Happiest Season (2020) ***½ DVD recensie

Het is een beetje vreemd om nog een kerstfilm te bespreken wanneer de lentebloesems al aan de bomen hangen, maar voor Happiest Season (2020) maken we graag een uitzondering. Dit is namelijk de eerste kerstfilm van een grote studio met twee LGBTQ-personages in de hoofdrol, en regisseur Clea DuVall heeft meteen niemand minder dan fanfavourite Kristen Stewart kunnen strikken voor de hoofdrol. Dit is dus een film die in vooral lesbische kringen met argusogen werd gevolgd. Maar het resultaat mag er zijn en hoewel de clichés niet gespaard worden, is dit wel een echte feelgood kerstfilm.

Korte inhoud: Abby (Kristen Stewart) en Harper (Mackenzie Davis) vormen al enige tijd een gelukkig koppel. Harper is de romanticus van het stel en fleurt helemaal op tijdens de kerstperiode wanneer de straten mooi verlicht zijn en de wereld even lijkt stil te staan. Abby, wiens ouders allebei overleden zijn, is de realist van het stel en gaat enkel in de kerstsfeer mee door het enthousiasme van Harper.

Verblind door alle kerstgeluk vraagt Harper of Abby zin heeft om mee te gaan naar het kerstfeest bij haar ouders Tipper (Mary Steenburgen) en Ted (Victor Garber). Aarzelend stemt Abby in, maar in de auto blijkt dat de ouders van Harper niet weten van het bestaan van Abby en dat Harper eigenlijk zelfs nog niet uit de kast is gekomen. Abby stemt ermee in om de heteroseksuele roommate van Harper te spelen die als wees geen familie heeft om Kerst te vieren.

Ook Harpers twee zussen zijn van de partij: de sociaal onhandige Jane (Mary Holland) en Sloane (Alison Brie), die met haar echtgenoot Eric (Burl Moseley) en tweelingkinderen het perfecte stel vormen. Abby wordt meegesleurd van het ene etentje naar het andere galabal en ontmoet onderweg ook Harpers ex Riley (Aubrey Plaza). Maar hoe meer dagen er passeren, hoe moeilijker Abby het krijgt met de schijnvertoning van Harper.

Een originaliteitsprijs zal het script van Happiest Season niet winnen. Maar Clea DuVall wou zo veel mogelijk van haar eigen ervaringen in het scenario steken, zodat het herkenbaar is voor de (lesbische) kijker. Want wie kent er niemand die nog niet helemaal uit de kast is, wat leidt tot ongemakkelijke situaties? Of misschien heb je zelf wel diep in de kast gestoken? Het geeft de film zeker authenticiteit en oprechtheid mee. Het is overigens de tweede film die actrice Clea DuVall regisseert na The Intervention uit 2016 (te zien op Netflix). Het is nog wat zoeken naar haar eigen stijl, maar Happiest Season valt ook niet door de mand door een slechte regie.

De personages zijn allemaal zo druk bezig met zichzelf dat ze niet zien dat iedereen wel issues heeft. Harper zit in de kast, Sloanes perfecte huwelijk kent barsten, hun ouders willen een perfect leven leiden voor het oog van hun rijkeluisclub en de politieke carrière van Ted. Het script van DuVall en Mary Holland (die Jane speelt) is rechttoe-rechtaan, met de nodige probleemsituaties voor alle personages onderweg, maar het blijft een kerstfilm dus het is geen spoiler dat Happiest Season uiteindelijk eindigt met een happy end.

Jammer is dat niet alle personages altijd sympathiek overkomen. Je begrijpt Harper dat ze nog niet uit de kast is durven komen bij haar veeleisende ouders, maar eenmaal aanwezig in haar ouderlijk huis behandelt Harper Abby niet echt als de liefde van haar liefde. Ze doet afstandelijk tegen haar vriendin en het mag een wonder heten dat Abby het niet gillend is afgebold. Gelukkig voor Harper heeft Abby veel geduld en vindt ze steun bij Riley. Gelukkig voor Harper ziet ze net op tijd haar fout in voordat Riley met Abby weg is.


© Sony Pictures Entertainment

Positief is dat Clea DuVall ook enkele acteurs heeft gecast die zelf LGBTQ zijn, zoals Kristen Stewart, Aubrey Plaza, Victor Garber en Dan Levy (“Schitt’s Creek”). Het is verrassend dat Kristen Stewart meedoet in een relatief kleine productie, maar ze toont dat zich ook kan staande houden in een luchtige film en het valt op hoe ontspannen Stewart acteert. Dan Levy heeft als ondankbare taak om de gay best friend te zijn en alle clichés over homoseksuele mannen te moeten spelen. Hij smijt zich volledig in deze rol en ontroert op het einde met een mooie speech tegen Abby.

Happiest Season zou de filmboeken ingaan als de eerste kerstfilm met een LGBTQ-relatie in de hoofdrol die een theatrical release zou hebben gekregen. Helaas heeft het Coronavirus ook hier een stokje voor gestoken en belandde de film rechtstreeks op Hulu en dvd. Jammer, want ook de LGBTQ-gemeenschap verdient zijn met clichés overladen kerstfilm om elk jaar terug te bekijken. Happies Season voegt op zich niet veel origineels toe aan het genre van de kerstfilm, maar is toch wel een stap vooruit in de representatie van in dit geval lesbische relaties in Hollywood. En daar kunnen we Clea DuVall enkel heel dankbaar om zijn. En wie wil er nu geen Kerst met Kristen?

De DVD van Happiest Season is sinds verkrijgbaar, daarop een drietal verwijderde scènes en een paar bloopers.


Review Happiest Season (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Happiest Season trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *