor Spielberg zelf die de rechten op de roman heeft sinds 1982 toen ze voor hem werden gekocht door Universal. Jarenlang heeft hij erover gesproken als een film, maar met de Duffers en Netflix aan boord, zal het boek van meer dan 900 pagina’s een serie worden die het bronmateriaal in detail zal behandelen. Curtis Gwinn, producer van “Stranger Things” en shows als “The Walking Dead” en “The Leftovers”, zal de showrunner zijn (de uitvoerend producent voor een serie). Hoe precies de rolverdeling zal zijn is nog onbekend, maar het is niet uitgesloten dat Spielberg de pilootaflevering zal regisseren.

2 Comments

 1. Sinister

  Ik heb het boek gelezen eind jaren 80 als jonge tiener. En ik stelde me toen al een geweldige film voor. Ik was in de vroege jaren 90 toen ik erachter kwam dat Spielberg aan het project verbonden was. Alleen was mijn hoop de afgelopen twintig jaar routinematig de kop ingedrukt.

  Het is nog steeds een tijdloos verhaal en past enorm bij Spielbers universum. Ik had eerder gedacht aan JJ Abrams voor de verfilming maar gezien het succes van Stranger Things zie ik zeker mogelijkheden.

  Reply
 2. Damian

  Ik ben beginnen lezen maar halverwege afgehaakt. Hopelijk is de serie beter en regisseert Spielberg deze serie NIET!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *