Birds of Prey ondergaat ook censuur van HBO Max

Met de verdere opmars van streamingdiensten zullen niet alleen de productiebudgetten dalen, maar krijgen ze precies ook meer af te rekenen met censuur. Ook Birds of Prey (2020), die eigenlijk al niet veel waard was in zijn originele cut, krijgt nu met HBO Max af te rekenen en verdwijnen heel wat shots uit deze R-rated film. De originele film duurt 1u49, benieuwd hoe lang de HBO versie zal zijn.Van de schokkende visuele grappen en de grove vloeken tot zelfs Margot Robbie’s Harley Quinn die met haar middelvingers flitst, zaken die de film gedeeltelijk maken tot wat het is, ontbreken momenteel in de streamingversie. Omdat het de eerste R-rated film van DC’s filmische universum was die geen alternatieve editie had, waren fans bang dat de originele versie voor altijd verloren zou gaan op de service, maar dat is gelukkig niet het geval. Een woordvoerder van Warner Bros bevestigde dat de uitzendingsversie van Birds per ongeluk is toegevoegd en dat uiteindelijk ook de R-rated film “beschikbaar zal zijn op HBO Max”, hoewel op het moment van schrijven de PG-13-versie blijft bestaan.

Als je maandelijks abonnementsgeld betaald voor een streamingservice zou je toch verwachten dat je de films in zijn integraliteit kan zien, en zelfs indien mogelijk met extraatjes en dergelijke. Maar om één of andere bizarre reden leven we nog altijd in een tijdperk waarin individuen vinden dat ze de wereld kunnen verbeteren of hun aandeelhouders plezieren, door een film te verknippen zonder toestemming van de filmmakers. Ze hebben uiteraard het recht, gezien ze eigenaar zijn van de films, maar het gaat in tegen de geest van de 7de Kunst en ook al lijkt zoiets futiel maar dit zou ook gezien kunnen worden als de eerste stapjes in de algemene censuur van films, iets wat in Azië gewoon al schering en inslag is.

DVD’s en Blu-ray’s zijn niet immuun voor censuur, ik denk dan aan films als Mulholland Dr., The Heartbreak Kid, Runaway Train, Grizzly Man, … En dan heb je nog filmmakers die graag aan hun films prutsen, zoals George Lucas en zijn Star Wars saga. Als je nu een Star Wars film wil kopen ga je goed moeten kijken welke versie ter beschikking ligt.

1 Comment

  1. Bjorn

    Ik dacht dat de laatste film van Zack Snyder met de zombies in Las Vagas ook gecensureerd werd op Netflix, zo was er in ieder geval al een boobs-shot doorheen een autoraam afgeschermd door simpelweg bloed aan het raam toe te voegen. Iets wat toch een elegantere manier lijkt dan gewoon het shot eruit te knippen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *