The Wave (2019) **½ DVD recensie

Wat maakt iets tot een cultklassieker? Een simpel antwoord op deze vraag is er helaas niet. Vaak zijn het films die het in de bioscopen niet denderend doen, maar pas succes krijgen bij een kleine groep trouwe fans nadat de film is uitgekomen op dvd. Denk maar aan een Donnie Darko of The Big Lebowski. Zo’n vaart zal het voor het vreemde The Wave (2019) niet lopen, maar een status zoals een Pi of Cube is misschien wel haalbaar voor deze unieke en onvoorspelbare film van debutant Gille Klabin.

Korte inhoud: De brave jurist Frank (Justin Long) bevindt zich op een moment in zijn leven dat hij alles in vraag stelt. Is hij nog wel gelukkig met zijn vriendin, zijn baan, zijn leven? Hij worstelt met zichzelf en zijn omgeving en ziet zijn leven op een dood spoor zitten. Wanneer hij op zijn werk een promotie krijgt, laat Frank zich door zijn collega Jeff (Donald Faison) overhalen om dit te vieren in de stad. Frank en Jeff belanden op een wild feest waar ze hallucinerende drugs aangeboden krijgen door de zonderlinge Aeolus (Tommy Flanagan).

Frank verzeilt in een vreemde trip en wordt wakker in een leeg onbekend huis. Omdat hij geen herinnering heeft aan wat er is gebeurd, besluit hij zijn gangen van de vorige avond na te gaan. Dat levert hem zowel aanknopingspunten op over de voorbije 24 uur maar ook bijzondere inzichten. Er is echter nog één probleem: de drugs zijn nog niet uitgewerkt waardoor Frank tijdens zijn zoektocht het slachtoffer wordt van vreemde hallucinaties, tijdssprongen en cryptische boodschappen.

Ook al doet de korte inhoud er misschien een beetje aan denken, vergis je niet, dit is geen The Hangover op drugs. The Wave is lang niet zo toegankelijk als The Hangover en mikt niet op humor maar op verwarring en het onbekende. The Wave laat zich niet zomaar in een hokje stoppen en mixt elementen van existentieel drama, met scienefiction, komedie en thriller. Het is een film die niet iedereen zal bekoren en zich richt tot een beperkt publiek.

De film toont aan wel dat debuterend regisseur Gille Klabin een ambitieus man is met een eigen stijl die zich niet zomaar laat vastpinnen op een genre. Met een bescheiden budget leeft Klabin zich helemaal uit in een haast psychedelische trip waarin hij zijn hoofdpersonage in allerlei vreemde situaties doet belanden. Het levert een erg visuele film op met uitbundige kleurrijke scènes die worden afgewisselend met donkere ingetogen scènes.

Het scenario is geschreven door Carl W. Lucas die eerder enkel het script van het onbekende Illegal schreef. Het verhaal van The Wave is niet het meest toegankelijke verhaal. Soms vraag je je af waar je naar het kijken bent en hoe hoofdpersonage Frank in een bepaalde situatie is verzeild geraakt. Ook hierdoor zullen wellicht kijkers afknappen op deze film. Nochtans zit het scenario clever in elkaar, hoewel het naar het einde toe allemaal iets minder wordt.


© Remain in Light

Grote troef van The Wave is Justin Long die de sullige Frank prima neerzet. De 42-jarige Long draait al een tijdje mee in de filmbusiness, maar op de grote doorbraak is het nog even wachten. Meestal speelt Long bijrollen zoals in o.a. Jeepers Creepers, Die Hard 4.0, Drag me to Hell of Zack and Miri Make a Porno. Met zijn sympathieke en alledaagse voorkomen weet Long Frank als een doodnormaal iemand die een stommiteit heeft begaan neer te zetten.

Het resultaat is een film die wellicht dus geen massa’s fans zal opleveren, maar je moet de regisseur bewonderen dat hij het aandurft om met een klein budget een visueel aantrekkelijke film te maken die ver afstaat van mainstream Hollywood. Een aanstekelijk enthousiasme kan je Klabin en co zeker niet verwijten en het maakt nieuwsgierig naar de volgende film van de regisseur. Tot dan moeten we het stellen met zijn debuut, een trip die sommigen goed zal bekomen en anderen wellicht op de maag zal liggen.

De DVD van The Wave is reeds beschikbaar sinds .


Review The Wave (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Wave trailer ***

1 Comment

  1. Gille Klabin

    Hoi,

    Ik ben Gille Klabin, de regisseur van deze film. Ik vond je recensie en wilde zien hoe een Nederlands publiek zou reageren op ons filmpje. Ik wil je bedanken voor je ongelooflijk vriendelijke en bemoedigende woorden. Het was moeilijk om deze film zonder budget te promoten, dus ik ben zo blij dat er overal over wordt gesproken. Sorry voor deze google vertaalde Nederlandse taal die ik gebruik en nogmaals bedankt vanuit mijn vermoeide en onzekere kleine hartje.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.