Ammonite (2020) ***½ recensie

Kate Winslet heeft zich tijdens de lockdown niet verveeld want na de sterke miniserie “Mare of Easttown” waarvoor ze vorig weekend de Emmy Award voor beste actricie in een dramaserie won, is er nu ook de film Ammonite (2020) waarin Winslet een wetenschapster speelt die meer dan vriendschap ontwikkelt met de rijke Charlotte Murchison (Saoirse Ronan). Het levert een ingetogen film op die zich traag ontwikkelt met krachtige vertolkingen tegen het decor van een mooie Britse kustlijn.

Korte inhoud: Mary Anning (Kate Winslet) leeft met haar moeder Molly (Gemma Jones) rond 1840 in Lyme Regis, een dorpje aan de zuidelijke Britse kust in het graafschap Dorset. Mary heeft een ongewoon beroep, ze verzamelt en bestudeert namelijk fossielen. Daarvoor trekt ze haast elke dag alleen naar het strand om tussen het zand en de rotsen fossielen in stenen te zoeken. Een van haar vondsten haalde zelfs het British Museum maar in de destijds vrijwel uitsluitend mannelijke academische wereld wordt Mary’s verdienste steevast uit het oog verloren.

Mary doet haar werk echter te graag om zich door het gebrek aan erkenning te laten tegenhouden en op een dag krijgt ze in haar werkplaats bezoek van de enthousiaste geoloog Roderick Murchison (James McArdle) die wat graag met Mary een dagje mee fossielen wil gaan zoeken. Mary is niet bijster enthousiast maar onder druk van haar moeder – ze kunnen het geld immers goed gebruiken – stemt ze toch toe.

Even later staat Roderick terug bij Mary aan de deur. Hij moet voor zijn werk enkele weken weg en vraagt of zijn vrouw Charlotte (Ronan) bij Mary mag blijven. Charlotte heeft een paar tegenslagen gehad en balanceert op het randje van een depressie (“melancholie” noemt haar man het) waardoor Roderick haar niet alleen thuis durft te laten. Opnieuw stemt Mary schoorvoetend toe en hoewel de relatie tussen de vrouwen in het begin moeizaam verloopt, ontdooien beide vrouwen langzaamaan.

Ammonite werd geschreven en geregisseerd door de Brit Francis Lee die drie jaar geleden zijn eerste langspeelfilm maakte met het op festivals veelvuldig bekroonde God’s Own Country. Deze film ging over de liefde tussen een Britse landbouwer en een Roemeense gastarbeider en ook met zijn tweede film Ammonite kiest Lee voor een LGBTQ-liefde. Hij pakt dit echter zo mooi en respectvol aan dat het eigenlijk niet uitmaakt wie er precies verliefd wordt op wie. Lee laat zien dat echte liefde altijd mooi is.

Het helpt natuurlijk als je voor je hoofdrollen een beroep kan doen op twee van de beste actrices van hun generatie. De 45-jarige Winslet speelt de iets oudere Mary Anning op een ingetogen manier. Mary gelooft niet meer in de liefde en steekt al haar liefde in haar werk. Ze is terughoudend en voorzichtig, bang om gekwetst te worden. Daartegenover staat de jonge Charlotte die gespeeld wordt door de 27-jarige Ronan. Ook zij heeft haar tegenslag reeds gehad waardoor ze geen zin meer heeft in het leven.

Het zijn twee personages getekend door het leven, die eigenlijk het leven al hebben opgegeven. Onverwachts staat de liefde echter toch voor hun deur. Aanvankelijk terughoudend en afwachtend groeien de twee vrouwen steeds dichter naar elkaar toe. Het levert enkele, mooie breekbare scènes op. Ondanks het leeftijdsverschil geloof je de liefde tussen de twee en dat is grotendeels dankzij de vertolkingen van Winslet en Ronan.


© Sony Pictures Home Entertainment

De kleuren in de film zijn somber, met veel grijs en donkere kleuren, zoals het humeur van Mary Anning en de gemoedstoestand van Charlotte Murchison. Slechts heel af en toe laat Lee vrolijkere kleuren toe wanneer de twee vrouwen zich echt amuseren. Qua verhaal gebeurt er niet zo veel, en het meeste wordt niet met woorden maar met blikken verteld. Het acteerwerk is uitstekend, de film ziet er heel mooi uit maar het verhaal had iets minder volgens het boekje gemogen.

Nog een weetje Mary Anning – die echt heeft bestaan – wordt de Engelse tongbreker “She sells sea-shells by the sea-shore” toegewezen. Ze is beter bekend voor deze zin dan voor haar eigenlijke, belangrijke wetenschappelijke werk. Hoewel er nooit aanwijzigingen zijn geweest dat de echte Mary Anning een relatie had met een vrouw, verdedigt Francis Lee zich met het feit dat er ook geen aanwijzigingen zijn dat ze ooit een relatie had met een man.

Ammonite is vanaf te huren via VOD.

Review Ammonite (2020)Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Ammonite trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *