Clean met Adrien Brody krijgt dan toch Amerikaanse release

IFC Films heeft de Noord-Amerikaanse rechten verworven op Paul Solet’s misdaadthriller Clean (2020), met in de hoofdrol Oscar-winnaar Adrien Brody, die de film ontwikkelde via zijn productiebedrijf, Fable House. De film is al bijna 2 jaar oud maar heeft moeite om een distributeur te vinden en het feit dat de paar reviews zijn verschenen die de film de grond in boren helpt ook niet. En geen distributeur betekent ook vaak geen posters of trailers van de film.


© IFC Films

Korte inhoud: De vuilnisman Clean (Adrien Brody) wordt door zijn verleden gekweld met het tragische verlies van zijn dochter. Hij wil nu een rustig leven leiden en verlossing vinden. Wanneer hij op een dag het goede wil doen, komt hij in het vizier van een lokale crimineel terecht. Wanneer het geweld van lokale bendes het leven van zijn buurman in gevaar brengt, keert Clean terug naar het geweld en de duisternis die hij met moeite achter zich heeft gelaten.

Het lijkt op een klassiek misdaaddrama met enige diepgang, badend in een neo-noir stijl, ook al lijkt de film zich net iets ernstiger te nemen dan de John Wick films en dat zou wel eens een gevaar kunnen inhouden wanneer het niet voldoet aan de narratieve verwachtingen. Wat duidelijk is, Clean is een passieproject geworden voor Brody, die ook het drama produceerde en naast regisseur Paul Solet ook co-schrijver was, terwijl hij ook de partituur componeerde. Brody is bij mijn weten nog nooit zo betrokken geweest bij het maken van een film. Dus ook al zijn de eerste reviews barslecht kijkt ik wel uit naar de film.

Volgens de eerste berichten zou de film een halfgelukte mengeling zijn tussen John Wick en de Charles Bronson Death Wish films, een mengeling die mijn inziens toch moeilijk samengaat. Het resultaat lijkt in ieder geval meer op Death Wish en dat is niet hoopgevend. De film zou op een vreemde manier een probleem hebben met ruimte en tijd en gebruikt een verscheidenheid aan knipoogjes naar revenge-thrillers uit de jaren 70 en 80 (de film speelt zich af in het heden). Dergelijke clichésverschijnen is iets waar ik het van krijg in veel films want het maakt vaak een breuk met de wereld die drastisch is veranderd. Sommige reviews doen ook gewag van racistische stereotypen want ook al geen verkoopsargument is.

Maar laten we deze film het voordeel van de twijfel geven en hopen Clean alsnog de weg vindt naar onze bioscopen, of in het slechtste geval op Netflix verschijnt.

1 Comment

  1. Robert

    Lijkt me wel een goeie film, dat ze deze maar snel uitbrengen op Netflix.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *