Austin Powers: International Man of Mystery (1997) *** Blu-ray recensie

Deze Austin Powers: International Man of Mystery (1997) is de betere van de 3 Austin Powers films, maar hoe dan ook blijft het een film die eigenlijk een samenraapsel is van sketchen en bespottelijke scenes. De film is geschreven en gespeeld door Mike Myers, maar het is ook wel voor een stuk de film van regisseur Jay Roach (Meet the Parents, Bombshell) die een verdomd goed weet hoe hij een goede komedie moet orkestreren.

Korte inhoud: In 1967 verslaat de Britse geheim agent Austin Powers (Mike Myers) de meeste handlangers van zijn grote vijand Dr. Evil (Mike Myers). Dr. Evil besluit zich in te vriezen zodat Austin hem niet zal kunnen pakken. Austin besluit zichzelf ook in te laten vriezen, voor het geval Dr. Evil ooit weer tevoorschijn komt. Dit is 30 jaar later het geval, wanneer Dr. Evil de wereld met een nucleair wapen bedreigt.

Austin Powers kan je niet gaan beoordelen op zijn verhaal dan wel aan de kwaliteit van de humor en ik moet zeggen dat er toch wel een groot verschil is tusen Meet the Parents en deze prent. Daar waar de Ben Stiller film goede karakters schets en goed opgebouwde humor brengt, moet Austin Powers het toch voornamelijk hebben van stoute seks-grapjes en zijn James Bond verwijzingen. In wezen is Austin Powers een James Bond spoof. De meeste grappen en humor zijn gebaseerd op een ongemakkelijk momenten, of zijn gewoon ‘Haha, blote billen, hihi’. Een voorbeeld hiervan is een beginscène wanneer Austin Powers uit zijn vriescel komt en zijn lichaamsvloeistoffen moet gebruiken. De grap is dat Austin lang moet plassen, en de mensen om hem heen moeten wachten tot hij gedaan heeft en deze ongemakkelijkheid wordt zo om de zoveel minuten herhaald.

Het moet gezegd worden, je gaat er als toeschouwer toch mee lachen. De meeste zijn prima, sommige grappen vallen wat plat. Het duo Myers en Elizabeth Hurley werkt. Elizabeth is niet alleen oogverblindend knap maar heeft ook die Britse strakheid die goed werkt in de scènes. Daarnaast is er nog Seth Green die altijd een plezier is om bezig te zien. En dan heb je nog die vreemde castings met Michael York en Robert Wagner. Het zijn allemaal charmante personages, ook al wordt alle aandacht opgeslorpt door Austin en Dr. Evil.© Remain in Light

Over het algemeen vond ik ‘Austin Powers’ niet per se slecht of zo, ik ontdekte alleen dat de film niet zo goed oud is geworden als vele andere komedies. Ondanks mijn klachten zou ik het niet erg vinden om het nog een keer te bekijken, en ik raad het nog steeds aan voor zij die de franchise nog nooit hebben gezien. Op is Austin Powers: International Man of Mystery uitgekomen op DVD en Blu-ray,

3 Comments

 1. Matt

  De hele toespraak van Dr. Evil over “de details van mijn leven zijn onbelangrijk” is nog steeds één van de grappigste monologen die ik ooit heb gezien. Ik zal er elke keer om lachen.

  Reply
 2. Mitch

  Naar verluidt zouden de makers van Casino Royale hun nieuwe Bondfilm net grauwer maken om echt afstand te nemen van die Austin Powers films.

  Reply
 3. Kris

  De 2e Austin Powers film is echt hilarisch met Mini-Me. Vooral het gevecht tussen Austin de deze Mini-Me, altijd als ik dit zie lach ik tot ik de tranen in de ogen krijg.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *