Haal de cinema thuis met een 4k-beamer

Niet alleen de markt van de grote Oled tv-schermen kent een gouden COVID-jaar, maar steeds meer mensen vinden ook de weg naar de gloednieuwe projectiesystemen, met de 4k beamers. En dit jaar zijn er maar liefst 16 op de markt gekomen, de ene al iets meer performant dan de andere. Indien de bioscopen vaak de deuren moeten sluiten en filmstudio’s opteren om hun “bioscoopfilms” gelijktijdig via streaming uit te brengen, lag het een beetje voor de hand dat de home cinema systemen de wind in de zeilen zouden krijgen.


Van de nieuwe toestellen kost de goedkoopste 4k of UHD beamer ongeveer een 1000 euro. We hebben ze niet allemaal kunnen uittesten maar het toestel dat ons het meest aansprak was de 4K HDR Premium Home Theater Projector BenQ W2700i. We hebben de vergelijking genomen met de duurste beamer op de markt – de DLA-NBE van JVC – die voor 6’000 euro wordt verkocht. Wel de W2700i heeft dezelfde 4k resolutie en schermgrootte, weegt met zijn 4,2kg bijna 5 keer minder, heeft een groter geluidsniveau, straalt meer licht uit en heeft een lamp die het dubbele van levensduur heeft. Het enige verschil was de pixel configuratie en dat het toestel een Native 4k beeld projecteert ipv True 4k (meer hierover in puntje 1), en vermoedelijk een beter kleurenpalet heeft, maar je zou zot zijn om enkel hiervoor meer dan 4’000 euro meer te betalen, tenzij je absoluut wil dat de zwarte tonen en de kleuren de perfectie nastreven. De Sony VPL-VW870ES beamer was één van de eerste 4K beamers op de markt en 2 jaar geleden betaalde je hiervoor 25’000 euro. De BenQ W2700i moet er niet voor onderdoen, maar zo zie je dat de eerste willen zijn niet altijd even verstandig is op vlak van prijs/kwaliteit. Maar naast de prijs zijn hier een aantal zaken waar je best op let bij het aanschaffen van een beamer.

5 zaken waarop je moet letten bij aankoop van een beamer
 
1. Resolutie

Bepaal waarvoor en waar je de beamer zal gebruiken. Het is zinloos om te zoeken naar een beamer die een bereik van 12m heeft, indien jouw ruimte maximaal 5 meter lang is. Zorg eveneens voor witte muren of schaf een projectiescherm aan. Wat echter wel een belangrijke factor is, dat is de resolutie. En deze gaat van VGA (480×640), SVGA (600×800), XGA (768×1024), HD Ready (720×1280), HD+ (900×1600), Full HD (1080×1920) tot de 4K UHD (2160×3840). Op dit ogenblik zijn er nog geen home cinema beamers van 8k (4320×7680). Let wel, de resolutie vertelt niet het ganse plaatje, want de kwaliteit van de lens zal ook zijn invloed hebben op de beeldkwaliteit, alsook de sterkte van de lamp of laser. De BenQ W2700i toestel die wij hebben aangeschaft is uitgerust met de HDR-PRO-videokwaliteit en verbetert zo de 4K HDR-content Het grotere contrastbereik door betere toontoewijzing zorgt voor fantastisch gedetailleerde 4K Blu-rays en streamingcontent. Let wel, er is een verschil tussen de 4k UHD of True 4k en de Native 4k. Die laatste heeft een resolutie van 2160×4096 – wat 256 pixels meer is in de breedte, en deze beamers zijn doorgaans een pak duurder.


2. Lampsterkte

De sterkte van het licht wordt gemeten in Lumen. Het is de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Een gloeilamp van 40W straalt 400 lm uit, een gloeilamp van 60W straalt 700 lm uit. De BenQ W2700i stuurt 2000 lm uit. Maar er zijn ook beamers die tot 5500 lm uitsturen. Voor een gewone tot zelfs ruime kamer is 2000 lm ruimschoots voldoende. Is de beamer bedoelt voor een lange vergaderruimte dan kies je maar best iets boven de 3000 lm zodoende je ook de ruimte niet volledig duister moet maken. Let wel, te hoge lumen waarden voor een gewone huiskamer zal teveel contrast geven en de kijkervaring toch wel aantasten. Vergelijk het met je smartphone waar je de helderheid op maximum zet, jouw ogen zullen snel vermoeid worden.

3. Gebruik

Er zijn beamers die meer geschikt zijn voor projectie van films, andere beamers die meer geschikt zijn voor gaming of voetbalwedstrijden, waar de beeldversnelling sneller werkt en de beelden een groter contrast vertonen (en dus hogere lumen waarde, zie puntje 2). Het hangt een beetje af van het hoofdzakelijke gebruik van het toestel. Wij hebben gekozen voor de BenQ W2700i omdat we hiermee voornamelijk films mee willen afspelen. Het toestel is uitgerust met de CinematicColor technologie. Om de perfecte kleuren te behalen voor een nauwkeurige beeldkwaliteit, heeft de BenQ CinematicColor-technologie een dekking van 95% van de DCI-P3 kleurruimte. Met DCI-P3 kan de W2700i een authentieke bioscoopkwaliteit weergeven met een breed en exact kleurenspectrum. Precies zoals de regisseurs de kleuren voor ogen hadden.


4. Klank

Bij de bouw van een huis ga je misschien wel denken om kabels te leggen voor een home cinema surroundklank in de 4 hoeken van de ruimte, maar indien je nog niet beschikt over een projector zal je waarschijnlijk niet hebben gedacht om een audio (en beeld) kabel te trekken voor een beamer. Bijgevolg is het een goede zaak dat beamers ook ingebouwde speakers hebben. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een versterker aan de beamer aan te sluiten (zie puntje 5) maar soms wil je die grote toestellen met al hun kabels niet zichtbaar hebben. De klank van de beamers is goed, maar voor de echte filmliefhebbers raden wij toch aan om een externe stereo- of surroundketen aan te sluiten.

5. Aansluitingen

Dit was voor ons van cruciaal belang dat het toestel zowel een USB 3.0 aansluiting had, maar ook HDMI aansluitingen. Daarnaast heb je zelfs de mogelijkheid om het toestel de verbinden met je versterker via een optische kabel en is er ook nog een 3.5mm Jack en een IR Receiver.

En dan waren er nog die extraatjes die alles zo bijzonder maken. De “i” van de BenQ W2700i staat voor het feit dat het toestel compatibel is met de Android TV-technologie. Het stelt je favoriete content centraal en is gemakkelijk in gebruik. Het toestel laat ook allerhande Android-apps toe om zo het gebruikersgemak te vergroten alsook het aanbod. Met één click kan je zelfs gemakkelijk toegang hebben tot de Originele Amazon Prime Video content (met proefabonnement van 30 dagen). Voor Netflix kan je casten via de Google Chrome browser of via de laptop gebruik maken van de HDMI aansluiting. Voor iphone gebruikers kan je ook wel casten met uitzondering van Apple+. Je betaalt zot veel voor Apple producten maar de comptabiliteit van hun producten op andere toestellen is bedroevend. De afstandbediening is ook bijzonder gebruiksvriendelijk met zelfs een Siri-achtige functie om bepaalde applicaties te starten.

Kortom, voor zij die echt het cinemagevoel willen thuis halen is de keuze van een projector nu meer dan ooit een optie. De BenQ W2700i is wat ons betreft een goede keuze voor de filmliefhebbers. Na het openen van de doos, hadden we op nog geen 5 minuten tijd een projectie van de 4k versie van John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019) op onze muur. Maar ook de jongste dochter had meteen plezier om haar Bumba en Peppa Pig te zien blinken in het groot via een speciale app voor Kids. Het enige wat nu nog ontbreekt is de popcorn.


7 Comments

 1. Fabian

  Een goed scherm doet ook wonderen voor de beeldkwaliteit. Een gewone witte muur is goed maar een echt projectorscherm heeft zeker zijn meerwaarde.

  Reply
 2. Jon

  Ik heb er thuis ene van 1080 HD Ready en tot zover gaat de lamp nog goed mee. Volgende aankoop is misschien een Oled toestel.

  Reply
 3. Kenneth

  Er bestaat een soort verf die op je muur kan strijken en die de beeldkwaliteit verhoogt

  Reply
 4. Bjorn

  Thx voor de tip!

  Reply
 5. Kons

  Wel ik heb deze als kerstcadeau gegeven aan mijn broer en hij is er tot dusver gelukkig mee, ikzelf ga voor de Oled 😄

  Reply
 6. Lisa

  Bedankt voor de tips !!

  Reply
 7. Flikske

  Lang getwijfeld maar uiteindelijk dan toch de stap gezet en ik heb er nog geen minuut spijt van. Enkel spijtig dat ik geen kabels had voorzien in plafond.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *