Tom Cruise woedend op filmcrew voor schending Covid regels

Het gebeurt niet al te vaak dat we woede-uitbarstingen hebben van Hollywoodsterren op een filmset, maar als die er zijn, belooft het vaak vuurwerk. Tom Cruise is momenteel bezig met de opnames van Mission: Impossible 7 (2021) en blijkbaar is het tot een aanvaring gekomen met de crew wanneer de acteur en tevens producer van de film een aantal crewleden aantrof die de coronamaatregelen een beetje aan hun laars lapten. De filmcrew heeft momenteel opnames in Londen, vermoedelijk in Leavesden Studios.

Cruise was ziedend en bulderde de crew toe dat ze allemaal ontslagen gingen worden, mocht hij hen nog een keer betrappen op het niet dragen van een mondkapje, afstand houden of andere beleidsregels. “De filmindustrie heeft het behoorlijk moeilijk en wij zijn één van de weinige films die alsnog gemaakt kan worden. Pak in godsnaam je verantwoordelijkheid! Er zijn zoveel collega’s uit ons vak die geen werk meer hebben, geen eten meer kunnen kopen of kunnen sparen om hun kind te laten studeren.”

“We are the gold standard”. Het was een opgestapelde woede en het moest er allemaal uit die dag en Tom zette de cruisedrive in en gaf zelfs context in niet mis te verstane bewoordingen: “Ik heb hier slapeloze nachten van, dat er zoveel mensen zonder werk zitten. En wij kunnen met onze productie laten zien hoe het op het veilige manier kan. Maar als jullie daar godverdomme niet aan meewerken, dan ga ik jullie ontslaan! Ik meen het, daar is de deur als je geen zin hebt om je aan de regels te houden. Maar weet dan wel dat je verantwoordelijk bent voor het ontslag van andere collega’s. Ik ben zo klaar met al die laffe excuses van iedereen. We gaan de opnames van deze film niet stil leggen, dus als je hier wilt blijven werken dan volg je de maatregelen op de voet.” Hij sloot zijn betoog af met “That’s it. That is it. I trust you guys to be here.”

Kijk, je kan Tom Cruise veel verwijten maar in deze heeft de man 100% gelijk. De culturele sector en al zeker de filmsector krijgt sinds de Corona-pandemie zware klappen en de opgelegde regels worden nauwlettend in de gaten gehouden door allerhande acteurs- en filmcrew-bonden die de veiligheid van de werklieden in acht willen houden. Dit heeft zelfs een zwaar prijskaartje gezien iedereen op de set geregeld getest moet worden op kosten van de productie. En bij een positieve test bestaat de kans dat er dagen/weken gestaakt moet worden, vaak ook op kosten van de productie gezien verzekeringsmaatschappijen geen verplichtingen meer hebben om Corona-gevallen financieel te dekken voor producties die gestart zijn na de uitbraak. Het getuigt dus niet alleen van weinig respect voor de andere crewleden maar brengt de productie ook in gedrang. Tom Cruise mag dan nog wel Scientology-crazy zijn, hij is verstandige filmmaker en producer en hij beseft maar al te goed wat er op het spel staat. Naar verluidt is hij best wel een aardige man op de set, die zijn crew leidt als een goede huisvader en hen ten gepaste tijde ook verwent met koeken en melk. Mijn enige teleurstelling is dat hij op geen enkel moment “Help me, help you!” schreeuwde.

Ik denk dat na deze rant bijzonder veel crewleden vanop andere sets plots wakkergeschud zullen worden, en laten we hopen dat het ook overwaait naar de burgers, want nog steeds vinden mensen de Coronamaatregelen maar gestapo-praktijken om de vrijheden aan banden te leggen. In de States is de oversterfte trouwens volledig uit de hand aan het lopen met meer dan 300’000 sterfgevallen en zelfs in Europa – in onze vuurlanden nota bene – stijgen de cijfers fors en nemen de regeringen strenge maatregelen. Geen enkel land wil op een punt komen wanneer mensen geweigerd zullen moeten worden ziekenzorg te krijgen wegens plaatsgebrek, en zoiets kan met een dergelijk besmettelijk virus heel snel een realiteit worden. Dus ja, deze wake-up call van Tom Cruise komt op een goed moment.


4 Comments

 1. Daan

  Het spreekt boekdelen over hoe absurd en krankzinnig dit jaar is wanneer een uitgelekte audiotape van beroemdheid op een filmset, eigenlijk vrij redelijk en constructief klinkt.

  Reply
  1. Jamie

   idd. Je verwacht een ‘diva’-schtick, maar dan hoor je het geschreeuw en dan denk je meteen aan de mogelijke consequenties.

   Reply
 2. Bjorn

  Kon er nu niemand in de crew roepen “You had me at hello.”

  Reply
 3. Jon

  Groot gelijk!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *