Ook Amerikaanse bioscoopketens boycotten Warner Bros films

Een paar dagen geleden hebben we hier een post geschreven over Nederlandse Bioscoopuitbaters Wonder Woman 1984 gingen boycotten nadat Warner Bros de beslissing nam om hun 2020 & 2021 films gelijktijdig uit te brengen op HBO Max. Nu blijkt dat de grote bioscoopcomplexen in de States hebben besloten om minder Warner Bros films te programmeren.

Je zou denken, in Covid tijden zullen bioscoopcomplexen snakken naar nieuwe content. En dat is ook zo. De studio’s schuiven hun films verder uit in de tijd en dus moeten de uitbaters het doen met films als Unhinged (2020) die nu niet meteen de grote massa op de been kan brengen. Komt daar nog bij dat er nog steeds een beperkte bezetting is of zelfs een tijdelijke sluiting omwille van de Covid-19 crisis. Maar de strijd tussen de streamingsdiensten en de uitbaters is niet gaan liggen, integendeel, hij is zich gaan verscherpen.

Volgens THR zullen de Amerikaanse bioscoopketens AMC Theatres en Cinemark Theatres nu gaan snijden in het aanbod van Warner Bros-titels. Dit niet mis te verstane antwoord is een manier om hun onvrede kenbaar te maken tegenover de nieuwe omstreden distributiestrategie van de studio. Waar de bioscopen de vertoningsrechten voorheen in pakketten tegelijk opkochten, wordt nu per film gekeken of deze in de planning wordt opgenomen. Ook overwegen de filmtheaters om de prijs van toegangskaartjes van Warner Bros.-films sterk te verlagen, waarbij gedacht moet worden aan een verkoopprijs van slechts drie dollar. Dit alles om ervoor te zorgen dat Warner Bros. zo min mogelijk aan de vertoningen overhoudt. En dat laatste is wel opmerkelijk, want ik wist zelfs niet dat zoiets mogelijk was. Maar indien je de film zou kunnen bekijken voor 3 euro in de bioscoop, waarom zou je het overwegen om de film op een klein scherm thuis te bekijken. En ik denk dan bij name aan een film als Dune.
De aandelen van de bioscoopcomplexen zijn in vrije val en mijn vermoeden is dat machtige streaming zoals Netflix, Disney+ en HBOMax misschien wel de ultieme doodsteek kunnen geven aan deze complexen met een … overname. En dat zou eigenlijk nog zo geen slechte investering zijn, want de bioscoopcomplexen zullen sowieso terug winst boeken eenmaal de Covid-19 achter de rug is, en bijgevolg kan pakweg Netflix bepaalde film eerst 3 weken uitbrengen in de bioscoop en nadien op Netflix, en deze bioscoop-inkomsten kan hun productiemogelijkheden dermate een financiële boost geven. Momenteel moeten ze het hebben van een maandelijks-abonnement die niet oneindig zal stijgen. To be continued.

1 Comment

  1. Stef

    Mocht Netflix een bioscoopketen kopen, zou dit wel een intelligente zet zijn, maar zijn ze dan zo financieel krachtig?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *