Criticasters hebben het mis over Cleopatra casting door Gal Gadot

De Twitter meute is weer op hol geslagen na de aankondiging dat Gal Gadot gecast zou worden als Cleopatra, een rol die al vele malen verfilmd had moeten worden, door Angelina Jolie of Catherine Zeta-Jones en zelfs waren er plannen dat Ang Lee een Cleopatra remake zou maken voor Sony. Maar het is er nooit van gekomen. En nu in politiek correcte tijden met SJW’s die blind schreeuwen over alles wat in hun ogen ‘niet rechtvaardig’ is, lijkt het nog een lange weg om deze figuur nog eens op het witte doek te zien.

Dat diezelfde clan de laatste jaren al heel wat filmprojecten heeft laten ontsporen omdat een acteur niet zwart of homo genoeg was, geen transgender was of gewoon iets verkeerd had getwitterd zo’n 10 jaar geleden. Het is niet meer bij te houden. Straks mogen enkel nog acteurs met een bipolaire stoornis nog rollen spelen met karakters die deze aandoening hebben. Het is krankzinnig. Persoonlijk heb ik nul problemen in een diverse en inclusieve cast, voor zolang de acteurs worden gekozen omwille van hun talenten en minder omdat ze toevallig een lidkaart hebben van de liga van de vrouwen die zichzelf zien als genderneutraal en aangesproken willen worden als ’tey’.

En toen Gal Gadaot met het nieuws kwam was het kot te klein. Maar Paramount Pictures heeft uiteindelijk de rechten op de nieuwe Cleopatra-film opgekocht, en de Wonder Woman regisseuse Patty Jenkins aangesteld om de film te regisseren met Gal in de hoofdrol. De reacties bleven niet uit: “The level of disrespect is unbelievable. you are ISRAELI. portraying an ARAB figure. this is not going to end well.” schreef de 18-jarige Danyah. En er kwal een stortvloed aan woedende reacties alsof dit het zoveelste bewijs was van whitewashing.

Maar spijtig genoeg hebben er niet veel van hen ook naar een deftige school geweest, anders hadden ze geweten dat Cleopatra geen Arabische vrouw was, laat staan een donkere huid had of hadden ze gewoon wat opzoekingswerk kunnen verrichten. Wanneer je pakweg Wikipedia erop na leest zie je dat ze van Ptolemaeus en Griekse afkomst is en dus geen Arabisch bloed heeft. Cleopatra is zelfs 700 jaar ouder dan de Arabische invasie in Egypte. Toch wel een pijnlijke blunder van iemand die gerechtigheid wil, maar dan wel de origines van de historische figuur compleet gaan “blackwashen”. En om het helemaal onnozel te maken moet je weten dat 30% van de Israëlische bevolking Arabische roots heeft. Maar daar heeft de meute geen oren naar.

Cleopatra was naar verluidt een bijzonder intelligente vrouw, die heel wat tael sprak en ook geleerd was in wiskunde en wetenschappen. Het feit dat ze ook de Egyptische cultuur snel meester was had ook alles te maken met haar doorzettingsvermogen en haar wil om het Egyptische volk tevreden te houden om zo ook haar macht te kunnen behouden en versterken. Dat zij nu wordt gespeeld door “Wonder Woman” is misschien niet geheel ongepast ook al denk ik dat Gal Gadot qua intelligentie wel niet aan de knieën komt van deze Egyptische koningin.

Het verhaal van Cleopatra heeft in de loop der jaren al verschillende adaptaties gekend. De bekendste is die van 1963, met Elizabeth Taylor in de hoofdrol. Met zijn productiebudget van 43 miljoen dollar was het toen de duurste film aller tijden. Ik ben benieuwd hoeveel Patty zal krijgen voor haar film, maar één ding is zeker, het zal een ambitieuze film worden.

1 Comment

  1. René van den Abeelen

    Begrijp niet waarop ‘ook al denk ik dat Gal Gadot qua intelligentie wel niet aan de knieën komt van deze Egyptische koning’ gebaseerd is. En het is verder natuurlijk net zo’n vreemde opmerking als bijvoorbeeld betwijfelen of Tom Hanks wel een paar jaar zou kunnen overleven op een onbewoond eiland.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.