The Duchess (2008) *** Blu-ray recensie

Vanavond om 23u30 kunnen jullie genieten van Keira Knightley op EEN in de periodefilm The Duchess (2008) van Saul Dibb, gebaseerd op Georgiana, Duchess of Devonshire van Amanda Foreman. Amanda was tevens historisch adviseuse tijdens de productie van de film, en als we haar mogen geloven zou de film heel trouw zijn gebleven aan datgene wat men van deze ongelukkige hertogin weet.

Korte inhoud: Keira kruipt er in de huid van Georgiana Spencer, een meisje dat eind 18e eeuw op zeer jonge leeftijd door haar moeder (Charlotte Rampling) wordt uitgehuwelijkt aan de hertog van Devonshire (Ralph Fiennes). Georgiana lijdt een leven vol luxe waarbij ze veel schulden maakt door oa. haar gokverslaving. Ze groeit uit tot een mode-icoon, is zeer geliefd bij het volk en krijgt een vinger in de pap op politiek gebied. Ze leeft een turbulent leven, maar is diep ongelukkig in de liefde. Haar man, die zij nog geen zoon heeft kunnen schenken, houdt niet van haar, maar heeft ondertussen wel een oogje op haar beste vriendin Bess Foster (Hayley Atwell). Ondertussen begint Georgiana zelf een affaire met graaf Grey (Dominic Cooper), de eigenlijke liefde van haar leven.

Keira Knightley had met Pride & Prejudice (2005) de smaak te pakken voor kostuumdrama’s. Niet veel later was ze tevens te zien in Anna Karenina (2012). Normaal had ze ook moeten opduiken in een King Lear film, maar deze productie werd geannuleerd. Al Pacino is trouwens bezig met een King Lear (2022) film, weliswaar zonder Keira.

The Duchess wordt gepromoot als een historische film met een hedendaags tintje, en opvallend genoeg lijken zij geen al te hoge pet op te hebben van kostuumdrama’s. Regisseur Dibb geeft zelfs toe dat het genre ‘Brits kostuumdrama’ niet voor hem was weggelegd. Volgens de regisseur geven al deze producties een veel te eng beeld weer gestoeld op clichés, die louter tot doel hebben om een nostalgische snaar te raken. En dat kan tellen qua kritiek. The Duchess zou al die eenzijdige Britse kostuumdrama’s moeten overstijgen. Spijtig genoeg kan ik niet zeggen dat deze film beter is dan Pride & Prejudice, Henry V, Persuasion, Elizabeth, Emma, Gosford Park, The Madness of King George of zelfs nog Howards End. Het is nogal oppervlakkig in de manier waarop het zich blind staart op de gevoelens van onderdrukking en eenzaamheid van één vrouw dat vergeet enig perspectief te brengen of nog de oorzaken weer te geven.© Pathé & BBC Films

Dibb wou in ieder geval met The Duchess proberen om de personages als echte mensen te laten overkomen, en de kijker hier niet teveel bevreemden met victoriaans taalgebruik, al te bombastische settings, en een overdosis aan kostuums en make-up. Het was dus niet de bedoeling dat er slechts een “mooi plaatje” werd gemaakt, maar wel een emotioneel, dramatisch verhaal over ‘echte’ mensen. Toch komt dit alles niet meteen tot uiting, want wat ik voornamelijk zie was euh … “mooie plaatjes”. En dat vind ik helemaal niet erg. De reputatie van de eerste fashion-queen komt sterk naar voren, en de historische kostuums zien er bijzonder knap uit, vergezeld met die typische en gigantisch hoge bepoederde pruiken waar Georgiana bekend om stond. Ook de fotografie van Gyula Pados ziet er heel stijlvol uit. Er is zoveel mogelijk gefilmd op historische locaties, waaronder Chatsworth House in Devonshire, waar Georgiana vroeger woonde en waar nu de huidige hertog en hertogin van Devonshire nog altijd wonen. Dat de historische setting de acteurs hielp om beter in de huid van hun personages te kruipen, zie je meteen aan de beelden.

Keira Knightley brengt een sublieme vertolking alsook Dominic Cooper, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling en Hayley Atwell. De film was ‘ok’ zondermeer. Ik had het gevoel dat ik dit soort films eerder had gezien. Het was voorspelbaar. Het deed me denken aan films als Dangerous Liaisons. Ook het tempo was een beetje uit. Het levensverhaal van Georgiana Spencer is interessant, maar niet al te memorabel in vergelijking met bijvoorbeeld Elizabeth of Marie Antoinette. De film is op vrijdag te zien op EEN om 23u30 en is te verkrijgen op Blu-ray met heel wat making of filmpjes.


Review The Duchess (2008)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Duchess trailer ***

5 Comments

 1. annick

  doet me enorm denken aan pride & prejudice, maar dat heeft waarschijnllijk te maken met Keira. Trailer ziet er wel fascinerend uit.

  Reply
 2. Dandy

  Ik ben al altijd al een fan geweest kostuumdrama’s, ze hebben doorgaans veel meer inhoud dan de meeste hedendaagse films. Marie Antoinette was geweldig om te zien, maar helaas was het niet nodig om haar volledige verhaal te vertellen, deze film had ik nog niet gezien dus bedankt voor de tip.

  Reply
 3. Brun

  Van Keira Knightley gesproken … die lijkt verdwenen te zijn.

  Reply
 4. AlphaSmurf

  ik heb een hekel aan dergelijke kostuumfilms. Geef mij maar liever een nieuwe Domino!!

  Reply
 5. Vic

  Ik heb ervan genoten, in ieder geval veel beter dat die netflix serie van dezelfde naam.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *