Two for the Money (2005) *** 4k UHD Blu-ray recensie

We hebben zonet een bericht gekregen dat Two for the Money (2005) zijn 4k UHD release zal krijgen, en dat mocht wel gezien de film toch wel een bijzondere prent is met drie talentvolle acteur en een verhaal die draait rond sport-weddenschappen, een wereldje waar doorgaans niet zo zot veel over verteld wordt.

Korte inhoud: Voormalig American football-speler Brandon Lang (Matthew McConaughey) heeft een fijne neus voor het voorspellen van uitslagen van allerlei sportwedstrijden. Wanneer de sluwe zakenman en gokverslaafde Walter Abrams (Al Pacino) de jongeman in het vizier krijgt, neemt hij hem onder zijn hoede. Walter leert Brandon zijn illegale praktijken, maakt hem snel rijk en introduceert hem in het jetset-leven. De twee krijgen zowaar een vader-zoon relatie, maar die verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer Brandon zijn ‘magic touch’ begint te verliezen. Nu is hij opeens verantwoordelijk voor miljoenenverliezen en gaat Walter het zijn protégé heel moeilijk maken. Zo ontstaat een persoonlijke strijd tussen twee oplichters die naast veel geld nog iets veel belangrijkers te verliezen hebben: hun trots en ego.

De film neemt ons mee in de wereld van 1-900 nummers en de internet sport betting sites, die overal lijken op te duiken en tegenwoordig niet meer weg te denken zijn bij elke grote competitie. En gedurende het eerste uur is Two for the Money eigenlijk wel een intrigerend avontuur. Het is meeslepend, informatief en stemt tot nadenken. Het script van Dan Gilroy zou zelfs gebaseerd zijn op een waar gebeurd verhaal. Maar dan probeert regisseur D.J. Caruso een vreemde wending door een melodrama aan te snijden met Toni (Rene Russo), de vrouw van Walter (Pacino) die zou vallen voor de charmes van Brandon (McConaughey). En dat zorgt meteen dat we de focus verliezen op het hoofdverhaal en vervallen in clichés. Eigenlijk hadden ze meer moeten inzetten op de wereld van de online wereld van de online sportevenementen, want wie laat zich niet eens verleiden om een gokje te wagen op een voetbalwedstrijd of UFC-gevecht? Het is om z’n minst iets minder “random” dan de lotto spelen.

De laatste jaren heeft Matthew McConaughey zijn pretty-boy imago wat gaan temperen, maar deze film omarmt het nog volledig. Het is er soms over. En bijgevolg is de scene met de escorte Alexandria (Jaime King) een beetje bizar, want je ziet niet meteen waarom ze plots zo’n aversie kreeg voor hem (als klant of als mogelijke partner). Afgezien van Pacino en McConaughey laat het acteerwerk weinig indruk achter. Rene Russo wordt te weinig gebruikt in de film, en dan wordt er nog eens Armand Assante en Jeremy Piven aan het verhaal toegevoegd zonder hun verhaal echt uit te werken. Pacino speelt overtuigend zijn rol zonder meer, een rol die hij in zijn slaap kan spelen.© Universal Pictures Home Entertainment

De tweede helft concentreert zich dus op de val van de Brandon die gaandeweg zijn mojo verliest nadat zijn vraag voor 10% op de gemaakte winsten wordt afgewezen, en dit gedeelte is minder interessant dan zijn opkomst naar de macht. We blijven achter met losse eindjes, en de meeste plotwendingen zie je ook al van ver aankomen. En ondanks al het geleuter over winsten en verliezen in de gokindustrie van 200 miljard dollar, biedt de film heel weinig details over die wereld en blijft het allemaal wat aan de oppervlakte. We leren dat Walter een ex-gokker is met een slechte tikker, en Toni is een voormalige junkie (hoewel de film nooit antwoord geeft op de vraag waarom ze nog steeds een schoonheidssalon runt nu zij en Walter al deze rijkdom hebben verworven). De regie van Caruso voegt weinig toe aan de dynamiek en het einde is ook wat teleurstellend. En dat begint toch iets van een kenmerk van de regisseur te worden indien je het vergelijkt met zijn Taking Lives (2004), een boeiende thriller met een toch wel belachelijke wending op het einde.

Two for the Money spelen ze geregeld op tv en binnenkort op 4k UHD. Van zodra we een datum hebben zullen we dit artikel updaten. Vermoedelijk rond


Review Two For the Money (2005)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Two for the Money trailer ***

1 Comment

  1. Janaïka

    Ik heb er van genoten, althans van de eerste 50 minuten, nadien begon het een beetje een vreemde toer op te gaan met het overspelverhaal die nergens op sloeg, maar hoe dan ook een ‘ok’ film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *